1800 euro kary, pilna pomoc do końca grudnia. cz2

• Autor wątku Autor wątku pawelo314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pawelo314

pawelo314

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam serdecznie, nawiązuje do mojego starszego tematu: http://forumprawne.org/niemcy/570342-1800-euro-kary-problem-z-dwoma-wplatami-pilna-pomoc.html

Opisze problem krótko i zwięźle:

1. Dostałem mandat w wysokości 1873 euro,
2. Został mi on rozłożony na raty od 15.04.2014
3. Płace regularnie po 50 euro miesięcznie (termin to 15sty praktycznie każdego miesiąca)
4. Własnie zapłaciłem 9 ratę za grudzień.

Ostatnio przyszedł mi list do Polski, że zalegam z ratą? jestem w Holandii tutaj mieszkam i pracuję, więc brat wysyła im listy na podany adres, który dają mi w listach.

Gdy przyszedł ten list (podajże z tego co pamietam było to z miesiąc temu może troszkę wiecej) było, że nie uregulowałem rat - 2. A to dziwnę, ponieważ wszystko zapłaciłem. Tak więc postanowiłem do nich napisać, wydrukowałem wszystkie wyciągi z konta - które poszły na ich konto, napisałem osobity list w 3 językach niemiecki, angielski i polski. Zostało wysłane.

Później odpisali jakieś za przeproszeniem gówno o dwóch linikach coś na temat wpłaty. nawet sie nie wysilili ....

A wczoraj przyszedł list z niemiec, że niby nie mają wpłaty za sierpień, gdzie ja za sierpień wysłałem i mam do w wyciągu - sprawdzałem juz 3 razy wszystkie wypłaty z mojego konta każda jest. Zawsze gdy wysyłam raty czy coś podaję numer sprawy a do tego nr wpłaty

Dostałem taki list:
10872185_374169952744812_303408007_n.jpg

Nie wiem co robić.... płacę im normalnie co miesiąc! Wszystkie wyciagi im wysłałem z potwierdzeniem - nawet nie raczyli na to odpisać, mam dowody, wszystko zapisuje, a pieniedzy w powietrze nie wysyłam tylko na ich konto.

Nie wiem co zrobić czy wysłać im to 50 euro jeszcze w tym miesiącu bo mam kasę ale szkoda mi bo czemu mam płacić za coś co już zrobiłem? Boję się... już nie wiem co mam robić..

Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Jeżeli masz zapłać pozostałe raty i masz z głowy bo to cię nie minie.

Jest szansa aby ktoś odpisał bo nie wiem co zrobić?

Jeśli rzeczywiście systematycznie płaciłeś te raty i masz na to dowody bankowych przelewów, to nie powinieneś się niczego obawiać (tzn. zamiany tej kary na areszt). Czy coś stoi na przeszkodzie, abyś jeszcze raz zrobił proste zestawienie dat przelewów tych rat, wraz z datami przelewów? W tym piśmie, które tu załączyłeś nie ma ani słowa o Twoim piśmie z załączonymi dowodami przelewów. W najgorszym wypadku można by do tej pani Busche, która podpisała to pismo, zadzwonić i przede wszystkim zapytać, czy dostała Twoje pismo z dowodami przelewów. Uważam, że jeszcze raz powinieneś zrobić zestawienie Twoich płatności, ładnie, w słupku, przejrzyście, z datami przelewów i jeszcze raz krótko do tej pani napisać. Czy wtedy, wysyłając to pismo z wyciągami z banków, podałeś sygnaturę sprawy??? Jeśli nie, to może Twoje pismo w ogóle nie trafiło do właściwych akt. (???)

Tak wysłałem, mam wszystko zapisane i gotowe, wiec wystarczy tylko wydrukować i wysłać...

ale boję sie, że nie dotrze bo idą święta, a nie chce jakiś problemów aby niepotrzebnie mnie wzwywali czy poszukiwali... tym bardziej, że płace.

Może zapłace te 50euro znowu i jeżeli była by taka kolejna sytuacja to po prostu zlekceważę to ponieważ z mojej strony przebiega wszystko poprawnie, tym bardziej że !!!

wysłałem im wszystkie listy z numerem sprawy przy każdym dokumencie, i kazdy wyciag raty....

więc to ich jest winna a nie moja, bo jak wysłałem pieniądze na to samo konto jak wcześniejsze i pózniejsze to czemu miały by nie być dostarczone ... :what:

Na pewno niczego tak szybko nie postanowią i nie zrobią, a więc nie zastanawiaj się nad tym, kiedy to do nich dojdzie. Ważne jest, aby Twoje zestawienie płatności (przelewów), z datami i kwotami było przejrzyste i jasne, i żeby dowody płatności były poukładane chronologicznie, żeby nie było chaosu. Oczywiście, musisz podać numer sprawy na Twoim piśmie (sygnaturę akt). Możesz to zrobić także faksem, jeśli te dowody wpłat tak skopiujesz, żeby nie było za dużo kartek do faksowania. W tej sprawie nie widzę większych promów, jeśli postąpisz starannie, tak jak Ci tu radzę.

Witam,

powracam z tematem ponownie poniewaz dotychczas było wszstko okey, płaciłem raty normalnie w 2015 roku dostałem nową rozpiskę z datami (przesuneli mi do przodu o 5 dni) tak więc jak zawsze płaciłem każdego miesiąca 15stego to teraz płacę 19lub20stego każdego miesiąca.

Obecna rata jest na 20.05.2015, a przyszedł mi taki list kilka dni temu:

Kod:
Sehr geehrte Empfangerin, sehr seehrter empfanger, 

Sie werden hierdurch daran erinnert, dass in dem oben naher bezeichneten Verfahren noch ein betrag in Hohe von 50,00 EUR offen steht.  

Falls nicht bis zum 28.05.2015 Ihre zahlung bei der oben genannten Kasse eingegangen ist oder Ihr Antrag auf (weitere) Zahlungserleichterung bei der als absender genannten dienststelle vorliegt, mussen Sie mit Folgendem rechnen:

- Die stundung gilt als widerrufen; der desamte (rest-) Betrag ist dann sofort zu entrichten. 

Sollte sich Ihre zahlung mit dieser Eirnnerung uberschnitten haben, betrachten sie diese Erinnerung bitte als gegestandslos; andernfaals teilfen Sie ihre zahlung bitte der als Absender angegebenen Dienststelle mit. 

Dieses schreiben ist maschinell erstellt worden und ohne Unterschrift gultig.

Prosił bym o pomoc, pisałem to na translatorze... ale ciężko tłumaczy i nie wiem o co kaman.

czy ktoś jest w stanie mi to dokladnie przetłumaczyć... ? dziękuje za odpowiedź

Ze brakuje jeszcze 50 euro i ze musisz je usisci natychmiast w calosci bez mozliwosci dalszego rozkladania na raty, reszta jest malo istotna

Ja nie wiem jak oni to ogarnjaja.... A w sumie nie ogarnjaja płace normalnie raty, wysyłam kasę zawsze kilka dni wcześniej i mam każdy wyciąg na koncie. Wiec nie wiem skąd oni biorą ze im brakuje. Parodia

Powrót