Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka - Forum Prawne

 

Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka

Witajcie, mam za sobą wszystkie procedury związane ze ślubem, zapraszaniem żony obcokrajowca do Polski jak i zezwoleniem na zamieszkanie na czas oznaczony. Chętnie podzielę się z zainteresowanymi wiedzą i doświadczeniem jako,że i wiele osób pomogło ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa innych krajów > Systemy prawne innych państw > Prawo ponadkrajowe

Prawo ponadkrajowe - aktualne tematy:


 
18-01-2011, 11:31  
slawek0405
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka

Witajcie, mam za sobą wszystkie procedury związane ze ślubem, zapraszaniem żony obcokrajowca do Polski jak i zezwoleniem na zamieszkanie na czas oznaczony. Chętnie podzielę się z zainteresowanymi wiedzą i doświadczeniem jako,że i wiele osób pomogło i mi...
slawek0405 jest off-line  
22-01-2011, 23:22  
nefre80
Początkujący
 
nefre80 na Forum Prawnym
 
Posty: 5
Domyślnie RE: Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka

Witam.Mam nadzieję ,ze rozjaśnisz mi choć trochę drogę przez Mekkę.Mam pytanie dotyczące ślubu z obcokrajowcem.Przyszły mąż jest obywatelem Chile.Chcemy pobrać się tu w Polsce i tutaj mieszkać i pracować . Z tego co się dowiedziałam może przyjechać do Polski bez wizy na 90 dni.Tak powiedzieli w ambasadzie.Przyjeżdżając tutaj musi mieć wyciąg z konta itd?Pytanie co dalej ,gdzie się udać do jakich urzędów itd,meldunek konieczny?Osobiście ja nie posiadam meldunku ,jestem jako bezdomna ,nie mam zameldowania żadnego , wynajmuję mieszkanie za które właściciel nie odprowadza podatku .Jak się za to wszystko zabrać?
nefre80 jest off-line  
23-01-2011, 08:56  
slawek0405
Początkujący
 
Posty: 21
Domyślnie RE: Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka

Witam, przyszły małżonek musi posiadać zaświadczenie z chilijskich urzędów o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą,ważny paszport(tzn.legalnie przebywa na terytorium Polski).Najlepiej,gdyby miał jeszcze akt urodzenia. Generalnie wszystkie kraje wydają takie zaświadczenia (chociaż niektóre nie bez trudności).Te dokumenty należy przetłumaczyć przez tłumacza przysięgłego zarejestrowanego przy Ministerstwie Sprawiedliwości. Z jego strony to tyle. Brak meldunku nie stanowi żadnej przeszkody w zawarciu związku małżeńskiego. Nie posiadając go najlepiej gdybyście ślub załatwiali tam, gdzie leżą Twoje dokumenty w USC, tzn. akt urodzenia,ew. akty małżeństwa z adnotacją o rozwodzie. Jeżeli nie będziesz załatwiać tego w miejscu swojego urodzenia, potrzebujesz mieć wszystkie te dokumenty plus aktualne zaświadczenie o wymeldowaniu z ostatniego miejsca pobytu.
Ok, macie te dokumenty, więc udajecie się do USC. Tam składacie dokumenty, Ty piszesz oświadczenie o braku przeszkód do zawarcia związku,opłaty.
Jeszcze jedna sprawa. Jeżeli Twój facet nie mówi w stopniu wystarczającym po polsku, musicie na czas uroczystości wynająć tłumacza przysięgłego.
Teraz kwestia pobytu męża w Polsce. Do 90 dni jak najzupełniej legalnie.Przed upływem 45 dni do końca pobytu męża możecie złożyć wniosek o zamieszkanie na czas oznaczony w Urzędzie do Spraw Cudzoziemców. I tu zaczynają się schodki. Brak meldunku oznacza niestety,że mogą po prostu tego wniosku nie przyjąć. Musicie udowodnić,że macie gdzie mieszkać. Dla urzędu meldunki są takim dowodem. W razie dalszych pytań o pobyt pisz...
W każdym razie nikt nie deportuje lub wydali Twojego męża z Polski, gdyż ustawa o cudzoziemcach stwarza niejaką ochronę dla małżonków obywateli polskich, tzn. nie wolno wydawać wobec nich decyzji o wydaleniu z kraju, a wydanych decyzji o wydaleniu nie wolno realizować.
Tylko,że to rozwiązanie przejściowe. Jeżeli Twój mąż będzie chciał wyjechać nawet na krótko z Polski, może mieć problemy z powrotem do Ciebie.
Mam nadzieję,że pomogłem.
Pozdrawiam serdecznie
slawek0405 jest off-line  
03-02-2011, 19:38  
nefre80
Początkujący
 
