17- latek a spożywania alkoholu

• Autor wątku Autor wątku Godlike
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Godlike

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Chcemy zorganizować sylwestra i przewidywane jest kilka osób które mają po niżej 17 roku życia. Organizatorem jestem ja ( mam już 20 lat ) i jeśli by nas odwiedziła policja i kazała dmuchać w alkomat i wykazało by takiej osobie ileś tam promili to kto by za to odpowiadał on sam już czy ja za to że pozwoliłem mu pić. Pytam ponieważ moi koledzy mówili mi że 17- latkowie już odpowiadają wtedy za siebie i w takim przypadku ja bym nie był w to wmieszany. Mam nadzieje że rozumiecie to co napisałem i rozwiejecie moje wątpliwości. Mi się zawsze wydawało że 18 lat trzeba mieć ale mogę się mylić.

Co prawda 17-latkowie, co do zasady, odpowiadają już karnie jak dorośli, ale niezależnie od tego warto pamiętać, że podawanie napojów alkoholowych przez osobę w Twoim wieku, osobom do lat 18 jest, co do zasady, przestępstwem popełnianym przez osobę która takie napoje podaje (art. 43 ust. 1 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi)
Dodam, że zakaz podawania napojów alkoholowych osobom do lat 18 wynika z art. 15 ust. 1 pkt 2 tej samej ustawy.

Powrót