benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki - Forum Prawne

 

benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki 3

Cytat: Napisał/a agaciq21 EXPLANATORY NOTE(This note is not part of the Regulations) These Regulations amend the Council Tax Benefit Regulations 2006 (S.I. 2006/215), the Council Tax Benefit (Persons who have attained the qualifying age for ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa innych krajów > Systemy prawne innych państw > Wielka Brytania

Wielka Brytania - aktualne tematy:

  • § Wynajmowanie pokoju bez umowy
    Witam, czy jesli ktos wynajmie dom z agencji i zacznie podnajmowac w nim pokoje za pieniadze, to czy lamie...
  • § faktura angielskiej firmy
    Mam pewien problem z rozliczeniem podatku w Polsce. Mam DG, jestem vatowcem, kupiłem od firmy zarejestrowanej w Anglii...
  • § zwolniona w ciazy
    Witam, w styczniu przez lekarz straciłam ciaze(37tydz). Musiałam urodzic stillborn. Wpadłam w depresje, jednakze...

 
12-10-2009, 12:58  
Eliss
Moderator
 
Eliss na Forum Prawnym
 
Posty: 2.512
Domyślnie RE: prawa dla niepracujacej i wychowujacej dzieci

Cytat:
Napisał/a agaciq21 Zobacz post
EXPLANATORY NOTE(This note is not part of the Regulations)
These Regulations amend the Council Tax Benefit Regulations 2006 (S.I. 2006/215), the Council Tax Benefit (Persons who have attained the qualifying age for state pension credit) Regulations 2006 (S.I. 2006/216), the Housing Benefit Regulations 2006 (S.I. 2006/213), the Housing Benefit (Persons who have attained the qualifying age for state pension credit) Regulations 2006 (S.I. 2006/214), the Income Support (General) Regulations 1987 (S.I. 1987/1967), the Jobseeker's Allowance Regulations 1996 (S.I. 1996/207) and the State Pension Credit Regulations 2002 (S.I. 2002/1792) ("the income-related benefit regulations"). These Regulations also amend the Social Fund Maternity and Funeral Expenses (General) Regulations 2005 (S.I. 2005/3061) ("the social fund regulations").

Mozesz mnie naprowadzic, jaki to ma impakt na CB i CTC?
zadnego
Notka mowi, ze to co podalam wyzej nie jest czescia regulacji, ktore sa ponizej podane.
Eliss jest off-line  
14-10-2009, 00:35  
bielmo75
Użytkownik
 
Posty: 126
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

Witam Was Wszystkie

Dziewczyny, bardzo Was proszę oświećcie mnie, bo ja już się całkiem pogubiłam w tym wszystkim a wydawało mi się, że już wszystko wiem, ale im dłużej to wszystko czytam to się zastanawiam czy dobrze to rozumiem.

Od marca tego roku staram się o IS jako samotna matka z córcią w wieku 6 lat. Teraz juz czekam na termin przesłuchania w Trybunale.
Prosze pomóżcie zinterpretować paragraf 21AA IS (General) Regulations 2006 własnie w sprawie tego "person from abroad". Rozumiem, że każda osoba, która nie jest "habitually resident in the UK" jest "person from abroad". Ale ta następna definicja:

" (2) No claiment shall be treated as habitually resident in the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland unless he has a right to reside in (as the case may be) the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland other than a right to reside which falls within paragraph (3).

(3) A right to reside falls within this paragraph if it is one which exists by virtue of, or in accordance with, one or more of the following—

(a) regulation 13 of the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006[17];

(b) regulation 14 of those Regulations, but only in a case where the right exists under that regulation because the person is—

(i) a jobseeker for the purpose of the definition of "qualified person" in regulation 6(1) of those Regulations, or

(ii) a family member (within the meaning of regulation 7 of those Regulations) of such a jobseeker;

(c) Article 6 of Council Directive No. 2004/38/EC[18]; or

(d) Article 39 of the Treaty establishing the European Community (in a case where the person is seeking work in the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland)."

Czy to znaczy, że nikt nie będzie traktowany jako "habitually resident..." jesli posiada "right to reside" na podstawie punktu (3)? Czyli jeśli posiada inne "right to reside" niz jest to wyszczególnione w punkcie (3) to powinien być traktowany jako "habitually resident..."??? I tym samym jest upoważniony do IS???

