21 lat alimenty

• Autor wątku Autor wątku Anna.95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna.95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Chciałabym się dowiedzieć czy mogę wystąpić o alimenty przeciwko rodzicom. Od 3 miesięcy pracuje na pół etatu(co nie będzie już możliwe bo zmienia mi się plan) i studiuję. Chciałabym się wyprowadzić z domu,ponieważ od lat w domu nie dzieje się najlepiej, a matka boi się odejść od ojca. I chciałabym się wreszcie uwolnić. Wiem, że nie byłoby mnie stać na utrzymanie. Stąd pytanie czy mam prawo domagać się o alimenty?

Ostatnia edycja:
Art. 133. Obowiązek alimentacyjny rodziców wobec dziecka
§ 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku.
Jeżeli wykażesz że nie posiadasz środków na zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych to jak najbardziej możesz złożyć w sądzie pozew o alimenty przeciwko rodzicom. Trzeba też wziąć pod uwagę § 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.

Najpierw należy się wyprowadzić. Stan musi zaistnieć, aby się na niego powoływać.
Jeśli nauka w systemie dziennym, bez powtarzania lat to alimenty (być może niskie), ale będą.
Sąd powinien na wniosek rodziców brać pod uwagę możliwości zarobkowe dziecka.

Powrót