Oświadczenie o poddaniu się egzekucji, - Forum Prawne

Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa prywatnego > Prawo cywilne > Komornik i postępowanie egzekucyjne

Odpowiedz

10-01-2013, 19:14

Posty: 28
Domyślnie Oświadczenie o poddaniu się egzekucji,

W dniu zawarcia umowy, zostało podpisane oświadczenie o poddaniu się egzekucji. Kredyt został wzięty w lutym 2011 roku, na kwotę 20 tysięcy. Po stracie pracy płaciłem raty z opóźnieniem i na koniec grudnia 2012 roku miałem nie zapłacone niecałe 2 raty. Bank wypowiedział mi umowę i dostałem pismo ze zostalo wszczete postepowanie sądowe i wystawiono mi BANKOWY TYTUŁ EGZEKUCYJNY i kazano mi spłacić 20 tys zł od razu, a po moim telefonie zgodzono się abym spłacił to w okresie 10msc, po 2tys zł miesiecznie.

W oświadczeniu o poddaniu się egzekucji pisze:
"Bankowy tytuł egzekucyjny obejmuje kwotę 10 tys oraz odestki i koszty związane z realizacją umowy. Bank ma prawo wystąpić o nadanie tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalnosci w terminie do 24msc od daty rozwiazania umowy".

I co teraz zrobić? mam 20 tysiecy do spłaty, a bankowy tytuł egzekucyjny jest do 10 tys. Czyli co to oznacza? I dlaczego jest termin 24 miesiace a mi kazano splacic to w ciagu 10msc.

Jest to FM BANK, czytałem niedawno większość opinii negatywnych na ich temat.\

prosze o odpowiedz co robic i co oznacza to wszystko
18-01-2013, 08:48

Ej no powiedzcie cos
19-01-2013, 23:35

Nikt nic nie wie?
22-01-2013, 15:50
Samira125
Użytkownik

Posty: 72
Domyślnie RE: Oświadczenie o poddaniu się egzekucji,

za mało informacji do udzielenia inf. dlatego zapewnie nikt nie odpisuje!

1) dlaczego 10 msc _ z taka incjatywą wyszedł bank, możesz z nimi negocjować, jednak decyzja należy do banku!
2) Bank ma prawo sam sobie wystawić BTE ponieważ podpisałaś oświadczenie poddania się się egzekucji w chwili popisywania umowy kredytowej w przypadku wypowiedzenia umowy kreytowej
3) jeśli nie porozumiesz się z bankiem wystosują pismo do sądu o nadanie bte klauzulii wykonalności (bez której nie można przeprowadzić egzekucji komorniczej)
Samira125 jest off-line
07-05-2015, 21:14
EMCEO
Użytkownik

Posty: 47
Domyślnie RE: Oświadczenie o poddaniu się egzekucji,

Chcę wynająć dom fundacji.

Czy możemy do umowy dołączyć notarialne oświadczenie osoby reprezentującej ta fundację o poddaniu się egzekucji i zobowiązaniu do opróżnienia i wydania nieruchomości po rozwiązaniu tej umowy ?

Czy skutek tego będzie taki, że gdyby po upływie okresu na który umowa została zawarta fundacja ta nie będzie chciała się wyprowadzić to na podstawie takiego oświadczenia będę mógł wnieść do sądu o nadanie temu aktowi notarialnemu klauzuli wykonalności a następnie już do komornika o wszczęcie postępowania egzekucyjnego (tj. uniknę konieczności wytoczenia powództwa o wydanie nieruchomości) ?

Z góry dziękuję bardzo za pomoc!
EMCEO jest off-line
Linki sponsorowane
Odpowiedz

Komornik i postępowanie egzekucyjne - Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ oświadczenie o poddaniu się egzekucji odpowiedzi: 22
§ oświadczenie o poddaniu się egzekucji odpowiedzi: 1
§ oświadczenie o poddaniu się egzekucji odpowiedzi: 2
§ Oświadczenie dłużnika o poddaniu się egzekucji odpowiedzi: 5
§ Oświadczenie o poddaniu sie egzekucji odpowiedzi: 3

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:38.