Czy aby mieć to prawo do IS musi być zakwalifikowany jako osoba, która nie jest "person from abroad" w myśl punktu (4)? Czy to już dotyczy innej grupy osób??? Czyli pierwsza to ta, gdzie jest "right to reisde" inne niż w punkcie (3) a druga kiedy jest traktowany jako "not a person from abroad" na podstawie punktu (4):

" (4) A claimant is not a person from abroad if he is—

(a) a worker for the purposes of Council Directive No. 2004/38/EC;

(b) a self-employed person for the purposes of that Directive;

(c) a person who retains a status referred to in sub-paragraph (a) or (b) pursuant to Article 7(3) of that Directive;

(d) a person who is a family member of a person referred to in sub-paragraph (a), (b) or (c) within the meaning of Article 2 of that Directive;

(e) a person who has a right to reside permanently in the United Kingdom by virtue of Article 17 of that Directive;

(f) a person who is an accession State worker requiring registration who is treated as a worker for the purpose of the definition of "qualified person" in regulation 6(1) of the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006 pursuant to regulation 5 of the Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004[30];

... "

Czy ja dobrze to rozumiem?

Ja uważam, że mam "right to reside" jako członek rodziny, który zatrzymuje to prawo na mocy paragrafu 10 (4) The Immigration (EEA) 2006, ktory mówi, że:

" Family member who has retained the right of residence"
10. —(1) In these Regulations, "family member who has retained the right of residence" means, subject to paragraph (, a person who satisfies the conditions in paragraph (2), (3), (4) or (5).

...
...
(3) A person satisfies the conditions in this paragraph if—

(a) he is the direct descendant of—

(i) a qualified person who has died;

(ii) a person who ceased to be a qualified person on ceasing to reside in UK; or

(iii) the person who was the spouse or civil partner of the qualified person
mentioned in sub-paragraph (i) when he died or is the spouse or civil partner of
the person mentioned in sub-paragraph (ii); and

(b) he was attending an educational course in the United Kingdom immediately before the qualified person died or ceased to be a qualified person and continues to attend such a course.

(4) A person satisfies the conditions in this paragraph if the person is the parent with actual custody of a child who satisfies the condition in paragraph (3).

...
... "

Moja córcia rozpoczęła tutaj szkołe podstawową w sierpniu 2008 roku, kiedy ja byłam tą "qualified person" poniewaz pracowałam od stycznia 2008 do lutego 2009. Ja przestałam pracowac (ceased to be a qualified person), ale córcia nadal chodzi tutaj do szkoły. Czy jako rodzic takiego dziecka mam te "right to reside" na mocy tego paragrafu??? Ja uważam, że tak. A jak Wy to widzicie, może ja coś źle interpretuję?

Następny paragraf 14 The Immigration.., który mówi:
" 14.Extendend right of residence
...
(3) A family member who has retained the right of residence is entitled to reside in the United Kingdom for so long as he remains a family member who has retained the right of residence. "

Utwierdźcie mnie w moich przekonaniach albo uświadomcie, że źle to wszytko interpretuję, bo ja uważam, że mam "right to reside" i jestem upoważniona do IS.
Oczywiście HO i 12 miesięcy pracy mam, a jestem W UK od marca 2006 roku, dojechałam z córcią do partnera (który cały czas pracował). Formalnie od stycznia 2008 roku nie jesteśmy już razem.

Dosyć długie to wyszło , ale proszę napiszcie jak to widzicie

Pozdrawiam
bielmo75 jest off-line  
14-10-2009, 00:47  
bielmo75
Użytkownik
 
Posty: 126
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

i jeszcze jedno w paragrafie 10 (7) The Immigration...jest odnośnik jak rozumieć "educational course" :

" (7) In this regulation, "educational course" means a course within the scope of Article 12 of Council Regulation (EEC) No. 1612/68 on freedom of movement for workers "

A brzmienie tego artykułu 12 jest następujace:

"Article 12

The children of a national of a Member State who is or has been employed in the territory of another Member State shall be admitted to that State's general educational, apprenticeship and vocational training courses under the same conditions as the nationals of that State, if such children are residing in its territory.

Member States shall encourage all efforts to enable such children to attend these courses under the best possible conditions. "

Jeszcze raz pozdrawiam
bielmo75 jest off-line  
14-10-2009, 14:36  
Eliss
Moderator
 
Eliss na Forum Prawnym
 
Posty: 2.512
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

Ok bardzo tego duzo wiec moze zaczne od poczatku )

Cytat:
" (2) No claiment shall be treated as habitually resident in the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland unless he has a right to reside in (as the case may be) the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland other than a right to reside which falls within paragraph (3).
Mowi ona, ze nie bedziesz traktowana jako habitually resident in the United Kingdom,........chyba,ze masz right to reside wynikajace, z ktoregos z ponizszych pkt.
Poprostu zle zrozumialas definicje.

Cytat:
Czy aby mieć to prawo do IS musi być zakwalifikowany jako osoba, która nie jest "person from abroad" w myśl punktu (4)? Czy to już dotyczy innej grupy osób??? Czyli pierwsza to ta, gdzie jest "right to reisde" inne niż w punkcie (3) a druga kiedy jest traktowany jako "not a person from abroad" na podstawie punktu (4):
Dokladnie tak nie mozesz byc zakwalifikowana jako osoba z zagranicy.

