Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza - Forum Prawne

 

Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza 7

Do Rosalinda13: Musisz zapewnić cudzoziemcowi zamieszkanie na okres jego pobytu w Polsce więc musisz mieć co najmniej prawo do użytkowania lokalu lub rezerwację w hotelu. Więcej informacji znajdziesz tu: BIP Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego - Zaproszenia ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa innych krajów > Systemy prawne innych państw > Inne kraje świata

Inne kraje świata - aktualne tematy:

  • § rozwod z kosowianem
    prosze o pomoc Jak i gdzie mozna czegokolwiek dowiedziec sie jak mozna przeprowadzic rozwod Corka w tajemnicy...
  • § Ormiańsko-Polskie Obywatelstwo...
    Witam serdecznie. Moja sytuacja wygląda w następujący sposób. Urodziłem się w Polsce , moi rodzice to Ormianie...
  • § problem z powrotem do Polski z...
    Moj ojciec wyjechal na kontrakt na czas okreslony do jednego z krajow afkrykanskich na stocznie. Kontrakt konczy się 30...

 
12-05-2013, 20:37  
EMCEO
Początkujący
 
Posty: 28
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Do Rosalinda13:

Musisz zapewnić cudzoziemcowi zamieszkanie na okres jego pobytu w Polsce więc musisz mieć co najmniej prawo do użytkowania lokalu lub rezerwację w hotelu.

Więcej informacji znajdziesz tu: BIP Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego - Zaproszenia dla cudzoziemców na przyjazd do Rzeczypospolitej Polskiej

Do curious_12:

Myślę że nie powinno być problemów z uzyskaniem zaproszenia w Twojej sytuacji.
EMCEO jest off-line  
18-05-2013, 23:26  
11bioly
Początkujący
 
Posty: 1
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

witam wszystkich
mam pytanie mam narzeczona z Filipin , ona ma dziecko ale nie moje i też nigdy nie miała męża, moje pytanie jest takie , ja muszę wysłać dwa zaproszenia dla niej i jej córki czy tylko jedno dla niej , ale chciałbym żeby córka też przyleciała do polski
11bioly jest off-line  
17-06-2013, 11:20  
Aleksnadra L.
Początkujący
 
Posty: 1
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Witam,
pragnę uzyskać informację czy obywatel Turcji przy kolejnym aplikowaniu o wizę Schengen musi dołączyć zaproszenie z UW czy wystarczy zaproszenie pisemne od zapraszającego? Przy poprzednim zaproszeniu Panie z UW wydały zaproszenie tylko na 2 tygodnie z uwagi na mój dochód (2200zł netto, 1 osoba na utrzymaniu). Jakie zatem należy wykazać dochody i czym jest to uregulowane aby zaprosić gościa na 3 miesiące? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Aleksnadra L. jest off-line  
26-06-2013, 10:27  
88agnieszka88
Początkujący
 
Posty: 4
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Witam.
Jestem żoną obywatela Indii. Aktualnie staramy się o wize zeby mogl przyjechac do Polski. Moje pytanie jest nastepujace co nalezy zrobic zeby mógł on pozostać legalnie w Polsce na pobyt stały , jak wygląda taka procedura?
88agnieszka88 jest off-line  
29-06-2013, 19:17  
marcinqbit24
Początkujący
 
Posty: 1
Smile RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Witam. Chcę się zapytać o wizę turystyczną z Rosji do Polski. Co mianowicie jest potrzebne by otrzymać wizę turystyczną??. Na zaproszenie nie wypali. Gdyż nie mam środków na utrzymanie jej. Chciałbym aby przyjechała do mnie znajoma z Rosji. Sam się utrzymuję, mieszkanie posiada własne. Przyleciała by na swój koszt. Ja zapewnił bym mieszkanie. I tu moje drugie pytanie czy domek agroturystyczny można traktować jako hotel? (mam znajomych którzy wynajmują domki w mojej miejscowości ).
Proszę o pomoc w tej sprawie.
marcinqbit24 jest off-line  
02-07-2013, 00:38  
roksana711
Początkujący
 
Posty: 1
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Witam, jestem w 8mce ciazy, moj chlopak jest z Ugandy, ja obecnie mieszkam w niemczech ale tutaj tez jest problem by dostal wize, wiec byl juz dowiadywac sie w polskim konsulacie i ma dostarczyc moja karte ciazy, paszport, swoj wyciag z konta ze jest w stanie sie utrzymac, zdjecia potwierdzajace nasza znajomosc i zaproszenie ode mnie, i teraz pojawia sie wlasnie moje pytanie jak takie zaproszenie mam napisac, pani konsul mowila by napisac kto, kogo etc ale chce znac szczegoly co powinno tam byc zawarte by nie bylo za duzo i nie bylo tez za malo. i jak to pisac jako do konsulatu czy jako do mojego partnera. pozdrawiam i bardzo licze na odpowiedz.
roksana711 jest off-line  
17-10-2013, 22:41  
AgataS.
Użytkownik
 
