2 reklamacja, brak zgody na odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku Lav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lav

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Sprawa wygląda następująco:
Uszkodzony laptop. Usterka powoduje częste miganie ekranu, zmiany wyświetlanych barw.

1. Reklamacja (rękojmia) 9 miesięcy po zakupie
2. Żądanie: wymiana na sprzęt wolny od wad
3. Sprzedawca uznaje zasadność zgłoszenia, informuje że sprzęt jest do odbioru, ale nie wymieniony tylko naprawiony.
4. Po miesiącu wada powraca (taka sama, te same objawy)
5. Kolejna reklamacja (rękojmia)
6. Żądanie: odstąpienie od umowy
7. Sprzedawca uznaje zasadność zgłoszenia, odmawia roszczenia odstąpienia od umowy powołując się na wadę, która miała charakter nieistotny (w głównej mierze usterka programowa).

Usterka nie jest programowa, forum producenta kipi od zgłoszeń tego samego problemu w tym modelu. Niestety znam też osobiście osoby które mają ten felerny sprzęt i posiadają identyczną wadę. Nieporozumieniem też jest dla mnie powoływanie się na nieistotność wady, kiedy powoduje ona nieprawidłowe działanie ekranu oraz kiedy podczas poprzedniej reklamacji naprawa była nieskuteczna.

Proszę o informacje jakie kroki prawne mogę podjąć dalej aby moje roszczenia zostały uznane?

Art. 560. KC

§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Powrót