Producent żywności czy też nie - Forum Prawne

 

Producent żywności czy też nie

Ostatnio umyśliłem sobie, że mógłbym pohandlować sokami owocowymi tłoczonymi z własnych lub/i zakupionych owoców. No i teraz mam dylemat kto jest producentem tychże soków: 1a. kupuję owoce od rolnika 1b. zbieram owoce z własnego sadu ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa publicznego > Prawo gospodarcze


Odpowiedz
 
11-10-2014, 01:29  
ZauraK
Użytkownik
 
Posty: 68
Domyślnie Producent żywności czy też nie

Ostatnio umyśliłem sobie, że mógłbym pohandlować sokami owocowymi tłoczonymi z własnych lub/i zakupionych owoców.

No i teraz mam dylemat kto jest producentem tychże soków:
1a. kupuję owoce od rolnika
1b. zbieram owoce z własnego sadu
2. Wiozę do lokalnej tłoczni pana Zdzisia
3. Odbieram pasteryzowany sok w foliowym worku i zabezpieczonym kranikiem (ew. + karton)

Kto jest producentem? Pan Zdzisio świadczący usługę tłoczenia czy ja?

Jeśli nie ja produkuję , to czy do sanepidu zgłaszam jedynie DG bez potrzeby zatwierdzenia ? - opierając się na art. 63 ust. 2 pkt 8 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia to wydaje mi się że TAK, ale nie mam pewności.
ZauraK jest off-line  
12-10-2014, 11:52  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 365
Domyślnie RE: Producent żywności czy też nie

a handluje Pan czymś innym niż żywność??? pewnie nie...

działalność podlega zatwierdzeniu.
arabeska1125 jest off-line  
13-10-2014, 19:20  
ZauraK
Użytkownik
 
Posty: 68
Domyślnie RE: Producent żywności czy też nie

A i owszem, sprzedaję odzież i różne drobiazgi, w każdym razie nic związanego z żywnością.
Sprzedaż wysyłkowa i bezpośrednia/na zamówienie/ do rąk klienta - brak sprzedaży stacjonarnej. Podobnie byłoby z sokami, dochodzi jedynie to że większość soku poszłaby do sprzedaży do lokalnych warzywniaków (nie moich). W miejscu prowadzenia działalności /własny dom/ jedynie "magazyn".

Cytat:
działalność podlega zatwierdzeniu.
Tzn. że jestem producentem tego soku. Czy po prostu obrót takimi sokami wymaga zatwierdzenia?
ZauraK jest off-line  
14-10-2014, 08:29  
arabeska1125
Przyjaciel forum
 
arabeska1125 na Forum Prawnym
 
Posty: 365
Domyślnie RE: Producent żywności czy też nie

każdy obrót żywnością (oprócz tego, o którym Pan wspomniał - art. 63 ust. 2 pkt 8 ) podlega zatwierdzeniu.

Z kolei przedsiębiorca prowadzący działalność polegającą na sprzedaży detalicznej innych produktów i przy okazji wprowadzający do obrotu środki spożywcze trwałe mikrobiologicznie nie zatwierdza zakładu, a jedynie składa wniosek o wpis do rejestru zakładów będących pod nadzorem Inspekcji Sanitarnej.

fragment komentarza do ustawy pod red. A. Szymeckiej - Wesołowskiej:

Obie wymienione tutaj przesłanki zwolnienia powinny być rozpatrywane łącznie. Oznacza, to że zwolenienie z zatwierdzenia będzie obejmowało sytuację, w której w tym samym zakładzie jednocześnie prowadzona jest sprzedaż detaliczna produktów niekwalifikujących się jako żywność (np. prasa) oraz opakowana i trwała mikrobilogicznie żywność (np. butelkowana woda mineralna, słone przekąski). Nie dotyczy to zaś zakładów, które wprowadzają do obrotu żywność nieopakowaną lub nietrwałą mikrobiologicznie, czyli taką, która łatwo ulega zepsuciu i nie może być długo przechowywana, jak na przykład jogurty czy mleko niepasteryzowane. Jeśli asortyment zakładu uwzględnia środki spożywcze nieopakowane lub nietrwałe mikrobiologicznie, to konieczna jest nie tylko jego rejestracja, ale również zatwierdzenie przez właściwe organy inspekcji sanitarnej.

