10 dni na zwrot towaru - sprzedawca nie zgadza się

• Autor wątku Autor wątku ethics
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ethics

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, całkiem niedawno kupiłem na allegro przez opcję "kup teraz" używany telefon komórkowy. Sprzedający jest firmą (komis). Telefon otrzymałem pocztą 7.01.2011. I już wtedy zauważyłem jego wady tzn:
- brak ładowarki (na aukcji była ona wymieniona)
- ogólny stan telefonu (na aukcji były słabej jakości zdjęcia a w opisie stan bardzo dobry)
- uszkodzony głośnik (słabo słychać rozmówcę)
- bateria wytrzymuje 1 dzień w stanie czuwania

Wiem, że powyższy opis kwalifikuje się pod niezgodność towaru z opisem lecz nie mam ochoty o to walczyć. Postanowiłem, że chce zwrócić telefon korzystając z prawa zwrotu bez podania przyczyny w ciągu 10dni.

Sprzedający się na to nie godzi i kazał odesłać telefon (pewnie w celu jego naprawy lub znając życie powie "że u niego wszystko OK" i zwróci telefon. Argumentuje to tym, że telefon był sprzedany jako używany i nie kwalifikuje się pod ten przepis. Również uważa że mogłem go sam uszkodzić.

Jak wyegzekwować od sprzedającego moje prawo? Zaznaczam, że wraz z telefonem wysłałem stosowne pismo, którego formularz znalazłem na jednej ze stron.

Do jakiej instytucji następnie powinienem się zgłosić aby wyegzekwować od sprzedającego zwrot pieniędzy a nie nie zwrot naprawionego telefonu?

Mi się wydaje że poprostu nie myślisz i zaśmiecasz to forum głupotami.
Piszesz że ogólny stan telefonu (na aukcji były słabej jakości zdjęcia a w opisie stan bardzo dobry) - ocena jest subiektywna, dla sprzedawcy telefon niewiadomo jak zmasakrowany może mieć stan bardzo dobry ;] bateria wytrzymuje 1 dzień w stanie czuwania - a czego sie spodziewałeś po używanym telefonie? że tydzień będzie trzymać?

Zgłoś się do Rzecznika Praw Konsumenta ale w moim mniemaniu cie wyśmieje poprostu bo co piszesz to istny cyrk, jedyne co możesz zareklamować to brak ładowarki i uszkodzony głosnik

Ale prawo do zwrotu w przeciągu 10 dni bez podania przyczyny mi przysługuje, prawda?

Może Pan udowodnić, że otrzymał Pan towar w stanie niekompletnym? ... np. protokół sporządzony przy kurierze. Bez tego, bez możliwości udowodnienia, że to sprzedawca nie wywiązał się z umowy, jest Pan praktycznie bez szans ... jeżeli chodzi o zwrot i o uznanie reklamacji.

To, że towar jest używany, nie wyłącza możliwości jego zwrotu w terminie 10 dni.

Pozdrawiam :cool:

Powrót