10 miesięcy opóźnienia w realizacji filmu z wesela

• Autor wątku Autor wątku janeczka1500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janeczka1500

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, w umowie podpisanej z firmą, która miała dostarczyć nagranie i zdjęcia z wesela miałam 2-miesięczny termin realizacji. Po 4 miesiącach otrzymałam pierwszy film, którego sposób montażu i jakość były nieakceptowalne. Zgłosiłam konieczność wprowadzenia poprawek, na które czekałam kolejne kilka miesięcy. Ostatecznie film otrzymałam po ponad roku od ślubu, a nie po 2 miesiącach jak było w umowie. Do zapłaty została jeszcze część umownej kwoty. Czy w tej sytuacji mogę się ubiegać o obniżenie kwoty lub odszkodowanie.

janeczka1500 napisał:
... Czy w tej sytuacji mogę się ubiegać o obniżenie kwoty ...
Możesz ale z nieznanym skutkiem.
janeczka1500 napisał:
... Czy w tej sytuacji mogę się ubiegać o ... odszkodowanie.
A jakie szkody poniosłaś? Masz je udokumentowane?

PS.
Czy w umowie nastąpiło przeniesienie praw autorskich majątkowych do filmu/utworu?

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź. Są tu tylko straty moralne (bo trudno liczyć czas na wykonanie telefonów, pisanie maili i smsów) i ogromny zawód z naszej strony, bo obejrzenie filmu rok po ślubie, a nie jak było uzgadniane i zapisane w umowie 2-mce, to już nie to samo. Po takim czasie goście nie są już zainteresowani więc film obejrzeliśmy jedynie my i rodzice.
Tak, jest przeniesienie praw autorskich.

janeczka1500 napisał:
... Są tu tylko straty moralne...
W polskim prawie nie ma odszkodowania za straty moralne, co najwyżej można mówić o zadośćuczynieniu ale tutaj jest to mało realne.

PS.
Warto tutaj jeszcze zauważyć, że zirytowany twórca może wypowiedzieć umowę na podstawie z Art. 56. ust. 1. i wtedy możesz zostać z niczym.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Warto tutaj jeszcze zauważyć, że zirytowany twórca może wypowiedzieć umowę na podstawie z Art. 56. ust. 1. i wtedy możesz zostać z niczym.

A czy powstały film nie jest utworem audiowizualnym, o którym mówi ustęp 4. tego samego artykułu?

Jest utworem audiowizualnym ale nie takim o jakim wspomina wskazany przepis prawny. Czytaj ze zrozumieniem, tam chodzi o zakres eksploatacji.

Ostatnia edycja:
Powrót