1os dzialalnosc - nielegalne oprogramowanie

• Autor wątku Autor wątku ololol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ololol

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Hej.

Jak w praktyce wygląda ryzyko użytkowania komputera wliczonego w koszty dzialalnosci gospodarczej (praca w domu), na którym wykonywana jest praca, ale też służy do celów prywatnych (filmy, gry, pobieranie torrent)?

Windows i pakiet office jest oryginalny, niektóre z programów już nie. Czy istnieje realne ryzyko sprawdzenia przez US/inna instytucje legalnosci oprogramowania i (jesli tak) to z jaką karą należy się liczyc?

Pozdrawiam
Jacke

Grzywna, ograniczenie wolności lub pozbawienie wolności do lat 5.
Odszkodowanie dla właściciela praw autorskich - to już zależne od wartości nielegalnego oprogramowania.

Jak duze jest prawdopodobienstwo takiej kontroli i w jaki sposob ona przebiega? Co musi sie stac, by komputer zostal skontrolowany pod tym katem?

Pytanie o prawdopodobieństwo kontroli na forum prawnym jest trochę nie na miejscu. Natomiast kary są bardzo duże. Poza kara wymieniona w #2. Jeszcze naprawa szkód właścicielowi skradzionego oprogramowania

Gdzieś tam czytałem/słyszałem że te rzeczy których się używa prywatnie-mają licencję niekomercyjną można spróbować mieć na innym koncie na tym samym komputerze, opisanym jako prywatne.

Dio napisał:
Gdzieś tam czytałem/słyszałem ...
Gdzieś tam przeczytałem/usłyszałem, że jutro jest koniec świata więc w czym problem.

PS.
Chyba raczej przeczytałaś/usłyszałaś.

Gdybym całkiem przeczytał to również umiałbym podać źródło więc raczej czytałem.

Powrót