15lat - legalne dochody ze strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku bananovyje
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bananovyje

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Mam taki problem. Od jakiegoś czasu mam stronę internetową (pozwólcie, że adresu nie podam ;)) i całkiem nieźle mi idzie. Niestety (bądź stety) strona jest często odwiedzana i nie stać mnie na opłacanie większego serwera.
Pomyślałem, żeby zarobić na stronie i mieć na serwer. Jak wyliczyłem wariant średni zarobków wyszło mi ponad 400zł mies.
Jednak chciałbym, żeby zarobki były legalne i żeby nikt się nie przyczepił. Niestety nie mam w najbliżej rodzinie nikogo, kto ma DG i mógł "odkupić" ode mnie serwis.

Zatem czy jest jakiś sposób, by w wieku 15 lat legalnie zarobić na stronie www?

Gdzieś słyszałem, że wystarczy NIP i umowa na zlecenie, ale dokładnie nie wiem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witaj, to zależy oczywiście od sposobu, w jaki chcesz zarabiać te pieniądze: umowy zlecenia czy o dzieło, wynajem powierzchni pod reklamę, wpływy z płatnych sms-ów itd... Jednakże, w ogólności, jeśli osiągniesz jakieś oficjalne dochody z takich źródeł, to powinieneś rozliczyć swój osobisty podatek dochodowy na koniec roku kalendarzowego - czyli PIT. Aby rozliczyć PIT, musisz mieć swój NIP. Jeśli go nie masz, trzeba o niego wystąpić do twojego urzędu skarbowego (rutynowa procedura). Potem wypełniasz sobie PIT, a twój opiekun prawny (rodzic) go za ciebie podpisuje. I już. Natomiast, w zależności od sposobu pozyskania wpływów, mogą być w różny sposób wpłacane zaliczki do US na poczet twojego rocznego rozliczenia. Więcej możesz znaleźć w działach: finansowym, Umów zleceń i o dzieło lub Nowych technologiach.

nawet dwu-latki zarabiają legalnie na występowaniu w reklamach - trzeba im zakładać NIP-y i wypełniać za nie deklaracje PIT-owskie... :D

Co do sposobu to najprawdopodobniej będzie google adsense i banery reklamowe.

Czyli NIP i potem na koniec roku PITa tak?

Powrót