17 wiosen

• Autor wątku Autor wątku andrzej551
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej551

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie chciał bym sie od was dowiedziec czy w wieku 17lat odpowiada się osobiscie za swoje czyny czy nie, ost kolega sie ze mną sprzeczał ze dopiero po 18 można dostac mandat itp

AHA jeszcze jedno rok temu miałem pewien incydent załpała mnie policja autem no i niestety wniosek do sądu poszedł bo miałem 16 lat ale szczescliwie się skonczyło i jestem teraz bogatszy w wiedze na ten temat, pytanie do was czy będe miał to już zapisane na zawsze czy po kilku latach wygasnie bo cos mi sie obiło o uszy ze wykroczenie wygasa a przestepstwo nie czy jakoś tak?

Za wykroczenia odpowiada ten kto ukończył 17 lat (art. 8 Kodeksu wykroczeń). Za przestępstwa - również 17 (art. 10 § 1. Kodeksu karnego) - lecz za niektóre, jeżeli okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają, a w szczególności, jeżeli poprzednio stosowane środki wychowawcze lub poprawcze okazały się bezskuteczne już w wieku 15 lat (art. 10 § 2.).

Przestępstwa i wykroczenia ulegają zatarciu po określonym czasie (art. 45 k.w. i art. 106 k.k.).

pytanie do was czy będe miał to już zapisane na zawsze
Na zawsze nie ale nie napisałeś w jaki sposób zostałeś "ukarany" i za jaki czyn - złapała Cię policja "autem" a Ty byłeś piechotą? :D W innym Twoim wątku widzę, że sprawa została umorzona - więc niczego brzydkiego (z wyłączeniem "baz" Policji) nie masz w papierach.

Ostatnia edycja:
Powrót