Prawo pracy w gastronomii - Forum Prawne

 

Prawo pracy w gastronomii

Witam, mam kilka pytań odnośnie pracy w lokalach gastronomicznych, gdyż zasady w nich panujące wydają mi się nieco inne od panujących w innych miejscach pracy. - Czy praca w weekendy powinna być dodatkowo premiowana w ...



Wróć   Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa prywatnego > Prawo pracy


Odpowiedz
 
03-11-2011, 21:18  
tualbne
Początkujący
 
Posty: 8
Domyślnie Prawo pracy w gastronomii

Witam, mam kilka pytań odnośnie pracy w lokalach gastronomicznych, gdyż zasady w nich panujące wydają mi się nieco inne od panujących w innych miejscach pracy.

- Czy praca w weekendy powinna być dodatkowo premiowana w takich lokalach?

- Jak powinna wyglądać praca w takich miejscach w dniach powszechnie wolnych od pracy? Np. Święto Zmarłych, 1 stycznia?

- Czy nadgodziny powinny być płacone pracownikom po przepracowaniu przez nich pełnego etatu np. powyżej 160h/miesiąc niezależnie od etatu, czy powyżej etatu na jaki są oni zatrudnieni?

- Czy praca np. przy kasie lub przy przygotowywaniu posiłków może być uznawana za pracę monotonną?

-Czy pracodawca ma prawo edytować czas pracy pracownika bez poinformowania go?

pozdrawiam.
tualbne jest off-line  
04-11-2011, 07:33  
Użytkownik
Gość
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Jezeli jest to umowa o prace to kodeks pracy obowiazuje niezaleznie od branzy.
Ale jednak w gastronomii to jest to czesto umowa zlecenie itp itd.

Cytat:
- Czy praca w weekendy powinna być dodatkowo premiowana w takich lokalach?
Wszystko zalezy od systemu pracy

Cytat:
- Jak powinna wyglądać praca w takich miejscach w dniach powszechnie wolnych od pracy? Np. Święto Zmarłych, 1 stycznia?
Jezeli jest to umowa o prace to musi byc wtedy wolne.

Cytat:
- Czy nadgodziny powinny być płacone pracownikom po przepracowaniu przez nich pełnego etatu np. powyżej 160h/miesiąc niezależnie od etatu, czy powyżej etatu na jaki są oni zatrudnieni?
Cytat:
-Czy pracodawca ma prawo edytować czas pracy pracownika bez poinformowania go?
Opisz dokladniej

Nadgodziny to wszystkie godziny ponad swoj etat. Niewazne czy pol etatu czy pelny.

Cytat:
- Czy praca np. przy kasie lub przy przygotowywaniu posiłków może być uznawana za pracę monotonną?
Nie rozumiem
 
04-11-2011, 07:50  
Janusz.C.M.
Administrator
 
Janusz.C.M. na Forum Prawnym
 
Posty: 36.622
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Opracowanie sposobów zapobiegania monotonii powinno nastąpić w wyniku analizy charakteru pracy na konkretnym stanowisku pracy.

Patrz: http://wypadek.pl/body/bibl/czasopis.../2003_03_1.htm
Janusz.C.M. jest off-line  
04-11-2011, 23:47  
tualbne
Początkujący
 
Posty: 8
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Kod:
Jest to na 100% umowa o pracę.
 Lokal otwarty jest codziennie, oprócz 25 grudnia. 
Pracodawca zapewnia, że w gastronomii wygląda to inaczej i że 
obowiązują inne prawa. 
Masa osób przepracowuje tam cały etat mimo zatrudnienia 
np. na pół etatu i  otrzymuje za to zwykłą wypłatę.
Czy jest w ogóle szansa na wypłatę zaległych nadgodzin za np. 
poprzedni rok?

Jeśli chodzi o edycję czasu pracy wygląda to tak,
 że system jest rejestrowany komputerowo (karta magnetyczna)
 i zdarzają się sytuacje, ze pracodawca "ucina" minuty wedle
 własnego uznania, np. gdy uważa, 
że pracownik zbyt długo kończy zmianę zamykającą dzień pracy. 