nefre80 na Forum Prawnym
 
Posty: 5
Domyślnie RE: Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka

Dziękuję serdecznie za odpowiedź, jednakże mam jeszcze kilka pytań. Otóż jeśli przyleci mając bilet w jedna stronę jako turysta ,może zostać nie wpuszczony do kraju ze względu na podroż w jedna stronę , czy będą wymagać udokumentowania jego majątku ,tzn przepisowo na każdy dzień pobytu w Polsce tj 100zł . Czy raczej nie będzie przeszkód bym go odebrała spokojnie z lotniska ?co do sprawy meldunku , to w ciągu 48 h od przylotu musi się tymczasowo gdzieś zameldować ,i tu jest problem ,bo ja wynajmuje mieszkanie ,owszem mam umowę wynajmu ,ale właściciel nie odprowadza podatku za nie , wiec nie może mnie zameldować ,ani przyszłego męża. Mieszkam we Wrocławiu . Mój przyjaciel z Grudziądza może mi pomóc w meldunku obcokrajowca i zameldować go w Grudziądzu, jednakże chcemy mieszkać we Wrocławiu w miejscu gdzie wynajmuję mieszkanie. Czy tak można ? Chcę wszystko zrobić zgodnie z prawem ,by go nie deportowali .Serdecznie dziękuję za pomoc ,niewiele osób wykazuje inicjatywę by pomóc .Pozdrawiam
nefre80 jest off-line  
09-04-2013, 14:09  
AgnieszkaSingh
Początkujący
 
Posty: 1
Domyślnie RE: Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka

Witam, 2 tyg temu wyszłam za mąż za obywatela Indii, ślub odbył się na Cyprze w Nikozji, w Urzędzie Stanu Cywilnego. Mój mąż obecnie przebywa na Cyprze ponieważ posiada wizę studencką tzw pink slip ważny do końca czerwca 2013 r. Chcielibyśmy aby mój mąż przyjechał do Polski bo mamy zamiar zorganizować ślub kościelny i wesele dla mojej (naszej) rodziny. Co mamy zrobić aby mój mąż mógł swobodnie przylecieć do Polski ? Słyszałam o możliwości wjazdu do kraju rodzinnego współmałżonka obywatela Unii Europejskiej bez wizy(tzn. mojego Polski ) tylko z polskim aktem małżeństwa. Pytam o ten spośób bo Pani konsul w Ambasadzie RP w Nikozji powiedziała nam, że mój mąż nie może starać się o wizę do RP ponieważ jego wiza na Cyprze ważna jest do końca czerwca 2013 i jest to za krótki okres, że musi on wynosić przynajmniej 3 miesiące, a my nie mamy tyle czasu. I jeszce jedno chodzi mi o tą możliwość wjazdu na teren RP na 90 dni bez wizy jak pisaliście wcześniej, czy obywatel Indii tez ma takie prawo ???
AgnieszkaSingh jest off-line  
20-04-2013, 11:04  
vishnyakoff
Początkujący
 
