likwidacja stanowiska pracy - Forum Prawne

Nauzicaa na Forum Prawnym

Posty: 4.316
Domyślnie

[cytat="pawel3333"]mam podpisana umowę o prace na czas określony od 01.02.2007r. do 01.02.2009r. z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia w chwili obecnej dowiedziałem sie ,od pracodawcy ,że zamierza zlikwidować stanowisko na , którym jestem zatrudniony ( pracownik ochrony ) i proponuje mi przejście na podobne stanowisko jednak z innymi warunkami finansowymi - mniej korzystnymi do firmy zewnętrznej świadczącej usługi na poczet mojego aktualnego pracodawcy . W obecnej firmie pracuje od roku . W związku z tym mam pytanie czy na tą okoliczność należą mi sie jakieś świadczenia typu odprawa i czy pracodawca może tak po prostu zlikwidować to stanowisko pracy ( likwidacja stanowiska pracy nie jest związaną z redukcją zatrudnienia w firmie) oraz czy mogę sie od takiej decyzji pracodawcy odwołać jeżeli tak to gdzie i w jaki sposób ? [/cytat]Jeżeli pracodawca zatrudnia 20 pracowników lub więcej, to w razie zwolnienia z przyczyny nie leżącej po stronie pracownika, przysługuje mu odprawa.

Problem polega na tym, że wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony nie wymaga uzasadnienia, więc nie ba się stwierdzić, czy nastąpiło z przyczyny niedotyczącej od pracownika.

Tak więc na odprawę za bardzo bym nie liczyła.
Nauzicaa jest off-line
11-10-2007, 00:04
Nauzicaa
Przyjaciel forum

Nauzicaa na Forum Prawnym

Posty: 4.316
Domyślnie

Tylko jeżeli pracodawca zatrudnia 20 pracowników lub więcej, w razie zwolnienia z przyczyny nie leżącej po stronie pracownika, przysługuje mu odprawa.

Tak więc na odprawę za bardzo bym nie liczyła.
Nauzicaa jest off-line
Linki sponsorowane
Odpowiedz

Prawo pracy - Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ Likwidacja stanowiska pracy odpowiedzi: 2
§ Likwidacja Stanowiska Pracy odpowiedzi: 1
§ likwidacja stanowiska pracy na L4 odpowiedzi: 2
§ likwidacja stanowiska pracy odpowiedzi: 1
§ Likwidacja stanowiska pracy odpowiedzi: 2
§ likwidacja stanowiska pracy odpowiedzi: 6

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:00.