17-LATEK ZLAMAL SZCZEKE,PROSZE O POMOC!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku adrian616
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian616

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
chcialbym teraz opisac dokladnie cala sprawe: NA IMIE MAM ADRIAN.MAM SKONCZONE 17 LAT.CHODZE DO 2 KLASY LO.2 MIESIACE TEMU ZLAMALEM KOLEDZE SZCZEKE,BARZO PROSZE O POMOC!!!!!!!
OD DLUSZEGO CZASU MIAŁEM ZATARGI Z KOLEGA STARZYM ODEMNIE O ROK(JEST PELNOLETNI,CHODZILILISMY RAZEM DO KLASY)W CZASIE LEKCJI WYCHOWAWCZEJ KOLEGO UDERZYL MNIE W GLOWE,NIE ZARAGOWALEM NA TO,NATOMIAST PO LEKCJACH JADAC AUTOBUSEM DO DOMU NIE WYSIADLEM NA SWOIM PRZYSTANKU I POJECHALEM PRZYSTANEK DALEJ WYSIADAJAC PRZYSTANEKDALEJ CO KOLEGA(POJECHAL ZE MNA KOLEGA),UDERZYLEM KILKA RAZY CHLOPAKA,ZŁAMALEM MU SZCZEKE O CZYM DOWIEDZIŁEM SIE DWA DNI POZNIEJ. PO PARU DNIACH NA SKUTEK TEGO WYRZUCILI MNIE ZE SZKOLY,POLICJA ZOSTALA POINFORMOWANA O BOBICIU,CZEKAM NA PRZESLUCHANIE, NIE WIEM CO BEDZIEDALEJ Z TA SPRAWA,KOLEDZE ZALOZYLI KLAMRY NA SZCZEKE KTORE ZOSTALY JUZ SCIAGNIETE. MOI RODZICE SA NA BEZROBOTNYM,CHCIELI POKRYC KOSZTY ZWIAZANE Z LECZENIEM ALE RODZICE CHLOPCA NIE WIEDZA JESZCZE ILE ZADAC OD NAS ODSZKODOWANIA,DOWIEDZIALEM SIE,IZ SA ZADLUZENI I CHCA OD NAS DUZO PIENIEDZY.TEN CHLOPKAK NIE JEST SWIETY,NA WAKACJACH TEGO ROKU WYBIL CHLOPAKOWI PALCA U REKI,RODZICE POSZKODOWANEGO NIE NAGLOSNILITEJ SPRAWY(NIE ZADALI ODSZKODOWANIA).PO TYM INCYDENCIE DUZO OSOB TRAKTUJE MNIE JAK BANDZIORA. NAWET NAUCZYCILE WNOWEJ SZKOLE,NIE ZNAJA DOKLANIE SPRAWY A Z GORY MNIE OCENILI.PROSZE MI DORADZIC CO MAM ZROBIC W TEJ SYTUACJI,CZY FINANSOWA ODPOWIADAM SAM ZA SIEBIE,ILE SAD MOZE PRZYZNAC W TEJ SYTUACJI ODSZKODOWANIA ORAZ CZY JEST MOZLIWOSC BYM SPLACAL JE SAM W RATACH PO UKONCZENIU SZKOLY I PODJECIU PRACY,ORAZ O EWENTUALNYCH ODSETKACH.

1. [b Zaciął się Panu Caps Lock??? Zasady netykiety obowiązują wszystkich na tym forum! [/b]

2. Z opisu jaki Pan przedstawił, wynika iż mamy doczynienia najprawdopodobniej z przestępstwem określonym w art. 157 par. 1 k.k.
[cytat:16bmgs56] Art. 157. § 1. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, inny niż określony w art. 156 § 1,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. [/cytat:16bmgs56]
Oczywiście, to czy obrażenia naruszyły czynności narządu ciała lub też spowodowaly rozstroj ciala na okres powyżej czy poniżej dni 7 oceni biegły.
Przestępstwo to jest przestępstwem ściganym z urzedu, w związku z czym "dogadanie " się z pokrzywdzonym, nie spowoduje zakończenia postępowania karnego, no chyba że pokrzywdzony jest dla Pana osobą najbliższa to jest czlonkiem Pańskiej najbliższej rodziny.

chyba że w grę będzie wchodzić warunkowe umorzenie postępowania, o ile nie byłes karany wcześniej, pogodzisz się z pokrzywdzonym i za jego zgodą. wtedy w trakcie przeprowadzonej mediacji mozecie sie dogadać i uzgodnic spłatę naparwienia szkody. jeżeli jestes na utrzymaniu rodziców to obowiązek spłaty spadnie na nich.

Powrót