mala gastronomia - Forum Prawne

 

mala gastronomia

Witam wszystkich, mam problem z sanepidem. 1. otwieram lokal typu picie i zakaski . Zakaski dostarczane sa w pelni przez catering - codzienna dostawa porcjowanych przekasek. 2. poczatkowo otrzymalismy informacje ze zmywarko- wyparzarka nie musi ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa publicznego > Prawo gospodarcze

Prawo gospodarcze - aktualne tematy:


Odpowiedz
 
21-11-2013, 14:18  
ewaCH83
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie mala gastronomia

Witam wszystkich,

mam problem z sanepidem.
1. otwieram lokal typu picie i zakaski . Zakaski dostarczane sa w pelni przez catering - codzienna dostawa porcjowanych przekasek.
2. poczatkowo otrzymalismy informacje ze zmywarko- wyparzarka nie musi byc w osobnym pomieszczeniu . Zakladamy stosowanie naczyn jednorazowych. Zmywarka posluzy do mycia tylko szkla po napojach
3. teraz sanepid twierdzi ze nawet do takiego rozwiazania trzeba zastosowac caly obieg WEJSCIE /WYJSCIE brudnych naczyn, zmywarka w osobnym pomieszczeniu .

Czy mozna obejsc ten wymog ? mamy wykonany bar a stworzenie odciecia zmywarki i zlewu bedzie wymagac dodatkowych nakladow.

Bede wdzieczna za informacje .
ewaCH83 jest off-line  
21-11-2013, 14:38  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 307
Domyślnie RE: mala gastronomia

normą jest, że zmywarki barowe do szkła (nie mylić ze zmywarko-wyparzarkami gastronomicznymi) są w barze...

co znaczy twierdzi? odmówiono Pani zatwierdzenia zakładu decyzją?
arabeska1125 jest off-line  
21-11-2013, 14:45  
ewaCH83
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie RE: mala gastronomia

..
bylam dowiadywac sie jakie sa wymogi- poinformowano mnie ze naczynia plastikowe plus szklo do picia - starczy zmywarko wyparzarka pod barem .
zrobilam projekt narysowalam wszystko- projekt przyjeto.
zaczelam budowac lazienke - postawiono scianki, poprowadzilam wode, jest zrobiony bar
a dzis Pani stwierdzila ze jednak muzi byc wydzielone pomieszczenie - nie pociagne dalej wody bo wymagac to bedzie rozwlaenia poprzedniej pracy.
a jesli postawie scianke - zabierze mi to znaczna czesc baru .

a na dodatek pani ktora udzielia mi tej wiadomosci dzis przy dyrektorce sanepidu powiedziala ze to nie prawda .

czytalam o myku : ze firma cateringowa zabiera naczynia do mycia - czy to pozwoli na zastosowanie tylko zmywarki pod blatem

mamy zmywarko-wyparzarke bo tak poinformowala mnie paniz zsanepidu ze jesli to bedzie to nie bedzie wymogu scianki i pomieszczenia
ewaCH83 jest off-line  
21-11-2013, 14:45  
ewaCH83
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie RE: mala gastronomia

oj nie podziekowalam za zainteresowanie tematem
DZIEKUJE
ewaCH83 jest off-line  
21-11-2013, 15:53  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 307
Domyślnie RE: mala gastronomia

nic już nie rozumiem... po co Pani w takim razie zmywarka pod barem jeśli chce Pani oddawać szklanki firmie cateringowej do mycia...

i ustalmy - czy ma Pani zmywarko - wyparzarkę, która wyparza w temp. powyżej 75 st. C? czy zwykłą zmywarkę podblatową do baru?

Czy ten projekt, który Pani narysowała ma Pani uzgodniony przez kogoś? Sanepid lub rzeczoznawcę?
arabeska1125 jest off-line  
21-11-2013, 16:29  
Janusz M.
Administrator
 
Janusz M. na Forum Prawnym
 
Posty: 33.359
Domyślnie RE: mala gastronomia

Cytat:
Napisał/a arabeska1125
firma cateringowa zabiera naczynia do mycia
Według mnie jest to nierealne, zbierać cały dzień szklanki do umycia w firmie cateringowej?
Janusz M. jest off-line  
21-11-2013, 17:21  
ewaCH83
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie

od poczatku
mam zmywarko wyparzarke - wyparza powyzej 75 stopni
zmywarka pod barem jest do szkla - szklanki, kufle

pierwotnie pytajac w sanepidzie dowiedzialam sie ze moge miec taka zmywarke do szkla a zakaski podawac na talerzykach jednorazowych.

narysowalam projekt ktory oddalam do sanepidu , kazali tylko oznaczenia poprawic . Wiec zaczelismy podlaczanie wody itp. nie wydzielajac pomieszczenia pod zmywarke tylko doprowadzajac wode pod bar.

pomysl z oddawaniem do zmywania do firmy cateringowej pojawil sie dzis , poniewaz inna pani z zsanepidu stwierdzila ze nawet przy jednorazowych naczyniach ( i szkalnkach, kuflach mytych w zmywarce) trzeba wydzielic pomieszczenie na mycie.
nIE CHCE wydzielac pomieszczenia

czy nie mozna opisac wszystkiego w procesie jako :
zmywania szkalnek , kufli i szkla w zmywarce podbarowej
i zamawiania juz na talerzykach od firmy cateringowej , ktora potem te talerzyki zabiera do siebie brudne

czy taka praktyka pozwoli mi nie budowac pomieszczenia na zmywarke ?

