2 obywatelstwa , mozliwosci

• Autor wątku Autor wątku flamesmoney
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flamesmoney

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam . Posiadam podwójne obywatelstwo . Polskie i Niemeckie . Chcalbym sie dowedziec czy w panstwe niemieckim przysluguja mi jakies prawa. a przechodzac do sedna , chialbym zaczac zycie od nowa , wyjechac do w/w kraju , ewentualnie ubiegac sie o jakas pomoc socjalnom . aczkolwek ne zalezy mi zeby pobierac pieniadze za nic . chcialbym wiedzec czy niemcy zaoferuja mi jakas pomoc , ew mieszkanie itd , jakie mam mozliwosci ? z góry dziekuje za pomoc , Paweł.

Co rozumiesz przez pojecie - "nie chciałbym pobierać pieniedzy za nic"? Skoro chcesz przyjechać do Niemiec i pobierać pieniadze od Państwa Nuemieckiego, nie przepracowawszy wcześniej nawet 1 dnia na miejscu, to jak wytłumaczysz powyższe stwierdzenie?

flamesmoney

Witam . Posiadam podwójne obywatelstwo . Polskie i Niemeckie . Chcalbym sie dowedziec czy w panstwe niemieckim przysluguja mi jakies prawa. a przechodzac do sedna , chialbym zaczac zycie od nowa
Na początek masz pełne prawo do pełnej pomocy socjalnej.
Powodzenia

bez zameldowania w Niemczech "na poczatek" nic mu nie przysluguje

Marian, czy ty w tym zyciu nauczysz sie jeszcze, ze nie ma czegos takiego jak

Arbeicamt

tylko

Arbeitsamt

erkorda
Też robię błędy i zaczynam się bać, że pewnego dnia też "wylecę" z tego forum, zanim mnie ktoś zapyta o tę ewentualną okoliczność łagodzącą, czy chociaż jedną godzinę siedziałem w polskiej ławce szkolnej.
Pogodnik
Czy to jest popis Niemieckiego urzędnika-aby nie mieć z taką osobą doczynienia
Pogodnik brak porady a tylko krytyka Polak --Polakowi Wilkiem itd:

Powrót