11 tys w formie gotówki darowizna

• Autor wątku Autor wątku Naukowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Naukowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
151
Dzień Dobry,
Mama jutro przekazuje mi w gotówcę (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam swiadomość, że muszę zaplacić podatek i tutaj nie ma zadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówcę? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajze pół roku? Dobrze rozumiem?

A dlaczego 11, a nie np. 10300 ? Dlaczego np. nie przekazem ?

WCJ napisał:
A dlaczego 11, a nie np. 10300 ? Dlaczego np. nie przekazem ?

Mieszkamy w tym samym domu. Nie rozumiem tego pytania z 10300?
11000zł tyle ponieważ taka kwota będzie przekazana firmie ktora sprzedaje mi samochód. Natomiast pytanie było inne.

Jeśli nie rozumiesz to spróbuj sobie wygooglować warunki darowizny w grupie 1. W tym gotówką.

Juz przekroczyłem ten limit. Dlatego pytam czy mama może mi dać w gotowce srodki oczywiscie spisujac umowe darowizny. Czy US bedzie robil jakis problem.

Może.
US nie będzie robił problemów - w końcu dostanie kasę. Po drugie nie ma zakazu darowizn gotówką.
Nie składasz PCC-3, a SD-3

" Naczelny Sąd Administracyjny, orzekający w składzie siedmiorga sędziów, nie zgodził się z korzystnym dla podatników stanowiskiem RPO. NSA stwierdził, że dokonanie darowizny musi być udokumentowane. Natomiast w sytuacji gdy podatnik otrzymuje pieniądze i samodzielnie wpłaca je na konto to takiego potwierdzenia nie ma. "
A tutaj prawdopodobnie nawet wpłaty na konto nie będzie.
Czy coś się zmieniło z cytatu powyżej ?
Czytając inne posty Naukowca odnoszę wrażenie, że jest to próba ukrycia własnych dochodów, a darowizna jest pozorna. Moje wrażenie. Ale to już inna sprawa.
Tak, widzę, że Naukowiec nie chce zwolnienia z podatku.

Ostatnia edycja:
Powrót