albo druga opcja :
czy podawanie picia w szkle - zmywanego w zmywarce pod blatem

i podawanie zakasek na jednorazowych naczyniach z jednorazowymi sztuccami
wymaga odrebnego pomieszczenia na zmywarke i obiegu wyjscie/wejscie naczyn papierowych ??

bede wdzieczna za odpowiedz
ewaCH83 jest off-line  
22-11-2013, 07:34  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 307
Domyślnie RE: mala gastronomia

druga opcja jest dla Pani najlepsza.
musi Pani robić to tak, żeby mycie szkła było oddzielone (niekoniecznie fizycznie) od miejsca, w którym wydawać będzie Pani przekąski, gdyż najważniejszym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
arabeska1125 jest off-line  
22-11-2013, 08:06  
ewaCH83
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie

Czy jest to poparte jakimś przepisem? Czy żalezy od łaskawości powiatowej stacji? Bo ta nie jest jak przychylna. Rozumiem że jeśli zrobię wydawanie jedzenia z lewej strony blatu baru a zmywarka pod blatem z prawej strony baru, będzie ok nawet jeśli nie będzie ścianki oddzielającej zmywarke?

A druga sprawa sanepid kazał nam sporządzić haccp? Czytałam że przy małej gastronomii wystarczy tylko księga higieny? I znow w przepisach jest to gdzieś zawarte? Dzwonilam do oddziału warszawskiego sanepidu i z infoliniia dowiedziałam się że to jest uznaniowe- sanepid w danym mieście decyduje
ewaCH83 jest off-line  
22-11-2013, 08:21  
Janusz M.
Administrator
 
Janusz M. na Forum Prawnym
 
Posty: 33.359
Domyślnie RE: mala gastronomia

Cytat:
Napisał/a ewaCH83
kazał nam sporządzić haccp
O pomoc w sporządzeniu powinna Pani zwrócić się do specjalisty.
Janusz M. jest off-line  
22-11-2013, 08:25  
ewaCH83
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie RE: mala gastronomia

Wiem sama nie podjelabym się sporządzenia haccp tylko ciekawi mnie czy to konieczne? Czy nie wystarczyGHP?
ewaCH83 jest off-line  
22-11-2013, 08:40  
Janusz M.
Administrator
 
Janusz M. na Forum Prawnym
 
Posty: 33.359
Domyślnie RE: mala gastronomia

Jeśli sanepid zażądał, to konieczne.
Janusz M. jest off-line  
22-11-2013, 10:13  
ewaCH83
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie RE: mala gastronomia

Oj skoro tak. Dziękuję za odpowiedz. Mam nadzieję że uda sue też obejść ta budowę pomieszczenia że zmywarka
ewaCH83 jest off-line  
22-11-2013, 11:42  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 307
Domyślnie RE: mala gastronomia

opracowanie, wdrożenie i utrzymanie systemu HACCP jest konieczne i wynika to z przepisów. A tzw. księga higieny to program warunków wstępnych, będący wstępem do systemu HACCP.

a co do tej zmywarki - to w przepisach akurat nie jest nigdzie napisane, gdzie ma stać, ale jest zapis zobowiązujący Panią do takiego prowadzenia procesów w zakładzie, które zagwarantuje zachowanie bezpieczeństwa żywności...
Nie zamierzam Pani mówić, gdzie ma Pani ją usytuować z lewej czy z prawej strony, dlatego że nie mam pojęcia jak wygląda bar, jakie są warunki itd...
arabeska1125 jest off-line  
22-11-2013, 11:47  
Janusz M.
Administrator
 
Janusz M. na Forum Prawnym
 
Posty: 33.359
Domyślnie RE: mala gastronomia

Zajrzałem dzisiaj do trzech barów (piwnych). W żadnym nie ma osobnego pomieszczenia na ustawienie zmywarki do szklanek i kufli. Adaptacja wnętrz była pod ścisłym nadzorem sanepidu.
Janusz M. jest off-line  
Linki sponsorowane
Odpowiedz

Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ Mała gastronomia (odpowiedzi: 2) Witam, zamierzam otworzyć punkt gastronomiczny - budkę z lodami gałkowanymi, goframi, świeżymi sokami, kawą na wynos. Budka ma mieć wymiary mniej...
§ gastronomia (odpowiedzi: 3) co zrobić gdy szefostwo wmawia Tobie że praca w gastronomii ma nie limitowany czas pracy 20 a nawet 42 h ciągłej pracy ?:mad:
§ Mała gastronomia (odpowiedzi: 3) Witam serdecznie Od kilku miesięcy prowadzę własną działalność w branży gastronomicznej w tym sprzedaż alkoholu, na którą posiadam odpowiednie...
§ za mala wyplata (odpowiedzi: 1) Witam mam takie pytanie pracoje juz w firmie 5 lat i cały czas jest tak samo a chodzi o to iz mam umowe na czas nie okreslony na ktorej pisze ze...
§ Mala prosba (odpowiedzi: 5) Czesc wszystkim. Mam drobne pytanie:rolleyes: Rozumiem, ze 160 godzin to maksymalny czas jaki mozemy pracowac w ciagu miesiaca a reszta zaliczana...
§ mala stłuczka... (odpowiedzi: 1) mam pytanie .Bylem uczestnikiem stluczki dwochj samochodow.mężczyzna uderzyl w moj samochod gdy ten stak pod sklepem na prywatnej posesji.nie bylo...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 06:47.