2 sprawy z uchylonym nakazem zapłaty, czy komornik ma oddać pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku chaoslord
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chaoslord

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Komornik miał 2 sprawy, o których nic nie wiedziałem, bo byłem za granicą. Dowiedziałem się w momencie jak zwrot z podatku został zajęty przez komornika i przesłany do firmy windykacyjnej.
Złożyłem 2 sprzeciwy, uchylono 2 nakazy zapłaty, wysłałem pismo do komornika, a ten "nie wie czy odzyska moje pieniądze wysłane do firmy windykacyjnej".

Jak to wygląda? Ma obowiązek mi je zwrócić teraz (odzyskawszy od firmy windykacyjnej)? czy pieniądze przepadły? albo mam sam dochodzić zwrotu z firmy windykacyjnej?

chaoslord napisał:
Jak to wygląda?
możesz wezwać wierzyciela który egzekwował na podstawie już uchylonego nakazu do zwrotu wyegzekwowanych i przekazanych jemu pieniędzy. Wezwanie wysyłasz listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, w wezwaniu możesz wskazać nr rachunku do dokonania zwrotu, określić termin zwrotu, możesz też wskazać aby przekazano kwotę przekazem pocztowym na adres zamieszkania, w wezwaniu wskazujesz czego dotyczy wezwanie podając sygn akt komorniczych jak i sygn akt nakazu zapłaty.

wysłałem pismo do komornika, a ten "nie wie czy odzyska moje pieniądze wysłane do firmy windykacyjnej".
Bo ich po prostu nie ma. Komornik nie przechowuje wyegzekwowanych środków. Ma krótki czas, by przekazać je wierzycielowi. Obecnie twój wierzyciel, stał się Twoim dłużnikiem. Zaczynasz od wezwania do zapłaty (jak powyżej), następnie pozew o zapłatę, wniosek o nadanie klauzuli i wszczęcie egzekucji.

Powrót