Auto gastronomiczne, a sanepid - Forum Prawne

 

Auto gastronomiczne, a sanepid

Cześć! Zamierzam otworzyć DG związaną z małą gastronomią, tzn. sprzedawanie z przyczepy bądź samochodu fast foodów, napojów itp. Mam jednak pewne wątpliwości na temat tego, czy po kupnie przykładowo przyczepy gastronomicznej z gotowym ODBIOREM sanepidu ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa publicznego > Prawo gospodarcze


Odpowiedz
 
31-03-2014, 18:56  
Kamilog
Początkujący
 
Posty: 5
Domyślnie Auto gastronomiczne, a sanepid

Cześć!
Zamierzam otworzyć DG związaną z małą gastronomią, tzn. sprzedawanie z przyczepy bądź samochodu fast foodów, napojów itp.
Mam jednak pewne wątpliwości na temat tego, czy po kupnie przykładowo przyczepy gastronomicznej z gotowym ODBIOREM sanepidu (kupno z innego województwa), muszę mimo to udać się do sanepidu celem powtórnego sprawdzenia przyczepy czy już nie koniecznie ? Na zdrowy rozum po takim odbiorze powinienem bez problemu handlować w/w produktami, a koszty to tylko np. przerejestrowanie przyczepy. Jak jednak jest w takiej sytuacji ?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Kamilog jest off-line  
31-03-2014, 19:25  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 365
Domyślnie RE: Auto gastronomiczne, a sanepid

w zasadzie art. 63 ust. 2 pkt ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wskazuje, że nie trzeba zatwierdzać, ust. 3 natomiast, że należy zarejestrować... chyba jeszcze nie ma centralnego rejestru, więc każdy powiatowy inspektor prowadzi swój, ale mogę nie być w tej kwestii na bieżąco.

Inna rzecz - jak Pan udowodni, że obiekt był już zatwierdzony? Dostanie Pan decyzję poprzedniego właściciela? dobrze by było mieć taki papier ze sobą, żeby się nie rozczarować...
arabeska1125 jest off-line  
31-03-2014, 19:41  
Kamilog
Początkujący
 
Posty: 5
Domyślnie RE: Auto gastronomiczne, a sanepid

Cytat:
Napisał/a arabeska1125 Zobacz post
w zasadzie art. 63 ust. 2 pkt ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wskazuje, że nie trzeba zatwierdzać, ust. 3 natomiast, że należy zarejestrować... chyba jeszcze nie ma centralnego rejestru, więc każdy powiatowy inspektor prowadzi swój, ale mogę nie być w tej kwestii na bieżąco.

Inna rzecz - jak Pan udowodni, że obiekt był już zatwierdzony? Dostanie Pan decyzję poprzedniego właściciela? dobrze by było mieć taki papier ze sobą, żeby się nie rozczarować...
W takim razie po kupnie przyczepy muszę złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru. Jaki mam jednak wybrać instytut jeśli chce ją zarejestrować w mieście A, a prowadzić działalność w mieście B ? Zapewne w podmiotowym, gdzie mam zamiar handlować (B) ?
Miałem nadzieję, że po kupnie z odbiorem sanepidu nie będę musiał przechodzić tych samych badań ale jak widać się rozczarowałem. Mam nadzieję, że ew. przyczepa zostanie dopuszczona przez sanepid zważywszy na to iż poprzedni właściciel załóżmy miał odbiór. Ale jak wiadomo co miasto to inne wymagania...
Kamilog jest off-line  
01-04-2014, 08:01  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 365
Domyślnie RE: Auto gastronomiczne, a sanepid

2. W odniesieniu do obiektów lub urządzeń ruchomych i tymczasowych właściwym w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania jest państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny:
1) dla obiektów lub urządzeń ruchomych - właściwy ze względu na siedzibę zakładu,

jeśli będzie miał Pan potwierdzenie, że obiekt był zatwierdzony - wystarczy wniosek o pis do rejestru

właściwy jest PPIS ze względu na siedzibę zakładu - czyli miasto A + proszę wystąpić o zaświadczenie o wpisie - którym będzie się Pan legitymował w mieście B.
arabeska1125 jest off-line  
01-04-2014, 19:29  
Kamilog
Początkujący
 
Posty: 5
Domyślnie RE: Auto gastronomiczne, a sanepid

Cytat:
Napisał/a arabeska1125 Zobacz post
2. W odniesieniu do obiektów lub urządzeń ruchomych i tymczasowych właściwym w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania jest państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny:
1) dla obiektów lub urządzeń ruchomych - właściwy ze względu na siedzibę zakładu,

jeśli będzie miał Pan potwierdzenie, że obiekt był zatwierdzony - wystarczy wniosek o pis do rejestru

właściwy jest PPIS ze względu na siedzibę zakładu - czyli miasto A + proszę wystąpić o zaświadczenie o wpisie - którym będzie się Pan legitymował w mieście B.
Dziękuję za odpowiedź. Teraz wiem na czym stoję i trzeba będzie szukać przyczepy tylko z odbiorem sanepidu.
Nie chce zaśmiecać forum innymi tematami więc napiszę tutaj, może będzie miała Pani okazję i w tej kwestii mi pomóc - mianowicie aby sprzedawać z takiej przyczepy trzeba mieć już tzw. półprodukty (nie można przyrządzać od podstaw itd), zatem jeśli ja mam np. gotowe mięso hamburgerowe, gotowe warzywa, gotowe bułki etc. to nie powinno być problemu ponieważ spełniam te kryteria w odniesieniu do sanepidowskich wymagań ?
Kamilog jest off-line  
02-04-2014, 08:39  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 365
Domyślnie RE: Auto gastronomiczne, a sanepid

nie powinno być problemu, aczkolwiek wiadomo - chłodziarka/ zamrażarka powinna być, bieżąca woda itp.
arabeska1125 jest off-line  
Odpowiedz

Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ Usługi gastronomiczne w domu klienta (odpowiedzi: 4) Witam, planuje otworzyc dzialalnosc gastronomiczna gotowanie, pieczenie w domu klienta, sprawa z sanepidem jest roznie interpretowana jak to wyglada?
§ usługi gastronomiczne (odpowiedzi: 1) Witam, mam taki problem w pewnym lokalu robiłam imprezę, no i z właścicielem umówiliśmy się za co mu place czyli za sale, obsługę i kucharza, on...
§ FV za usługi gastronomiczne. (odpowiedzi: 3) Witam, mogę do KPiR wpisać w koszty usługę gastronomiczną? Chodzi o to że na umowę zlecenie mam zleceniobiorcę- którego ostatnio wysłałem do...
§ DG a sanepid (odpowiedzi: 3) Witam. Mam pytanie. Czy każda działalność gospodarcza wymaga zgłoszenia do sanepidu?
§ Sanepid ! ? (odpowiedzi: 2) Witam czy ktos sie orientuje jakie wymagania moze postawic sanepid w lokalu zaadoptowanym na pomieszczenie gastronimiczne- rożno za wszelkie...
§ Zakaz palenia - lokale gastronomiczne (odpowiedzi: 3) Witam, Zacznę od krótkiego wstępu. W moim mieście istnieje pewna restauracja, która z reguły była podzielona na dwie sale dla palących i nie...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:47.