Cytat:
(b) he was attending an educational course in the United Kingdom immediately before the qualified person died or ceased to be a qualified person and continues to attend such a course.
czy Twoj partner zmarl ?

Cytat:
(4) A person satisfies the conditions in this paragraph if the person is the parent with actual custody of a child who satisfies the condition in paragraph (3).
Nie sadze aby ten kierunek interpretacji byl prawidlowy poniewaz kazdy, kto przyjechal do UK z dziecmi, ktore rozpoczely tu nauke moglby starac sie o right of residence. Wydaje mi sie,ze chodzi tu o dorosle dzieci, ktore sie tu ucza ( aczkolwiek moge sie mylic )

Piszesz, ze pracowalas od stycznia 2008 do lutego 2009 wiec jezeli masz na to potwierdzenie w postaci rejestracji w HO to sama nabylas right of residence.

Cytat:
"Article 12

The children of a national of a Member State who is or has been employed in the territory of another Member State shall be admitted to that State's general educational, apprenticeship and vocational training courses under the same conditions as the nationals of that State, if such children are residing in its territory.


Oznacza, ze dzieci obywatela EEA, ktory jest lub był zatrudniony na terytorium innego Państwa Członkowskiego, mają dostęp do powszechnego systemu kształcenia, szkolen, kursow......etc. na takich samych warunkach jak dzieci tego kraju na terenie, ktorego zamieszkuje. Dalej to jest typowe bla,,,,bla...
Eliss jest off-line  
14-10-2009, 15:17  
agaciq21
Przyjaciel forum
 
agaciq21 na Forum Prawnym
 
Posty: 427
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

Jak czytac reg 21aa

1. sprawdz czy podchodzisz pod punkt 4. - automatycznie przchodzi hrt
2. sprawdz czy podchodzisz pod 3. - drugiehj klasy rtr - nie ma prawa do zasilkow
3. jesli zaden z powyzszych to musisz wykazac hrt

To takie moje rozumowanie tego przpisu
agaciq21 jest off-line  
14-10-2009, 15:43  
agaciq21
Przyjaciel forum
 
agaciq21 na Forum Prawnym
 
Posty: 427
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

bielmo, nie mozesz polegac na swoim r2r - gdyz utracilas je w momencie gdy przestalas pracowac i sie nie zarejestrowalas na jsa.. w tym momencie mozesz zapomniec o income support na tej podstawie. To, ze pracowalas legalnie przez 12 m-cy (tzn w wrs) daje ci prawa takie jak maja pozostali czlonkowie eu. Marne szanse na wygrana wg mnie - teraz moja rada - jelsi to ktos w jobcentre ci doradzil skaladac na is, napisz skarge i zloz retrospective claim o jsa (o ile ci pozwola) - wowczas zachowasz ciaglosc w prawie do rezydencji no i kase.

nie wiem czy zdajesz sobie sprawe rowniez z tego faktu, ze rosnie ci nadplata w cb i ctc - jesli otrzymujesz.

A jeszcze jedno: dobra taktyka moze byc w tej sprawie prosba o odroczenie odwolania do momentu kiedy bedzie znany wynik spraw skierowanych do ecj.

Sorki za ten pesymizm. Powodzonka
agaciq21 jest off-line  
14-10-2009, 16:03  
bielmo75
Użytkownik
 
Posty: 126
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

Zacznę do agaciq21:
1.Pierwszy punkt rozumiem.
2.Według Twojej interpretacji jesli osoba podlega pod punkt 3 to właśnie nie klasyfikuje się do zasiłku?
3. Będzie mieć prawo do zasiłku jeśli wykaże, że ma rtr inne niż w punkcie 3 i musi to udowodnić?

Eliss:
A może jednak interpretacja tej pierwszej definicji jest inna, wydaje mi się, że pominełas w swojej interpretacji słowa "other than" a one właśnie zmieniją to wszystko. Czy jednak to nie powinno brzmiec tak:
"nie będziesz traktowany jako habitually resident in the United Kingdom,........chyba,ze masz right to reside inne niż wynikajace, z ktoregos z ponizszych pkt.(3)

Dalej: mój partner nie zmarł, ale qualified person nie musi oznaczac tylko partnera, tą kwalifikowaną osobą byłam ja, bo pracowałam w tym czasie kiedy córka zaczynała szkołę. I w tym punkcie jest mowa o kwalifikowanej osobie, która umarła albo przestała byc kwalifikowana a dziecko nadal kontynuuje naukę. Ja przestałam pracować i tym samym przestałam być tą kwalifikowana osobą.