 Firma jest naprawdę duża dlatego
zastanawia mnie czy mogą sobie pozwolić na takie nagięcia.
pozdrawiam.
tualbne jest off-line  
05-11-2011, 08:00  
fakuś
Zbanowany
 
Posty: 685
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

@regand:
- czy placówka gastronomiczna, jest placówką handlową?
Przecież konsumpcja nie służy do "dalszej odsprzedaży"

Ustawa zakazuje pracy osób zatrudnionych na podstawie stosunku pracy we wszelkich placówkach handlowych, bez żadnych wyjątków. [Za placówki handlowe Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej uważa wszelkie instytucje i zakłady, których działalność główna polega na kupowaniu towarów w celu ich dalszej odsprzedaży, w tym sklepy, apteki, stacje benzynowe, składy węgla i materiałów budowlanych, a także handel za pomocą internetu. Potem jednak uznano, że apteki i stacje benzynowe jako instytucje wyższej użyteczności publicznej są spod zakazu wyjęte. Handel (według interpretacji Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej) może też być prowadzony przez właścicieli jednoosobowych firm, osoby zatrudnione na umowy cywilnoprawne (jak umowa zlecenia), a także franczyzobiorców oraz zatrudnionych na podstawie umowy agencyjnej. Ministerstwo Pracy wydało w tej sprawie komunikat o treści:
Kod:
Nie ma przeszkód prawnych, aby w placówkach handlowych w święta pracę wykonywali ich właściciele lub inne osoby pracujące na podstawie umów cywilnych. (...) Nowela [ustawowa] dopuszcza możliwość pracy w placówkach handlowych przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na użyteczność społeczną lub codzienne potrzeby ludności

KP w art. 151^9a mówi że praca w święta w placówkach handlowych jest niedozwolona.
Ale już Art. 151^10 w pkt 9c nie zostawia żadnych złudzeń - prawda?

Pozwolę sobie wam to zacytować:

Praca w niedziele i święta jest dozwolona:
[..]
9. przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności, w szczególności w:
[..]
c. gastronomii,



Kwestia nadgodzin, rozliczeń za pracę w takie dni - to inny wątek




Cytat:
Napisał/a tualbne Zobacz post
Pracodawca zapewnia, że w gastronomii wygląda to inaczej i że obowiązują inne prawa.
Nie tyle INNE PRAWA, co specyficzne. Zerknij do KP do np. tych artykułów które podałem.
Podobna sytuacja jest np. w przypadku pogotowia, strażaków, stacji benzynowych, aptek....chcesz żeby np. apteki, izby przyjęć były pozamykane w każde święto?


Cytat:
Napisał/a tualbne Zobacz post
Masa osób przepracowuje tam cały etat mimo zatrudnienia np. na pół etatu i otrzymuje za to zwykłą wypłatę.
Bo widzisz, w przypadku ułamko-etatowców, strony w umowie ustalają jaki pułap "nadgodzin" może być przepracowanych, i dopiero po osiągnięciu tego pułapu należeć będzie DODATEK z tytułu pracy w nadgodzinach.

Cytat:
Napisał/a tualbne Zobacz post
Czy jest w ogóle szansa na wypłatę zaległych nadgodzin za np. poprzedni rok?
Roszczenia z tytułu umowy o pracę [przedawniają się z okresem lat trzech od daty "wymagalności".

Cytat:
Napisał/a tualbne Zobacz post
Jeśli chodzi o edycję czasu pracy wygląda to tak, że system jest rejestrowany komputerowo (karta magnetyczna) i zdarzają się sytuacje, ze pracodawca "ucina" minuty
Z minutami bym nie kruszył kopii.
Wiesz, czas pracy nie jest rozliczany na minuty, tylko na godziny. Jak byś zapłacił pracownikowi który "nabiłby" 3 minuty nadgodzin?
Systemy informatyczne automatycznie zaokrąglają czas pracy albo w górę, albo w dół, w zależności od faktycznego "odbicia".
fakuś jest off-line  
06-11-2011, 11:22  
akuma_Nakago
Przyjaciel forum
 
Posty: 1.519
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

[QUOTE=fakuś;1354373Bo widzisz, w przypadku ułamko-etatowców, strony w umowie ustalają jaki pułap "nadgodzin" może być przepracowanych, i dopiero po osiągnięciu tego pułapu należeć będzie DODATEK z tytułu pracy w nadgodzinach.[/QUOTE]Twoim zdaniem to są nadgodziny? Według mnie raczej nie spełniają podstawowego warunku nadgodzin, to znaczy nie występują nagle i nieoczekiwanie. Ja tu widzę normalne - niestety - oszustwo pracodawcy, który na papierze wykazuje co innego, a w rzeczywistości robi co innego. Zgłosić go do PIP i tyle.

