R
Rysiek R
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam nazywam się Rysiek, mam 18 lat ( 3 klasa LO) i może najpierwa wkleję fragment statutu mojej szkoły :
§ 12
Bezpieczeństwo w szkole xxxxxxx
1. Uczeń nie może:
a) opuszczać terenu szkoły w czasie przerw międzylekcyjnych,
b) opuszczać budynku szkoły w czasie zajęć lekcyjnych i godzin świetlicowych.
2. Z uwagi na bezpieczeństwo w szkole i poza nią wprowadza się procedurę zwalniania uczniów
z zajęć lekcyjnych.
3. Uczeń może zostać zwolniony z zajęć lekcyjnych przez wychowawcę klasy:
7
a) na pisemną prośbę rodziców (opiekunów prawnych);
b) w sytuacji nagłej (choroba, złe samopoczucie) uczeń xxxx musi być odebrany osobiście przez
rodzica/opiekuna prawnego lub upoważnioną osobę pełnoletnią.
4. Zwolnienie ucznia możliwe jest tylko w przypadku pisemnej prośby rodziców (opiekunów
prawnych) lub osobistej prośby będącej wynikiem zgłoszenia się rodzica/opiekuna
(lub upoważnionej osoby pełnoletniej) do szkoły.
I pyt czy mając 18 lat, muszę się do tego stosować, przecież jestem w świetle prawa samodzielny i nikt za mnie nie odpoiwiada??? Chodzi mi głownie o zwalnianie się z "okienek", żeby się znich zwolnić muszę prosić mamę o zwolnienie z konkretnym powodem, a jak wyjdę bez zwolnienia i zobaczy mnie nauczyciel albo kto kolwiek inny mam uwagę za nie stosowanie się do regulamiu i 3 takie i ocena z zachowania na koniec o 1 w dół więc dość mocno. Dodam, że Dyrektor naszej szkoły to straszny gbur, mający uczniów i ich zdanie głęboko w poważaniu, więc jaki kolwiek kompromis nie będzie miał miejsca nigdy ! Jak można załatwić tą sprawę ? Przecież statut nie może być sprzeczny z konstytucją czy ustawami .
Z góry dzięki wielkie za wszelaką pomoc
§ 12
Bezpieczeństwo w szkole xxxxxxx
1. Uczeń nie może:
a) opuszczać terenu szkoły w czasie przerw międzylekcyjnych,
b) opuszczać budynku szkoły w czasie zajęć lekcyjnych i godzin świetlicowych.
2. Z uwagi na bezpieczeństwo w szkole i poza nią wprowadza się procedurę zwalniania uczniów
z zajęć lekcyjnych.
3. Uczeń może zostać zwolniony z zajęć lekcyjnych przez wychowawcę klasy:
7
a) na pisemną prośbę rodziców (opiekunów prawnych);
b) w sytuacji nagłej (choroba, złe samopoczucie) uczeń xxxx musi być odebrany osobiście przez
rodzica/opiekuna prawnego lub upoważnioną osobę pełnoletnią.
4. Zwolnienie ucznia możliwe jest tylko w przypadku pisemnej prośby rodziców (opiekunów
prawnych) lub osobistej prośby będącej wynikiem zgłoszenia się rodzica/opiekuna
(lub upoważnionej osoby pełnoletniej) do szkoły.
I pyt czy mając 18 lat, muszę się do tego stosować, przecież jestem w świetle prawa samodzielny i nikt za mnie nie odpoiwiada??? Chodzi mi głownie o zwalnianie się z "okienek", żeby się znich zwolnić muszę prosić mamę o zwolnienie z konkretnym powodem, a jak wyjdę bez zwolnienia i zobaczy mnie nauczyciel albo kto kolwiek inny mam uwagę za nie stosowanie się do regulamiu i 3 takie i ocena z zachowania na koniec o 1 w dół więc dość mocno. Dodam, że Dyrektor naszej szkoły to straszny gbur, mający uczniów i ich zdanie głęboko w poważaniu, więc jaki kolwiek kompromis nie będzie miał miejsca nigdy ! Jak można załatwić tą sprawę ? Przecież statut nie może być sprzeczny z konstytucją czy ustawami .
Z góry dzięki wielkie za wszelaką pomoc