2 zaświadczenia-renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku ononaono
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ononaono

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
w kwietniu br skończyłam szkołę średnią. od września rozpoczynam naukę w szkole policealnej. ostatnie przysługujące mi świadczenie za ostatni okres nauki zostało mi wypłacone 29 lipca i oczywiście renta pozostała wstrzymana do okazania zaświadczenia o kontynuowaniu nauki. Zaswiadcznie takie zaniosłam do ZUS-u w dniu 21 sierpnia br. w dniu dzisiejszym otrzymałam pismo o takiej treści :
W związku ze złożonym w dniu 21 08 2009 zaświadczeniem szkolnym potwierdzajacym złożenie dokumentów z Zaocznej szkole Policealnej X Zakład Ubezpiecvzen społecznych Inspektorat w X wydział świadczeń emerytalno-rentowych informuje,że w celu przyznania dalszego prawa do renty rodzinnej należy złożyć zaświadczenie szkolne potwierdzające fakt,że jest Pani uczennicą.

Moje pytanie w związku z tym jest następujące-czy nie otrzymam w tym miesiącu renty z racji tego,że wymagaja ode mnie drugiego zaświadczenie? czy kiedy je dostarczę zaległa renta zostanie mi wypłacona? czy szkoła może wystawić mi takie zaświadczenie przed pierwszymi zajęciami(5 września)? i czym tak na prawdę różni się jedno zaświadczenie od drugiego,bo nigdy do tej pory nie spotkałam się z taką sytuacją mimo,że kilkakrotnie zmieniałam szkołę.

Witam, złożyla Pani zaświadczenie informujące tylko o fakcie złożenia przez Panią dokumentów w szkole, co nie jest równoznaczne z tym, iż została Pani przyjęta do szkoły(że jest Pani uczennicą tej szkoły). Dlatego może po prostu wystarczy zrwócić sie do szkoły o nowe zaświadczenie zawierające również programowy termin ukonczenia szkoły.
O ile się nie mylę, za cały okres wakacji czyli na tą chwilę do końca sierpnia przysługuje się Pani renta, natomiast jeśli przedłoży Pani jeszcze we wrześniu wspomniane zaświadczenie-renta będzie wypłacona także za wrzesień do .... w zależności od wystawionego zaświadczenia.

Powrót