Gastronomia nie podlega żadnym innym przepisom prawa pracy niż inne rodzaje działalności gospodarczej - to raczej handel im poglega, a i to wyłącznie w zakresie dni ustawowo wolnych od pracy.
akuma_Nakago jest off-line  
06-11-2011, 12:30  
fakuś
Zbanowany
 
Posty: 685
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Wyrwałeś z kontekstu moją wypowiedź o "nadgodzinach".
Wątek nie dotyczył UZASADNIENIA PRACY W NADGODZINACH, tylko czy mają być naliczane dopiero po przekroczeniu "pełnego etatu" czy już po przekroczeniu proporcjonalnej części etatu na jakim pracuje @tualbne.
Więc na jego pytanie odpisałem że w zależności od zapisów w umowie jest to rozliczane. Albo przysługuje dodatek, albo nie. NIE MA ZNACZENIA w tym temacie PODSTAWA PRACY W NADGODZINACH.
fakuś jest off-line  
06-11-2011, 12:48  
akuma_Nakago
Przyjaciel forum
 
Posty: 1.519
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Po pierwsze: jestem kobietą. I mam to zaznaczone.
Po drugie: dlaczego pisać cokolwiek o godzinach nadliczbowych i wprowadzać zainteresowanych w błąd, jeśli tu nie ma godzin nadliczbowych?
Po trzecie: cytowanie na tym forum wyrywa z kontekstu, nie widzę zaś potrzeby cytowania całego długiego posta dla zauważenia, że odpowiadasz praktycznie nie na temat.
Po czwarte: nie denerwuj się tak. Tylko spokój może nas uratować .
akuma_Nakago jest off-line  
06-11-2011, 12:53  
fakuś
Zbanowany
 
Posty: 685
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Cytat:
Napisał/a akuma_Nakago Zobacz post
Po drugie: dlaczego pisać cokolwiek o godzinach nadliczbowych i wprowadzać zainteresowanych w błąd, jeśli tu nie ma godzin nadliczbowych?
Ponieważ @tualbne poczynił takie zdanie:
Cytat:
Napisał/a tualbne Zobacz post
- Czy nadgodziny powinny być płacone pracownikom po przepracowaniu przez nich pełnego etatu np. powyżej 160h/miesiąc niezależnie od etatu, czy powyżej etatu na jaki są oni zatrudnieni?
CzytałĄś w ogóle pierwszego posta, czy też czytasz posty wybiórczo? ;P
Nadal twierdzisz że wiesz lepiej czy @tualbne pracował PONAD WYMIAR CZASU PRACY wynikający z umowy?
Zaprawdę, odważna, bardzo odważna teza
Więc zakładam w takim przypadku że jesteś posiadaczką magicznej kuli i z niej to wyczarowałaś.
fakuś jest off-line  
06-11-2011, 13:01  
akuma_Nakago
Przyjaciel forum
 
Posty: 1.519
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Ostatni raz, bo widzę, że jak grochem o ścianę: cytujesz te słowa twórcy tematu: "Masa osób przepracowuje tam cały etat mimo zatrudnienia np. na pół etatu" i odpowiadasz na to, co przepisy mówią o godzinach nadliczbowych niepełnoetatowców. Ja zaś wciąż się upieram, że to nie jest żadna odpowiedź, ponieważ notoryczna praca przez 8 godzin osoby teoretycznie zatrudnionej na 4 to nie nadgodziny, tylko oszustwo. Nieważne dla mnie jest, czego dotyczyło pierwotne pytanie, liczy się fragment, który cytujesz, aby na niego odpowiedzieć. Teraz dotarło?


EOT.
akuma_Nakago jest off-line  
06-11-2011, 13:07  
fakuś
Zbanowany
 
Posty: 685
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

To napisz jeszcze coś teraz o np. zawieraniu umów.
Albo o wydawaniu świadectw pracy.
Bo ważne jest na co TY CHCESZ odpowiedzieć/odpisać, a nie na to co chce wiedzieć pytający.
Uważasz go za durnia że nie wie o co pyta?
Każdy pracownik zna art 151 KP, nawet o tym pewnie nie wiedząc że jest.

