10 dniowy okres wypowiedzenia - cyfrowy polsat

• Autor wątku Autor wątku rec91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rec91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam problem z cyfrowym polsatem. Ok 4 miesiące temu podpisałem umowę z przedstawicielem handlowym na dekoder telewizji satelitarnej, oraz dekoder telewizji naziemnej. Zostałem poinformowany, że jeżeli nie bede zadowolony z usług to w ciągu 10 dni mogę zrezygnować z umowy. Napisałem odpowiednie wypowiedzenia na obie usługi, wzór byl dołączony do umowy. Zadzwonilem do przedstawiciela, czy te dokumenty moge odeslac w jednej paczce z dekoderami, zarowno on, jak i kierownik działu sprzedaży d2d powiedzieli, że tak. Znajomy również tak odsylal i było wszystko dobrze. Jednak okazuje się, że umowa jest cały czas wazna, na infolinii twierdzą, ze owszem dostali dekodery o podanych numerach seryjnych, jednak wypowiedzenie do nich nie dotarło. Udałem sie do salonu polsatu, gdzie pracownica uznala, ze wypowiedzenie powinno byc wyslane osobno. Poszedlem nawet do salonu plusa, jednak oni twierdza, ze jedynie podpisuja umowy cyfrowego polsatu a z problemami mam dzwonic na infolinie. Co zrobic, aby zerwac umowe bez placenia kary umownej?

Niestety spraw nie jest prosta, ponieważ nie masz dowodu na załączenie odstąpienia do przesyłki. Gdybyś nadał je poleconym, takim dowodem byłoby potwierdzenie nadania. Teraz masz potwierdzenie nadania towaru, nie pisma. Możesz próbować pismami, oświadczeniami ale bezpośredniego poparcia swoich racji nie masz.

Paczka byla polecona i potwierdzenie nadania jest

Chyba były podobne tematy, ale nie wiem czy w którymś ktoś wskazał podstawę, przez którą forma przesyłki jest kluczowa aby uznać, że w środku znajdowało się pismo? Może ustawa prawo pocztowe? (przesyłka listowa - przesyłka pocztowa z korespondencją lub druk; przesyłka z korespondencja - przesyłka pocztowa niebędąca drukiem, zawierająca informację utrwaloną na dowolnym nośniku), ale to wydaje się trochę za mało.
Bo równie dobrze można by wysłać dekoder łącznie z pismem jako list polecony (do 2kg).

Może lepiej iść w stronę uzupełniania pola „zawartość przesyłki” lub dodawania takiej informacji na zwrotnym potwierdzeniu odbioru. :what:

Podobnie można by uznać, że pisma wysłane poleconym, nie docierają bo np. w kopercie zamiast pisma była pusta kartka.
Firma dopuszcza wysłanie wypowiedzenia pocztą, lub kurierem, masz potwierdzenie, sprzęt odesłany, racja jest po twojej stronie, co nie znaczy, że będziesz musiał bronić jej przed Sądem...

hej mam pytanie zostal mi miesiac do konca umowy z cyfrowym polsatem chcialabym ja rozwiazac czy jest to mozliwe teraz bo wiem ze trzeba 3 miesiace przed :(

madzia71 napisał:
hej mam pytanie zostal mi miesiac do konca umowy z cyfrowym polsatem chcialabym ja rozwiazac czy jest to mozliwe teraz bo wiem ze trzeba 3 miesiace przed
Odpowiedzi szukaj w umowie.

Przykro mi, niestety nie znam treści umowy. W ciemno strzelę, że nie ma możliwości, praktycznie na 100% w umowie jest zapis tylko o 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia.

ta umowa jest chyba na czas nieokreslony bo nie pisze kiedy sie konczy

Widzisz, sama nie wiesz co jest w umowie którą podpisałaś i masz ją przed sobą, natomiast oczekujesz, że ktoś tu bedzie wiedział co w niej jest zapisane :)

Witam
proszę o pomoc! Zdecydowałem się skorzystać z tzw. promocji SMARTDOM Plus-Cyfrowy Polsat, w której trzecią umową miała być telewizja CP. Zamówiłem usługę online, po czym zadzwoniłem do konsultantki, aby zaznaczyć, że jest to trzecia umowa (aby była za 1zł). Uprzejma pani zaproponowała mi że to ona zajmie się moim zamówieniem, bo będzie szybciej wysłane. Nie widząc w tym żadnego podstępu zdecydowałem się na nowe zamówienie, bazując na ofercie, którą zamówilłem wcześniej online.
Miła Pani zapytała jaki chcę sprzęt do odbioru, zamówiłem moduł CAM. Chciałem mieć możliwość nagrywania programów. Powiedziałem to konsultantce, a Pani powiedziała, że taki moduł kosztuje 99zł. Oczywiście zamówiłem, chociaż w ofercie online moduł był za 1zł.
Na koniec zapytałem co jeśli nie będzie u mnie "chodziła" telewizja, Pani uprzejmie poinformowała mnie, że mam 10 dni na odstąpienie od umowy.
Kurier przywiózł mi moduł dwa dni później, oczywiście bardzo się spieszył, więc podpisałem umowę praktycznie nie czytając jej. Sprawdziłem jedynie cenę wybranego pakietu i czy jest w dokumentach mowa o promocji SMART DOM. Było pismo o przystąpieniu do promocji SMART DOM... Ale umowa zupełnie inna niż ta, która miała być podczas zamówienia online. Konsultantka zmieniła całkowicie promocję, rodzaj umowy i jej warunki...
Po wsadzeniu modułu do telewizora i odczekaniu 3h nie miałem obrazu, zadzwoniłem na infolinię CP z prośbą o aktywację... Po godzinie obraz się pokazał. Zadowolony poszedłem spać. Następnego dnia już nie było dostępu do kanałów i tak jest do teraz... Codzienne ponawianie sygnału, rozmowy z konsultantami i nic. Wymieniłem już owy moduł w punkcie CP, ale i to nie przyniosło rezultatu.
Chcę odstąpić od umowy... nie minęło jeszcze 10 dni od jej podpisania. Boję się jednak, że stwierdzą że usługa została aktywowana na mój wniosek i nie mam prawa o odstąpienia od umowy. Ale co jeśli usługa nie działa... nie mam przecież dostępu do kanałów.
Proszę o pomoc.
nadmieniam jeszcze, że podczas rozmowy z konsultantką podczas zamawiania usługi zostałem wprowadzony w błąd. Nie ma czegoś takiego jak moduł z nagrywaniem. Pani naciągnęła mnie na 98zł.
Co mam zrobić w twej sytuacji?
Baaardzo proszę o odpowiedź.
Dodam jeszcze, że nie mam w dokumentach od CP druku o odstąpieniu od umowy w ciągu 10 dni. Czy mogę ją dołączyć sam wg wzoru znalezionego np. na stronie http://www.infor.pl/prawo/prawa-kon...-umowy-zawartej-na-odleglosc-10-dni-WZOR.html ?

Ostatnia edycja:
Na razie wysłałem odstąpienie od umowy, zobaczymy... Jak coś, to będę wysyłał reklamację.
Dzięki, pozdrawiam

Witam,
dla zainteresowanych tematem informuję, że udało mi się odstąpić od umowy i otrzymałem zwrot 100% pieniędzy. Jestem zadowolony. Pozdrawiam

Powrót