Wizy stałego pobytu w Tajlandii. - Forum Prawne

 

Wizy stałego pobytu w Tajlandii.

Czy jest możliwe dostanie wizy na stały pobyt w Tajlandii ? i w jakich sytuacjach? Bo ja czytałem , że można dostać wizę rocznego pobytu w Tajlandii , w przypadku np. chodzenia tam do szkoły ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa innych krajów > Systemy prawne innych państw > Inne kraje świata

Inne kraje świata - aktualne tematy:


Odpowiedz
 
21-08-2017, 21:03  
czolg12
Początkujący
 
Posty: 7
Domyślnie Wizy stałego pobytu w Tajlandii.

Czy jest możliwe dostanie wizy na stały pobyt w Tajlandii ? i w jakich sytuacjach?

Bo ja czytałem , że można dostać wizę rocznego pobytu w Tajlandii , w przypadku np. chodzenia tam do szkoły lub pracy , a są może sytuacje , że można dostać tam wizę stałego pobytu ?

Drugą kwestią w jakich sytuacjach można się starać o Tajskie obywatelstwo , jak jest się obcokrajowcem ?
czolg12 jest off-line  
23-08-2017, 10:11  
AsiaNi75
Początkujący
 
Posty: 26
Domyślnie RE: Wizy stałego pobytu w Tajlandii.

Na rok nie dostaniesz łatwo zapomnij.

WIZA -

wbij też na gupę facebukową "tajlandia - pytania i odpowiedzi" tam przeszukaj wypowiedzi bo było dużo o wizach.
AsiaNi75 jest off-line  
23-08-2017, 12:24  
czolg12
Początkujący
 
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Napisał/a AsiaNi75 Zobacz post
Na rok nie dostaniesz łatwo zapomnij.

WIZA -

wbij też na gupę facebukową "tajlandia - pytania i odpowiedzi" tam przeszukaj wypowiedzi bo było dużo o wizach.
Co do wizy rocznej to wystarczy pójść na studia tam , ewentualnie praca , ale w kwestii pracy już jest ciężej.
ZobaczE to co piszesz bo ciekawi mnie czy da sie dostać wize stałego pobytu.
czolg12 jest off-line  
23-08-2017, 12:55  
AsiaNi75
Początkujący
 
Posty: 26
Domyślnie RE: Wizy stałego pobytu w Tajlandii.

Nie dostaniesz stałej. jak dostaniesz roczną to będzie już sukces.
To nie wyjazd do UE-
Przykład: prowadzę agencję prasową. Chciałam zrobić wizę dłuższą na ok 3 miechy jako reporterka. Procedury i dokumenty tak mnie rozwaliły że zrezygnowałam z pomysłu. Dodatkowo dowiedziałam się że jak pojadę tam na turystycznej robiąc reporterkę to mogę to tylko robić przez 15 dni!!! kolejne ... 15 na zwiedzanie :P

Możesz tak: Poznaj Tajkę przez neta i ją w sobie rozbujaj. Pojedź tam bez wizy- oficjalnie na miesiąc, weźcie ślub. Potem do imigration office i aplikacja o wizę małżeńską.
Tylko nie będziesz mógł pracować. Możesz otworzyć biznes z żoną- która ma mieć conajmniej 51% udziałów- w tym biznesie będziesz tylko miał udziały- nie będziesz mógł nawet pomagać.

Jak masz na koncie powyżej 20 000pln to możesz w ambasadzie starać się o wizę 2 miesięczną w ambasadzie przed wyjazdem, potem ją przedłużać na miejscu.

A tak poważnie: co chcesz tam robić czy studiować?
AsiaNi75 jest off-line  
23-08-2017, 13:21  
czolg12
Początkujący
 
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Napisał/a AsiaNi75 Zobacz post
Nie dostaniesz stałej. jak dostaniesz roczną to będzie już sukces.
To nie wyjazd do UE-
Przykład: prowadzę agencję prasową. Chciałam zrobić wizę dłuższą na ok 3 miechy jako reporterka. Procedury i dokumenty tak mnie rozwaliły że zrezygnowałam z pomysłu. Dodatkowo dowiedziałam się że jak pojadę tam na turystycznej robiąc reporterkę to mogę to tylko robić przez 15 dni!!! kolejne ... 15 na zwiedzanie :P

Możesz tak: Poznaj Tajkę przez neta i ją w sobie rozbujaj. Pojedź tam bez wizy- oficjalnie na miesiąc, weźcie ślub. Potem do imigration office i aplikacja o wizę małżeńską.
Tylko nie będziesz mógł pracować. Możesz otworzyć biznes z żoną- która ma mieć conajmniej 51% udziałów- w tym biznesie będziesz tylko miał udziały- nie będziesz mógł nawet pomagać.

Jak masz na koncie powyżej 20 000pln to możesz w ambasadzie starać się o wizę 2 miesięczną w ambasadzie przed wyjazdem, potem ją przedłużać na miejscu.

A tak poważnie: co chcesz tam robić czy studiować?
Chciałbym tam w przyszłości zamieszkać , byłem tam bezwizowo kilka razy jako turysta, marzyłoby mi się kiedyś tam mieszkać i pracować , do tego mam tam dziewczynę , więc może kiedyś pomysł z wzięciem ślubu nie byłby taki zły.

A co do pracy to słyszałem, że tam duzo zawodów jest zakazane dla obcokrajowcow.
Orientujesz sie jak jest z pracą w spedycji? Bo slyszalem że podobno konieczne jest znanie tajskiego. Ale nie wiem czy ten zawód jest zakazany.

Mi ktoś mowił , że podobno dosc łatwo pojsc na studia np. Anglistyka płaci sie ze 20000 bht za rok i ma sie wize na rok.
czolg12 jest off-line  
23-08-2017, 13:24  
czolg12
Początkujący
 
Posty: 7
Domyślnie RE: Wizy stałego pobytu w Tajlandii.

Z tego co wiem to jest wiza na 6 mc wielokrotnego wjazdu za 580 zł , ale nie wiem jak w kwestii czy trzeba miec tez te 20000 zl na koncie.
czolg12 jest off-line  
Odpowiedz

Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ Stała rezydentura dla małżonki z Tajlandii (odpowiedzi: 2) Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie stałej rezydentury. Moja żona jest z Tajlandii. Razem mieszkamy w UK od 2009 roku. Żona ma wklejony w paszporcie...
§ wymeldowanie męża z pobytu stałego (odpowiedzi: 4) Proszę o poradę w sprawie wymeldowania męża. Razem z mężem byliśmy właścicielami domu, który budował on. W 2007 roku mąż otworzył swoją działalność,...
§ karta stałego pobytu (odpowiedzi: 2) witam, czy to prawda ze nie jest juz wydawana karta stalego pobytu lecz jedynie dokument (kartka papieru dokladnie) potwierdzajacy pobyt staly?
§ Wymeldowanie ze stałego pobytu.... (odpowiedzi: 2) Witam serdecznie! Mam mały problem z wymeldowaniem domownika ze stałego meldunku ponieważ przebywa na moim mieszkaniu, którego jestem głównym...
§ wymeldowanie z pobytu stałego (odpowiedzi: 1) witam, mieszkam z rodzicami wraz z meżem i 2 dzieci, my na parterze a rodzice na piętrze.Doszło do tego że teraz rodzice chcą mojego męża wymeldować...
§ wymeldowanie z pobytu stałego (odpowiedzi: 3) Witam Posiadam spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego. W lokalu tym zameldowałam na pobyt stały mojego konkubenta. Człowiek ten...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 19:13.