To nie jest tak, że każdy by mógł korzystac z tego przepisy kiedy dzieci sie uczą. Aby podlegac pod ta ustawę (The Immigration (EEA) 2006) należy przepracowac rok, jesli nie masz tego, to podlegasz pod inna ustawę: The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004 The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004

I aby moc korzystac z tego przepisu, to dziecko musi rozpocząc naukę, kiedy jego rodzic był kwalifikowana osobą w myśl The Immigration..., czyli pracował albo był samozatrudniony. Zatem jak widzisz jest kilka ograniczeń, przez ktore nie każdy może skorzystac z tego paragrafu.
Czy dorosłe dzieci, potrzebują rodzica, który musi sprawować opiekę nad nimi ?
Chodzi tutaj o pojęcie "primary care".

Przepracowałam ponad rok i oczywiście mam potwierdzone to przez rejestracje, ale to nie wystarcza, dla nich to za mało, cały czas uparcie twierdzą, że jestem osoba z zagranicy, bo nie jestem kwalifikowana osobą.

Bardzo Wam dziękuję
bielmo75 jest off-line  
14-10-2009, 16:23  
bielmo75
Użytkownik
 
Posty: 126
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

Rady udzila mi pani przez telefon i nie wiem jak sie nazywała. Powiedziała, że jako samotny rodzic z małym dzieckiem moge jak najbardziej skladac podanie o IS.

Jest taki paragraf 10 w The Immigration ..., który mówi o czlonkach rodziny, którzy zatrzymują to rtr w kilku przypadkach, takich jak:
1. byli czlonkami rodziny kwalifikowanej osoby, która umarła
2.
(a)są potomkami kwalifikowanej osoby, ktora umarła, albo osoby, ktora przestala być kwalifikowana osobą, bo przestała mieszkać w UK, albo potomkiem osoby, która była malzonkiem lub ciwilnym partnerem kwalifikowanej osoby, która umarła albo przestała zamieszkiwać UK,
(b) albo rozpoczęły edukację w Uk przed tym jak kwalifikowana osoba umarla albo przestala byc kwalifikowana osobą i nadal kontynuuje nauke w UK

3. osoba, jesli jest rodzicem uczącego się dziecka, które spełnia warunki punkcie 3.
4. przestaje mc członkiem rodziny kwalifikowanej osoby a powodu rozwodu
oraz kilka innych.
bielmo75 jest off-line  
14-10-2009, 16:35  
agaciq21
Przyjaciel forum
 
agaciq21 na Forum Prawnym
 
Posty: 427
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

tak, dokladnei tak jak napisalam. tzn takie male sprostowanie do punktu 3 mojego skromnego przewodnika: jesli nie jestes wymieniony w p.4 i masz r2r (inna niz z p. 3), to mozesz sie kwalifikowac na is jesli wykazesz hrt
agaciq21 jest off-line  
14-10-2009, 16:44  
agaciq21
Przyjaciel forum
 
agaciq21 na Forum Prawnym
 
Posty: 427
Domyślnie RE: benefity dla niepracującej i wychowującej dziecko matki

cis/2358/2006, kaczmarek v SoS [2008] ewca civ 1310
agaciq21 jest off-line  
Linki sponsorowane
Odpowiedz

Wielka Brytania - Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ mieszkanie dla matki samotnie wychowującej dziecko/dzieci - Witam mam prośbę... czy ktoś wie gdzie może się udać po pomoc matka samotnie wychowująca dzieci, aby otrzymać "przydział" na mieszkanie...
§ Mieszkanie socjalne dla matki samotnie wychowującej dziecko - Witam Chciałabym prosić o informację, jaka jest szansa na otrzymanie mieszkania socjalnego dla matki samotnie wychowującej dziecko. Nie jestem...
§ zasiłek dla matki samotnie wychowującej dziecko - Witam,jestem matką samotnie wychowującą dziecko,ojciec dziecka nie jest wpisany w akcie urodzenia.od narodzin syna otrzymywalam zasilek z mops-u,pare...
§ Rozliczenie dla matki samotnie wychowującej dziecko - Dzień dobry Chciałbym poznać odpowiedzi na dwa pytania. Matka samotnie wychowująca dziecko na rencie. Syn 25 lat, ostatni rok studiów z...
§ zasiłek macierzyński dla matki uczącej się i samotnie wychowującej dziecko - Mam 5 dzieci , jedno niepełnosprawne.Moja córka 19 letnia urodzi pod koniec lutego dziecko. Uczy się w 3 klasie technikum, po porodzie chce nadal się...
§ pomoc państwa dla matki samotnie wychowującej dziecko - Witam, jestem matką samotnie wychowującą dziecko, ojciec dziecka jest NN, jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku (i nigdy nie pracowałam),...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 05:48.