Posty: 2
Domyślnie RE: Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka

Cytat:
Napisał/a AgnieszkaSingh Zobacz post
Witam, 2 tyg temu wyszłam za mąż za obywatela Indii, ślub odbył się na Cyprze w Nikozji, w Urzędzie Stanu Cywilnego. Mój mąż obecnie przebywa na Cyprze ponieważ posiada wizę studencką tzw pink slip ważny do końca czerwca 2013 r. Chcielibyśmy aby mój mąż przyjechał do Polski bo mamy zamiar zorganizować ślub kościelny i wesele dla mojej (naszej) rodziny. Co mamy zrobić aby mój mąż mógł swobodnie przylecieć do Polski ? Słyszałam o możliwości wjazdu do kraju rodzinnego współmałżonka obywatela Unii Europejskiej bez wizy(tzn. mojego Polski ) tylko z polskim aktem małżeństwa. Pytam o ten spośób bo Pani konsul w Ambasadzie RP w Nikozji powiedziała nam, że mój mąż nie może starać się o wizę do RP ponieważ jego wiza na Cyprze ważna jest do końca czerwca 2013 i jest to za krótki okres, że musi on wynosić przynajmniej 3 miesiące, a my nie mamy tyle czasu. I jeszce jedno chodzi mi o tą możliwość wjazdu na teren RP na 90 dni bez wizy jak pisaliście wcześniej, czy obywatel Indii tez ma takie prawo ???
Pomożemy Pani rozwiązać problem z wiza do Polski. Proszę o kontakt przez stronę:
Kancelaria obsługi cudzoziemców, karta pobytu - Strona główna
vishnyakoff jest off-line  
29-04-2013, 16:52  
Użytkownik
Gość
Domyślnie RE: Ślub, karta pobytu, zaproszenie małżonka

Witam od czerwca 2012r. jestem szczęśliwa zona obcokrajowca mój maz pochodzi z Pakistanu. W Grudniu 2012r. złożyliśmy wniosek w urzędzie wojewódzkim o karte czasowego pobytu i do tej pory nie uzyskaliśmy żadnej odpowiedzi przedłużają tylko datę zakończenia sprawy twierdząc ze maja wciąż mało dowodów dotyczących sprawy oraz ze muszą przesłuchać więcej świadków ponieważ ci dotychczas ktozy mieli zeznawać się nie stawili a ci ktozy się stawili nie wnieśli żadnych nowych dowodów a mało tego tylko powiedzieli nie prawdę ze mój maz nie przebywa pod adresem który podaliśmy we wniosku co jest nie prawda bo oboje caly czas jesteśmy na miejscu i mieszkamy razem pod tym adresem. Nie wiem jacy świadkowie maja zostać przesłuchani bo pewnie mi nawet nie udziela takiej informacji dodam jeszcze ze jestem obecnie w 8 miesiącu ciąży i mam za miesiąc termin oczywiście składając wniosek podałam urzędowi ta informacje oraz zaświadczenie od lekarza potwierdzające ciążę. Mój maz nie moze podjąć się żadnej pracy do póki nie uzyska karty pobytu a ja wiadomo będąc w ciąży tym bardziej a w koncu za miesiac mamy stać się rodzicami jest to bardzo ciezka sytuacja dla nas czytałam i slyszalam ze takie sprawy trwają tylko 3 miesiące a nasza ciągnie się juz prawie 5. W zwiazku z tym mam pytanie czy jest coś co mozemy zrobic aby przyspieszyć to jakos czy mamy w dalszym ciągu czekać bezczynnie na decyzje która nie wiadomo kiedy zapadnie?.
 
Linki sponsorowane
Odpowiedz

Prawo ponadkrajowe - Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ karta stałego pobytu - Czy osoba posiadajaca kartę stałego pobytu może być zatrudniona na zasadach ogólnych stosowanych dla obywateli Polski? czy też musi mieć jakieś...
§ Karta stałego pobytu - Witam wszystkich! Proszę o udzielenie odpowiedzi w sprawie stałego pobytu mojej kobiety. Sprawa wygląda tak:Ma obywatelstwo rosyjskie a mieszka w...
§ Grzywna a Karta Pobytu - Jakiej wysokości jest grzywna za nie przedłużenie Karty Pobytu od ponad roku?
§ Karta pobytu a rozwód ... - Witam,mamy taki problem znajomy rozwodzi sie z obywatelka polski ,ma karte pobytu na czas oznaczony ktory konczy sie za kilka miesiecy,co on ma...
§ karta pobytu w UE - Chcial bym sie ozenic z kobieta z Maroco.:serce:Mieszkamy w Holandii i chcemy tutaj zyc przynajmniej kilka nastepnych lat. Czy mozemy wziac slub w...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:13.