160kk a 75 kw - zmiana kwalifikacji w trakcie procesu

• Autor wątku Autor wątku wqp1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wqp1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kto? komu? (z góry) celowo chcia? wyla? na twarz (osoba patrzy?a si? w gór?) wod? ze ?rodkami czyszcz?cymi. Wiadomo spora ich cz??c zawiera np. podchloryn sodu, wodorotlenek sodu (napewno chlorem ?mierdzia?o co? w stylu domestosa albo ACE) - substancje ?r?ce, mog?ce prowadzi? do np. oparzenia rogówki, uszkodzenia lub utraty wzroku. Pokrzywdzony szybko uchyli? si? wi?c w zasadzie nie sta?o si? nic. Sprawca jest ?o?nierzem. Czy je?li S?d uzna ?e np. st??enie ?rodków (czy b?dzie w ogóle bada? to?) nie by?o takie, ?e mog?oby spowodowa? ci??ki uszczerbek na zdrowiu (160 kk) to zakwalifikuje to jako art 75 kodeksu wykrocze? i ska?e za wykroczenie?. Nie wiem jak S?d b?dzie bada? czy roztwór ten móg? to spowodowa? skoro policja nie zechcia?a przyjecha? na miejsce zdarzenia - pojawi si? dopiero dzisiaj(albo jutro), kiedy wszystko dooko?a wysch?o i nie wiem czy to si? bedzie da?o sprawdzi? co w jakich ilo?ciach zosta?o wylane komu? na balkon.
Czy b?dzie go s?dzi? S?d Wojskowy jaki?? Bo chyba 160 kk podchodzi pod powszechny a 75 kw pod wojskowy wi?c co zrobi s?d je?li stwierdzi ?e to wykroczenie? Uniewinni i nie ska?e za wykroczenie czy zmieni kwalifikacje i ska?e za wykroczenie?
Nie by?oby problemu gdyby on chocia? przeprosi?, a ten jak sie do niego posz?o to jeszcze bi? sie chcia?. Stanowczo przesadzi? ze swoim jeszcze pó?niejszym post?powaniem. A w ogóle posz?o o to, ?e mu sie drut przy kwiatkach zgi?? jak za winogorono si? poci?gn??o. Jakby to jeszcze ktos specjalnie ci?gn?? ?eby mu zgi?? drut. Przynie?li drut, mia?o sie odkupi? go a tu po kilku minutach rozpocz??o sie zalewanie. No i chyba nie jest to kto? zrównowazony skoro la? kilkakrotnie do ?rodka naszego balkonu ?eby lecia?o na rzeczy a potem na moj? ?on? jak wysz?a i zwróci?a mu uwag?. Pó?niej la? na ogródek (mo?e ?eby ro?liny przydusi?o). Kto? taki przyk?adnie powinien zostac ukarany bo za du?o w?adzy w wojsku (dobre stanowisko) nie wysz?o mu na zdrowe. G?upia sprawa troch? fakt, ale nie moge tego zostawi? i pozwoli? ?eby kto? taki si? jeszcze bardziej rozpanoszy?.

cięzko jest zrozumieć cokolwiek bez polskich znaków....

Sorki za te znaki :)
Czy próba wylania komuś (z balkonu) na twarz czegoś w rodzaju Ace lub Domestosa z wodą może kwalifikować się pod 160 kk?
Bo mi się wydaje, że może - oba środki zawierają podchloryn sodu, wodorotlenek sodu itd a te przykładowe 2 substancje są żrące - mogą prowadzić do np. oparzenia rogówki, uszkodzenia wzroku lub jego utraty. Wszystko zależy pewnie więc od stężenia tych substancji - na sobie jednak wolałbym nie testować nawet roztworu ACE - skoro po zwykłym mydle oczy pieką a mydło do twarzy jest a nie czyszczenia/wybielania. Z resztą śmierdziało dość mocno więc sąsiad środków nie żałował.
Sprawca jest żołnierzem. Czy sądzić go będzie Sąd rejonowy czy Sąd garnizonowy (albo wyższy jakiś sąd bo on jest podpułkownikiem). Szukałem trochę i mi wyszło, że 160kk to zwykły Sąd (a może źle szukałem) a wykroczenia że Sąd wojskowy. Czy jeśli Sąd uzna że nie mogło to doprowadzić do ciężkiego uszczerbku na zdrowiu (bo np. roztwór był za słaby albo np. ACE może tylko spowodować uszczerbek ale nie będzie on "ciężki") to czy zakwalifikuje to jako wykroczenie z art. 75kw i sąsiad zostanie przez ten sam sąd skazany za wykroczenie?

A może ja źle rozumiem i nie potrafię zakwalifikować tego. Może jakieś inne kwalifikacje by były?

Żona sie zastanawia, czy składać "oficjalne" zawiadomienie bo wiemy, że sąsiad ma problem z alkoholem i żona jego nie ma z nim łatwo (tak twierdzą ich bezpośredni sąsiedzi z piętra, a inni z piętra wyżej że czasem śpi w piwnicy pijany bo w piwnicy pije). No więc może całkowicie da sobie z tym spokój (i tak jego kobieta ma zmartwień) ale chociaż żeby gość sie pofatygował i przeprosił. Na zbyt wielkie panoszenie się mu nie pozwolę. Jednak tych przeprosin się nie spodziewamy bo wysoki "stopień" niektórych tak dotyka że uważają się za nadludzi którym wszystko wolno i są bezkarni.

Powrót