mała Wędzarnia - wymogi - Forum Prawne

 

mała Wędzarnia - wymogi

Witam, Mam w planach otworzenie małej wędzarni. Chciałbym wędzić mięso znajomym i ludziom, którzy zatrzymywaliby się, czując zapach pięknie uwędzonej kiełbasy. Mam małą działkę przy drodze. Myślę, że ludzie czekają na droższe, swojskie wyroby. Mięso ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa publicznego > Prawo gospodarcze


Odpowiedz
 
18-11-2013, 13:43  
noxiss
Użytkownik
 
Posty: 328
Domyślnie mała Wędzarnia - wymogi

Witam,

Mam w planach otworzenie małej wędzarni. Chciałbym wędzić mięso znajomym i ludziom, którzy zatrzymywaliby się, czując zapach pięknie uwędzonej kiełbasy. Mam małą działkę przy drodze. Myślę, że ludzie czekają na droższe, swojskie wyroby. Mięso będę brał z masarni, sam peklował i wędził. Mam znajomego restauratora, myślałem o podłączeniu się do niego, w sensie kuchnia itp (sanepid). Jakie wymogi muszę spełnić, aby bez przeszkód prowadzić taką działalność?
noxiss jest off-line  
18-11-2013, 14:51  
takton
Przyjaciel forum
 
takton na Forum Prawnym
 
Posty: 1.964
Domyślnie RE: mała Wędzarnia - wymogi

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
takton jest off-line  
19-11-2013, 11:53  
noxiss
Użytkownik
 
Posty: 328
Domyślnie RE: mała Wędzarnia - wymogi

Dzięki za zainteresowanie, ale nadal nie znam odpowiedzi na swoje pytanie. Przeglądałem tę ustawę, nie wiem gdzie szukać. Chociaż napisz, które artykuły odnoszą się do mojego przypadku. Pozdrawiam
noxiss jest off-line  
19-11-2013, 11:58  
korf
Ekspert
 
korf na Forum Prawnym
 
Posty: 25.010
Domyślnie RE: mała Wędzarnia - wymogi

Cytat:
Napisał/a noxiss Zobacz post
Chciałbym wędzić mięso znajomym i ludziom, którzy zatrzymywaliby się, czując zapach pięknie uwędzonej kiełbasy
Warunek muszą mieć otwarte okna i powoli jechać, może zapach zadziała. Nie licz na tych z "klimą"
Szukaj przepisów dotyczących małej gastronomi.
korf jest off-line  
19-11-2013, 22:32  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 359
Domyślnie RE: mała Wędzarnia - wymogi

nie chcę pozbawiać złudzeń, ale proszę poczytać też to: rozporządzenie 853/2004 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (część definicji można znaleźć w 178/2002 i 852/2004) + ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego = niezbyt proste...

być może najlepiej byłoby udać się do powiatowego inspektoratu weterynarii i się podpytać - nie wiem czy w ogóle zgodziliby się na takie rozdzielenie produkcji (typu dzielenie mięsa i peklowanie w jednym miejscu, a wędzenie w innym) być może... może nawet nie będą chcieli nadzorować, ale z punktu widzenia charakteru działalności podlega to pod weterynarzy...
arabeska1125 jest off-line  
25-11-2013, 14:42  
noxiss
Użytkownik
 
Posty: 328
Domyślnie RE: mała Wędzarnia - wymogi

Byłem w PIW, inspektor powiedział mi, że jeśli chciałbym u siebie na działce prowadzić działalność to musi się to wiązać z wysokimi kosztami, bo same pomieszczenia, których musi być ok. 5 to wielki nakład pieniężny. Cytat: "Jak ma Pan w portfelu milion złotych to nie ma problemu". Powiedziałem mu, że chciałbm coś małego, podpiąć pod działalność restauratora. Wtedy odesłał mnie do Sanepidu. Tam dostałem informację, że wg nich to podchodzi pod PIW. Drążyłem temat, zostałem odesłany do innego pokoju. Panie które tam siedziały powiedziały mi że nie ma problemu, wystarczy poszerzyć działalność restauracji o wędzarnię. Wybudować i wędzić. Oczywiście sąsiedzi muszą się zgodzić na dym. Zapytałem czy wędzarnia musi spełniać jakieś wymogi. Nie ma takiego uregulowania, ale najlepiej jakbym zapytał się w Inspektoracie Nadzoru Budowlanego w innym mieście. Wróciłem do pierwszego pokoju, tam panie umówiły mnie za rozmowę z p. kierownik za tydzień. Podczas rozmowy przewijało się słowo - peklowanie - robiące wielki problem. W sumie to nie muszę peklować, skoro jest z tym taki problem. Będę nastrzykiwał mięso i zaraz potem wkładał do wędzarni i po problemie. Do Kiełbasy nie trzeba peklować mięsa tylko zmielić i wymieszać, nabić do szczew i wędzić. Tyle. Biurokracja zjadająca własny ogon, niekompetentni ludzie biegający w domowych klapkach - witamy w kraju Lepiej robić "dla siebie" po cichu.
noxiss jest off-line  
25-11-2013, 21:40  
a.kosa
Użytkownik
 
a.kosa na Forum Prawnym
 
Posty: 85
Domyślnie RE: mała Wędzarnia - wymogi

no niestety jeśli chodzi o tę tematykę, to w naszym kraju przepisy są bardzo bardzo restrykcyjne, jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego rodzaju działalności polecam ci inne forum:

Wędliny domowe
a.kosa jest off-line  
Odpowiedz

Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ Własna wędzarnia - dokumenty, sanepid (odpowiedzi: 9) witam Mam nadzieje ze w dobrym dziale zamieszczam posta. Ponieważ szukałem po Google jakiś forów związanych z sanepidem nie bardzo natrafiłem....
§ Wymogi BHP w supermarkecie (odpowiedzi: 1) Chciałbym zapytać w sprawie wymogów co do BHP w suprmarketach, są jakieś wymogi co do półek/regałów potocznie nazywanych "daszkami" gdzie towar który...
§ Gastronomia - jakie wymogi? (odpowiedzi: 5) Witam, noszę się z zamiarem rozpoczęcia DG w formie wysyłkowej sprzedaży żywności. Jakie wymagania prawne (poza standardową procedurą zakładania...
§ Rekrutacja i śliskie wymogi (odpowiedzi: 3) Witam, zastanawiam się czy w ramach rekrutacji pracowników jest dopuszczalne określenie np. konkretnej uczelni której się wymaga od kandydatów....
§ Wymogi odpowiedzi na skarge (odpowiedzi: 2) Witam. Czy odpowiedź Prezesa Sądu na skargę powinna spełniać wymogi odpowiedzi na skargę wg przepisów KPA ? Proszę o merytoryczną odpowiedź. :beer:
§ Wędzarnia a problem z sąsiadami (odpowiedzi: 2) Witam Postawiłem sobie wędzarnie z tzw beczki obok betonowego płota sąsiadów, w rogu. Chodzi o to że sąsiad każe mi się odsunąć od płota mówiąc że...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 14:36.