Nie trudź się z przekonywaniem mnie do swoich "pseudo-racji" - lecisz do wora i tak
fakuś jest off-line  
06-11-2011, 13:22  
gmarcing
Stały bywalec
 
Posty: 2.601
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Pomoc w zakresie prawa nie polega tylko na odpowiedzi na konkretne pytanie. Pytanie dotyczące nadgodzin zostało zadane, gdyż tualbne myśli pewnie, że takie nadgodziny istnieją, a faktycznie jest tak jak napisała akuma_Nakago - żadnych nadgodzin nie ma i taka odpowiedź więcej pomoże pytającemu. Pisać o przepisach prawa można wiele, ale tu chodzi o interpretację w poszczególnym przypadku.
gmarcing jest off-line  
06-11-2011, 15:24  
fakuś
Zbanowany
 
Posty: 685
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Cytat:
Napisał/a gmarcing Zobacz post
Pytanie dotyczące nadgodzin zostało zadane, gdyż tualbne myśli pewnie, że takie nadgodziny istnieją, a faktycznie jest tak - żadnych nadgodzin nie ma
Wobec tego skoro nie ma - to nie ma ŻADNEGO wynagrodzenia za czas przepracowany ponad wymiar etatu wynikającego z umowy o pracę.
Genialne podejście
Szkoda tylko, że nie dla pracującego.

Powinniście więc doradzić @tualbne, by zażądał pisemnego polecenia od pracodawcy że ma pracować ponad ten wymiar - nie sądzisz?
Bo @tualbne po przeczytaniu waszych wypocin, dojdzie do wniosku że ma pracować nawet po 11 godzin dziennie i nie będzie miał prawa do wynagrodzenia ani do dodatku.

Weźcie i wytłumaczcie mu LEPIEJ kiedy praca w godzinach nadliczbowych jet DOPUSZCZALNA, a nie chrzańcie że nie należy mu się z JUŻ PRZEPRACOWANYCH godzin, dodatek.
fakuś jest off-line  
10-10-2012, 15:55  
maynelly
Początkujący
 
Posty: 1
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Pracuje w restauracji, od kilku dni jesteśmy zalewani różnego rodzaju zarządzeniami szefa moje pytanie dotyczy jednego z takich zarządzeń. Dotyczy ono przerw w czasie kiedy jesteśmy w zakładzie pracy, zarządzenie brzmi "iż pracownik ma prawo do dwóch 10 minutowych przerw w czasie pracy", a pracujemy po 14 czasami i więcej godzin na dobę. Czy to zarządzenie jest zgodne z prawem? Jaki powinien być rozkład tych przerw i ile powinny mniej więcej trwać?
maynelly jest off-line  
10-10-2012, 15:59  
Janusz.C.M.
Administrator
 
Janusz.C.M. na Forum Prawnym
 
Posty: 36.622
Domyślnie RE: Prawo pracy w gastronomii

Cytat:
Napisał/a maynelly Zobacz post
iż pracownik ma prawo do dwóch 10 minutowych przerw w czasie pracy"
To jest zgodne z kp.
Janusz.C.M. jest off-line  
Odpowiedz

Podobne wątki na Forum Prawnym
Wątek
§ Zapewnienie posiłku i czas pracy gastronomii (odpowiedzi: 1) Witam. Czy jest jakiś wymiar czasowy zmiany po którym pracodawca powinien zapewnić posiłek pracownikowi? (np. przy zmianie dwunastu godzinnej?) ...
§ Otwarcie małej gastronomii (odpowiedzi: 1) Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Uzyskałem niesamowitą szansę na zarobek. Otóż mam 18 lat i otwieram biznes (proszę o zostawienie swoich...
§ Urlop w gastronomii (odpowiedzi: 3) W jaki sposob liczyć urlop przy zatrudnieniu 2/2.( praca po 12 godzin przez 2 dni, potem 2 dni wolnego).Umowa o pracę. Staż ponad 10 lat. W...
§ praca w gastronomii (odpowiedzi: 1) Proszę o pomoc. Córka pracuje w gastronomii po 12 i wiecej godzin za które później otrzymuje dzien wolny. Jesli mimo to wystepuja godziny...
§ napiwki w gastronomii (odpowiedzi: 1) Witam! Mam pytanie odnośnie tego na jakiej podstawie pracodawca może zabierać kelnerom napiwki?
§ Równoważny czas pracy w gastronomii (odpowiedzi: 3) Proszę o pomoc. Czy można w ten sposób ułożyć grafik? Praca po 12 godz. co drugi dzień (zaczynają zawsze o tej samej godz.), również niedziele oraz...


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 09:01.