15 lat w DE a wyrobienie dowodu niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku monikaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam, bardzo prosiłabym o pomoc. Otóż: moja teściowa mieszka w De już od ponad 15 lat. Długo nie była w PL i jej paszport oraz polski dowód stracił ważność. Wiem, że po polski dowód musi jechać do Polski, pozostaje kwestia załatwienia polskiego paszportu w Koln-ie. Teściowa też chciałaby wyrobić paszport albo dowód niemiecki. Czy jest taka możliwość? Jakie dokumenty musiałaby przedstawić?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

witaj
..wielu Polaków żyjących na "obczyznie" znajduje się w podobnej sytuacji,smutne ale prawdziwe:(....
tak wiec w kraju "cudów nad Wisłą"..czyli w kraju tzw "donalda" nie mylić z "kaczorem"
o ile twoja teściowa nie utraciła obywatelstwa zachowała wszelkie prawa.................
konkludując..prosto: o ile dysponuje tzw "stałym zameldowaniem" jeszcze w Polszce
to zwraca sie do właściwego miejscowo urzędu z wnioskiem o wydanie dowodu :https://www.google.pl/search?q=wnio...ydanie dowodu osobistego doc&imgdii=_&imgrc=_

"żądna łaska" dla obywatela!

kolejna sprawa "paszport" naturalnie może poprzez placówkę konsularną,ambasadę złożyc wniosek o wydanie paszpaotu ponownie "bez łaski" tylko kosztownie! w myśl zasady :"naszych na obczyznie kasujemy potrójnie"

W POLSCE taniej :)

kolejna kwestia: dokumenty niemieckie...wniosek:zbyt mało informacji aby udzielić odpowiedzi....sorki powodzenia collatinus

Ps.
Bardzo proszę nie pisz "PL" https://www.google.pl/search?q=wnio...ydanie dowodu osobistego doc&imgdii=_&imgrc=_

Collatinus, ok. Z tymi dowodami i paszportami wiem. Natomiast bardziej chodziło mi o info na temat dokumentów niemieckich. Teściowa po mężu nie ma pochodzenia, tylko ich dzieci, mają polsko niemieckie. A, że jest już tam tyle lat nasunęła się myśl o dowodzie niemieckim. Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć jak to wyglada?

To co ta tesciowa mieszka od 15 lat w Niemczech i nie ma teraz ani waznych polskich ani niemieckich dokumentow?:rolleyes:

Sam pobyt w Niemczech nie zapewnia jej obywatelstwa niemieckiego automatycznie. Musi zlozyc wniosek o nadanie obywatelstwa (Einbürgerung), w tym celu bedzie musiala zdac test z wiadomosci o Niemczech (Einbürgerungstest) i udowodnic przynajmniej komunikatywna znajomosc jezyka.

Polskie konsulaty za granica nie wystawiaja dowodow osobistych, a tylko wylacznie paszporty

No niestety, teściowej dokumenty właśnie nie dawno straciły ważność. :) Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

Powrót