2 tygodniowe wypowiedzenie,bieg rozpoczęcia

adi1100

New member
Witam chciałbym się dowiedzieć o okresie wypowiedzenia 2 tygodniowego ,ponieważ w każdym źródle pisze inaczej że okres 2 tygodniowego wypowiedzenia zawsze liczymy od najbliższej niedzieli- 14 dni kalendarzowych do soboty która kończy ,lecz w innym źródle pisze że bieg zaczyna od soboty -14 dni do soboty,a w jeszcze innym źródle pisze od dnia złożenia 14 dni kalendarzowych do kończącej soboty ,niewiem sam jak jest faktycznie w końcu.:) jeśli wypowiedzenie jest złożone 29.08.18 do kiedy zakończy bieg?

Bieg wypowiedzenia zaczyna się od momentu skutecznego doręczenia wypowiedzenia pracodawcy a kończy w pierwszą sobotę następującą po upływie dwóch tygodni. Czyli jak złożysz dziś to od dziś trwa okres wypowiedzenia a kończy się on 15 września.

Wypowiedzenie umowy zlecenia

Witam,pracuję na umowie zleceniu,chciałabym wypowiedzieć umowę ponieważ znalazłam lepsza pracę.Na umowie mam wpisane że można odstąpic z dwu tygodniowym wypowiedzeniem,jednak zapisane jest również że jesli ja wypowiem umowę bez ważnego powodu ponosze odpowiedzialność za wynikłą z tego powodu szkodę.Co to oznacza,ta szkoda?Czy muszę trzymać się tego dwu tygodniowego wypowiedzenia czy moge zerwać umowe odrazu?I czy musze podawać powód?

A jesli złoże 3 września to 17 musze jeszcze isć do pracy,czy okres wypowiedzenia liczy się do 16tego?

Bo tak stanowi kodeks pracy. Umowa zawsze kończy się w sobotę w przypadku dwutygodniowego okresu wypowiedzenia.

Cholera,to aż 3 tygodnie,mogłam złożyć już dzisiaj :mad:

A jeszcze jedno pytanie,bo pracuję na umowie zleceniu,zapisane mam że mogę zerwać umowę z dwu tygodniowym wypowiedzeniem,i że jeśli wypowiem umowę bez ważnego powodu,ponosze odpowiedzialność za wynikłą z tego powodu szkodę.Co to oznacza?Jaka szkoda?pracuję na stanowisku sprzątaczki

I w takim razie jak mam napisać na wypowiedzeniu?od 3 do 22?

Czy poprostu piszę że z dniem 3 września wypowiadam umowe zawartą wtedy i wtedy.bez daty końcowej?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Wypowiedzenie umowy zlecenia

ta szkoda to szkoda którą poniesie druga strona z uwagi na to, że zerwiesz z nią umowę. nie wiem co to za branża zupełnie, więc ciężko przewidywać. najlepiej spróbuj rozwiązać umowę za porozumieniem stron.

RE: Wypowiedzenie umowy zlecenia

Jet to umowa zlecenie na stanowisku sprzataczki,juz sie conieco zorientowałam w temacie,otóz umowe pierwsza mam od 2 listopada 2017,kolejna od 30 kwietnia 2018,była ciągłośc,i niby okres wypowiedzenia w tym przypadku może wyniesc nawet miesiąc,a skad ja taki niby szaraczek,majac na umowie wypoweiezenie dwutygodniowe mam wiedziec ze to sie moze przedłuzyc do 3 tyg lub nawet miesiąca ?

Skoro masz umowę zlecenie to dlaczego umieszczasz wątek w prawie pracy i w dodatku o tym, że nie jest to umowa o pracę piszesz dopiero w którymś poście, a nie na samym początku?

Cały wątek można wyrzucić do kosza, bo odpowiedzi odnoszą się do prawa pracy, które Cię nie dotyczy.

Edit: Teraz zauważyłem, że tak naprawdę to podpiełaś się pod czyjś wątek, co wprowadza jeszcze większy burdel.

Powrót