1/2 spadku co z tym zrobic ?

• Autor wątku Autor wątku Gilgamesz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gilgamesz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam . Szukałem na forum rozwiazania mojego problemu ,i znalazlem kilka odpowiedzi na moje pytania , ale jeszcze kilka z nich mnie nurtuje .

2 tygodnie temu zmarła moja "ciocia" . Jest to dosyć daleka rodzina , ale to później . Ciocia mieszkała wraz z wujkiem w mieszkaniu ok 30m2 . Oboje zapisali mi owe mieszkanie z klauzulą prawa dożywotniego zamieszkiwania obojga . Wujek ma sie dobrze i daj Boże niech jeszcze nie odchodzi od nas . I teraz mam kilka pytań jak rozwiązać tą sprawe , ale zaczne może od przedstawienia tresci testamentu .
[cytat:22elqy67]Wujek oświadcza , ze do calego spadku powoluje prawnuka swojej siostry - mnie - syna XX urodzonego YY .
Wujek oswiadcza ponadto , ze zobowiazuje swojego spadkobierce do zapewnienia po Jego smierci , jego Zonie (cioci) prawa dozywotniego zamieszkania w lokalu ASD[/cytat:22elqy67]
Teraz tresc testamentu Cioci
[cytat:22elqy67]
Ciocia oświadcza , ze do calego spadku powoluje mnie - syna XX urodzonego YY . Ciocia oswiadcza ponadto, ze zobowiazuje swojego spadkobierce - mnie , do zapewnienia po JEJ smierci , JEj mezowi - wujkowi - prawa dozywotniego zamieszkiwania w lokalu ASD[/cytat:22elqy67]

I teraz kilka pytan :
1.Czy juz teraz otwierac spadek no i sprawe sadowa ?? Czy mozna "zaczekac" az nie daj Boże wujek odejdzie ?
2.Czy moze ktos podwazyc ten testament ?? Dzieci nie mieli , rodzice ich nie zyja
3.Wypełniając testament Cioci i płacąc podatek od spadku w kwocie ok 8 tys. (1/2 mieszkania ) staje się właścicielem połowy tego lokalu a właścicielem drugiej części nadal pozostaje Wujo ?
4. Czy wujek , moze teraz wycofac swoj testament ??
5.Czy zrzekajac sie owego spadku po cioci , wujek jako maz od razu dziedziczy to co Ciocia zapisala ?
6..Czy aby posiadać prawo do całego mieszkania mogę od Wujka wykupić jego część i zapłacić podatek 2% ?

przepraszam, ze 2 post ale miejsca nie starczylo .

7. wyczytałem tu na forum , ze jesli nie mam mieszkania swojego i jesli bede mieszkal przez 5 lat w mieszkaniu otrzymanym w spadku , to nie musze placic podatku ?

Powrót