Równoważny czas pracy w gastronomii - Forum Prawne

 

Równoważny czas pracy w gastronomii

Proszę o pomoc. Czy można w ten sposób ułożyć grafik? Praca po 12 godz. co drugi dzień (zaczynają zawsze o tej samej godz.), również niedziele oraz święta jeśli akurat wypadają w tym okresie. Jednomiesięczny okres ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa prywatnego > Prawo pracy


Odpowiedz
 
24-01-2010, 14:23  
kasia.34
Początkujący
 
Posty: 4
Domyślnie Równoważny czas pracy w gastronomii

Proszę o pomoc. Czy można w ten sposób ułożyć grafik? Praca po 12 godz. co drugi dzień (zaczynają zawsze o tej samej godz.), również niedziele oraz święta jeśli akurat wypadają w tym okresie. Jednomiesięczny okres rozliczeniowy, równoważny czas pracy. Wiem że nie zawsze może być 12 godzin, bo wtedy przkroczy się normę miesięczną czasami w niektóre dni trzeba zaplanować 8 lu 10 godz. Czy jeśli zaplanuję pracę co drugi dzień, to pracownicy będą mieli zachowane normy odnośnie odpoczynku tygodniowego (35 godz.)i dobowego?Jak oddaje się wtedy wolne za niedzielę lub święto?
kasia.34 jest off-line  
25-01-2010, 01:36  
AnJay
Moderator
 
Posty: 14.459
Domyślnie RE: Równoważny czas pracy w gastronomii

Odpoczynek dzienny i dobowy będzie zachowany. Trzeba jednak zwrócić uwagę na konieczność zachowania przeciętnie 40 godzinnego tygodnia pracy, co w tym systemie będzie wymagało skracania czasu pracy w niektóre dni tygodnia rozliczeniowego. Nadto musi być wolna co 4 niedziela.
Dodatkowych dni wolnych od pracy, niedziel i świąt nie "oddaje się", obniżają one bowiem miesięczną liczbę godzin do przepracowania, pracownik pracuje zgodnie z grafikiem bez względu na rodzaj dnia tygodnia.
AnJay jest off-line  
25-01-2010, 19:41  
kasia.34
Początkujący
 
Posty: 4
Domyślnie RE: Równoważny czas pracy w gastronomii

Dziękuję bardzo za odpowiedź, ale wciąż mam pewne wątpliwości. Co to znaczy przeciętnie 40 godz. w tygodniu? Ja wyczytałam w internecie, że można to bilansować, tzn. że w jednym tygodniu może być np. 36 godz. a w następnym 44 godz. pracy. Nie musi być sztywno zawsze po 40. Jest wyrok SN z listopada 2001r. w tej sprawie potwierdzający, że można tak robić.
A te 35 godz. odpoczynku tygodniowego udzielę, jeśli np. pracownik pracuje od 8 do 20 i następny dzień ma wolny; do pracy przychodzi po dniu wolnym też na 8.00, czy musi mieć dwa dni wolnego po sobie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
kasia.34 jest off-line  
25-01-2010, 20:13  
AnJay
Moderator
 
Posty: 14.459
Domyślnie RE: Równoważny czas pracy w gastronomii

I to jest właśnie przeciętny tygodniowy czas pracy. Chodzi o to aby pracownik po rozliczeniu okresu nie miał więcej niż przeciętnie (średnio) 5 dni pracy w tygodniu i przeciętnie 40 godzin czasu pracy.
AnJay jest off-line  
Odpowiedz

Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ Zapewnienie posiłku i czas pracy gastronomii (odpowiedzi: 1) Witam. Czy jest jakiś wymiar czasowy zmiany po którym pracodawca powinien zapewnić posiłek pracownikowi? (np. przy zmianie dwunastu godzinnej?) ...
§ równoważny czas pracy (odpowiedzi: 1) Pracuję jako bibliotekarz - cały etat,40 godzin tygodniowo. W umowie mam jednak zapis o równoważnym czasie pracy- co to oznacza? W pracy powiedziano...
§ Równoważny Czas Pracy (odpowiedzi: 3) Witam. Mam prośbę o wyjaśnienie kwestii rozliczania kwartalnego czasu pracy. Pracuję w systemie dwuzmianowym, a czas pracy rozliczany jest jw., czyli...
§ Równoważny czas pracy (odpowiedzi: 3) Witam . Mam pytanie dotyczące tygodniowego rozkładu godzin pracy w systemie równoważnym. Mianowicie: mam podpisaną umowę na czas określony w...
§ Równoważny czas pracy (odpowiedzi: 4) Czy mogę pracować w ten sposób: pierwszy dzień 14.00-22.00 drugi dzień 9.00-21.00 trzeci dzień 9.00 -21.00 czwarty Wolne piąty 22.00-6.00
§ Równoważny czas pracy (odpowiedzi: 1) Proszę o odpowiedź na kilka pytań związanych z równoważnym czasem pracy. 1. Ile i jak długich przerw na posiłki przysługuje pracownikowi w 12...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:56.