10% podatek od sprzedazy nieruchom. a spłata kredytu.

• Autor wątku Autor wątku marcinz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Właśnie zamierzam sprzedać dom (kupiony przed 1 I 2007) za cenę 500 tys. Dom nie jest obciążony żadnym kredytem, czyli w tym przypadku do zapłaty będę miał podatek w wysokości 50 tys. zloty.
Oczywiście żeby nie zapłacić podatku zamierzam wydać te 500 tys. na kupno nowego domu.
Sprawa nie jest taka prosta, bo nowy dom już kupiłem i wziąłem na niego kredyt mieszkanowy w wysokości 530 tys – rozumiem ze, jeżeli w ciagu dwóch lat 500 tys zdobyte ze sprzedazy starego domu przeznacze na splate kredytu nowego domu to nie zapłacę żadnego podatku.
W takim przypadku do US musze zanieść potwierdzenie z banku ze przez okres dwóch lat od sprzedaży starego domu kwota, która wydałem na spłatę kredytu na nowy dom wyniosła, co najmniej 500 tys., – ale w moim przypadku przez okres dwóch lat to ja ten kredyt spłacę w całości, – czyli do US zaniosę zaświadczenie o spłacie kredytu.
Takie samo zaświadczenie o spłacie kredytu dostane od banku, jeżeli kredyt ten spłacę nie z własnych środków a powiedzmy z kredytu refinansowego zaciągniętego w innym banku.
I teraz powstaje pytanie – na ile takie działanie jest nielegalne – rozumiem ze prawo mówi ze zwolniony jestem z podatku, jeżeli na spłatę kredytu wydam pieniądze uzyskane ze sprzedaży domu a nie uzyskane z innego kredytu, – ale jak podejdziemy do tematu tak restrykcyjnie to wyjdzie ze na spłatę kredytu musze przeznaczyć pieniądze o tym samym numerze seryjnym, jakie uzyskałem ze sprzedaży starego domu.
Będę wdzięczny jak ktoś rozwieje moje wątpliwości .

Dla US niezbędne jest zaświadczenie, że w okresie od daty sprzedaży domu do 730 dnia od tej daty spłacał Pan kredyt mieszkaniowy i suma miesięcznych rat wyniosła..... (powinna wynieść 500 tys zł).

[cytat="Janusz M.":28rcj5vx]Dla US niezbędne jest zaświadczenie, że w okresie od daty sprzedaży domu do 730 dnia od tej daty spłacał Pan kredyt mieszkaniowy i suma miesięcznych rat wyniosła..... (powinna wynieść 500 tys zł).[/cytat:28rcj5vx]

Zgadza się ma Pan racje - nie wystarczy potwierdzenie spłaty kredytu - musi to byc zświadczenie takie o jakim Pan mowi. Mam tylko nadzieje ze nie bierze sie pod uwage jedynie sumy miesiecznych rat wraz z odsetkami ale również wszelkie nadpłaty (wplaty poza planem miesiecznych rat). Uzyskac tekie zaświadczenie z banku to żaden problem - sprawa wyglada gorzej jeżeli US wymaga wyciagu (a nie zaświadczenia) z banku odnośnie spłacanego kredytu. Wtedy całkiem mozliwe ze bedzie uwzglednione ze wpłata 500 tys pochodzila z kredytu w innym banku a nie ze środkow własnych czy tez pożyczonych od rodziny ale wpłaconych do banku przezemnie. Może ktoś rozilczał sie juz z US z pieniedzy ze sprzedazy domu i przedstawial takie wlasnie zaświadczenie czy też wyciag ?? bede wdzięczny za opis jak to dokładnie ma wyglądać.

Krajowa Informacja Podatkowa:
z telefonów stacjonarnych: 0 801 055 055
z komórek: 223 300 330

Powrót