Ustawodawca posługuje się tutaj określeniem "sprzedaż detaliczna" w odróżnieniu od zastosowanego w art. 73 ust. 1 pkt 1 lit. b u.b.ż.ż. handlu detalicznego. Lege non distinguente nie zamierzał zatem ustawodawca odwołać się do pojęcia zdefiniowanego na gruncie rozporządzenia nr 178/2002 w art. 3 pkt 7. Dotyczy to zatem wyłącznie detalistów, przy czym "detaliczny" oznacza według Słownika języka polskiego "związany ze sprzedażą towaru w małych ilościach", w przeciwieństwie do sprzedaży hurtowej1736 . Ustawa nie wyjaśnia, jaka ilość jest ilością małą, niehurtową, lecz wydaje się, że trzeba stosować do określenia takiej ilości kryterium zwyczajowe, tj. ilości, w jakiej zwykle się kupuje takie produkty, czyli w nieprzekraczającej kilku kilogramów.

Trzeba mieć na uwadze, że ta regulacja miała na celu uproszczenie procedur dla detalistów, dla których sprzedaż żywności (opakowanej i trwałej mikrobiologicznie) jest jedynie niewielkim fragmentem działalności, np. kiosk z prasą, gdzie sprzedaje się batoniki i napoje butelkowane.

Jeśli jednak zamierza Pan prowadzić działalność polegającą na produkcji (definicja z rozp. 178/2002 - "etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji" oznacza jakikolwiek etap, w tym przywóz, począwszy od produkcji podstawowej żywności, aż do uwzględnienia jej przechowywania, transportu, sprzedaży lub dostarczenia konsumentowi finalnemu oraz tam gdzie jest to stosowne - przywóz, produkcję, wytwarzanie, składowanie, transport, dystrybucję, sprzedaż i dostawy pasz)i wprowadzaniu do obrotu, a jedynie zlecać tłoczenie soku, to jednak zatwierdzenie. W kwestii szczegółów oraz wyjaśnienia ewentualnych niejasności polecam udać się do właściwej stacji sanitarno - epidemiologicznej.
arabeska1125 jest off-line  
Odpowiedz

Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ reklamacja żywności (odpowiedzi: 8) Witam serdzecznie Mam bardzo pilne pytanie. Czy może mi ktoś powiedzieć z czego wynikają terminy do dokonania reklamacji prod. spożywczych....
§ Przeterminowana żywność (odpowiedzi: 5) Ostatnio w jednym sklepie zauważyłem na półce przeterminowany sok. Nie wziąłem go, ale w domu naszła mnie myśl. Czy mógłbym wziąć sobie ten sok i nie...
§ insekt w żywności (odpowiedzi: 3) Witam. Dzisiaj zakupiłam produkt, w którego opakowaniu znalazłam insekta przypominającego karalucha. Opakowanie jest nieotwarte, data ważności jest ...
§ Sprzedaż żywności (odpowiedzi: 9) Witam! Chciałam się tutaj zapytać czy jest jakaś możliwość sprzedaży domowego wyrobu produktów (np. dań obiadowych) bez zakładania działalności...
§ Reklamacja żywności (odpowiedzi: 6) Witam serdecznie. Zakupiłem wafle ryżowe w jednym z miejscowych supermarketów i podczas spożywania natrafiłem na spory kawałek szkła (plastiku,...
§ Przeterminowana żywność (odpowiedzi: 2) Witam. Ostatnio byłam w jednym z hipermarketów i tam na ladzie zauważyłam serek waniliowy. Popatrzyłam na datę ważności i oburzyłam się, ponieważ...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:27.