AgataS. na Forum Prawnym
 
Posty: 116
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Witam. Bardzo proszę o pomoc....
Mam narzeczonego Algierczyka. Znamy się już dość długo i chcemy być razem. Chcemy zamieszkać razem w Polsce, w moim rodzinnym mieście. Dostał wizę na 3 miesięczny pobyt w Pl. Czy będąc już w Polsce może się starać o przedłużenie wizy? Chcemy się pobrać, ale nie tak od razu.... I czy ślub możemy wziąć normalnie w Urzędzie Stanu Cywilnego?
AgataS. jest off-line  
17-10-2013, 22:56  
EMCEO
Początkujący
 
Posty: 28
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Cytat:
Napisał/a AgataS. Zobacz post
Witam. Bardzo proszę o pomoc....
Mam narzeczonego Algierczyka. Znamy się już dość długo i chcemy być razem. Chcemy zamieszkać razem w Polsce, w moim rodzinnym mieście. Dostał wizę na 3 miesięczny pobyt w Pl. Czy będąc już w Polsce może się starać o przedłużenie wizy? Chcemy się pobrać, ale nie tak od razu.... I czy ślub możemy wziąć normalnie w Urzędzie Stanu Cywilnego?
Twój narzeczony będąc już w Polsce może starać się przedłużenie zezwolenia na pobyt. Pierwszym krokiem będzie uzyskanie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony. Tutaj znajdziesz wykaz okoliczności uzasadniających pobyt cudzoziemca w Polsce oraz ich wyjaśnienie: OKOLICZNOCI :: udsc.gov.pl
Kolejnym krokiem (po co najmniej 2 latach pobytu na czas oznaczony w Polsce) będzie uzyskanie zezwolenia na pobyt stały w Polsce.
EMCEO jest off-line  
18-10-2013, 19:01  
AgataS.
Użytkownik
 
AgataS. na Forum Prawnym
 
Posty: 116
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Dziękuję
A jak już przyjdzie czas na ślub, to czy są do tego jakieś specjalne wymagania? Czy możemy po prostu iść do USC i się pobrać?
AgataS. jest off-line  
18-10-2013, 19:19  
EMCEO
Początkujący
 
Posty: 28
Domyślnie RE: Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

Dokumenty potrzebne w USC:

Cudzoziemiec

1) Odpis aktu urodzenia /oryginał wraz z tłumaczeniem

2) Dokument stwierdzający, że zgodnie z prawem ojczystym może zawrzeć małżeństwo za granicą (ang. Superintendent Registrar's Certificate of no impediment to marriage pursuant to the marriage with foreigners). Dokument taki, oprócz danych osobowych cudzoziemca oraz jego faktycznego stanu cywilnego, winien zawierać wyraźne stwierdzenie, że zgodnie z prawem kraju, którego jest obywatelem, ma możność zawarcia związku małżeńskiego w Polsce z obywatelem polskim. Zaświadczenie takie musi być wydane imiennie – inaczej jest nieważne. Jeżeli cudzoziemiec nie może przedłożyć takiego dokumentu (np. jego kraj nie wydaje takich dokumentów), winien przedłożyć zezwolenie z Sądu. Takie zezwolenia wydają Sądy Rejonowe w drodze postępowania nieprocesowego, na wniosek cudzoziemca.

3) Zaświadczenie o stałym zameldowaniu ze swojego miejsca zamieszkania

4) Ważny paszport


Strona będąca obywatelką/em Polski

panna/kawaler - dowód osobisty, skrócony odpis aktu urodzenia
wdowa/wdowiec - dowód osobisty, skrócony odpis aktu urodzenia, skrócony odpis aktu zgonu współmałżonka
rozwiedziona/rozwiedziony - dowód osobisty, skrócony odpis aktu urodzenia, skrócony odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, bądź wyrok rozwodowy.



Na podstawie dostarczonej dokumentacji oraz składanych na miejscu oświadczeń, Urząd sporządza zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie związku małżeńskiego (takie samo jak w przypadku pary polskiej), które jest wydawane Narzeczonym na potrzeby ślubu konkordatowego lub pozostaje w Urzędzie, jeśli zdecydowali się oni na ślub cywilny.

Osoba nie posługująca się biegle językiem polskim winna zgłosić się do USC w towarzystwie tłumacza przysięgłego języka jakim się posługuje (w każdym urzędzie dostępna jest lista tłumaczy przysięgłych).

Cudzoziemiec może również składać dokumenty za pośrednictwem Wydziału Konsularnego Ambasady R.P.
EMCEO jest off-line  
Linki sponsorowane
Odpowiedz

Inne kraje świata - Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ wiza do Wielkiej brytani dla obcokrajowca - Jestem Libańczykiem posiadam kartę stałego pobytu w Polsce ,chciałbym wyjechać do angli gdzie obecnie przebywa moja była żona czy będe potrzebował...
§ Zaproszenie/ wiza/ staly pobyt/ dla albanczyka - Pisze do Panstwa z ogromna prosba o pomoc. Sprawa moja wyglada tak, ze od 2 lat jestem w zwiazku z obywatelem albanii, zdecydowalismy sie na slub i...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 18:14.