25 dni pozbawinie wolnośći

• Autor wątku Autor wątku max272007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

max272007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam mam 21 lat i właśnie dzisiaj odebrałem na poczcie wezwanie do odbycia kary 25 dni w ZK Rawicz (nie odpracowałem wszystkich godzin "pomoc przy sprzedaży kradzionego przedmiotu" ) jest to mój pierwszy wyrok pozbawienia wolności i w ogóle pierwszy wyrok w życiu . za 7 dni muszę stawić się w zakładzie i mam do was kilka pytań, będę wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź. Więc po pierwsze czy będę tam miał cieżko bo z tego co mi wiadomo ZKR to jeden z bardziej ogarniętych ZK w Polsce, ale chodzi mi dokładnie o ludzi na jakich mogę tam trafić ktokolwiek słyszał ktokolwiek wie proszę o info. Po drugie co zabrać zeby mieć łatwiejszy start? jakies rady? ogólnie mam plan taki żeby wybrać celę dla palących (sam nie pale) ale kupić sobie z 2 ramy szlugów żeby udobruchać "współlokatorów" . No a po 3 wiem że mam prawo do przedterminowego zwolnienia po min. odbycia połowy wyroku (czyli w moim przypadku 13 dni) jak długo trzeba czekać na wokande? Czy w moim przypadku to ma wgl sens? I czy mogę się o to ubiegać wcześniej? Dodam że uczę się zaocznie został mi ostatni rok i nie chce zawalić przez swoją głupotę . Karę przyjmę na klatę bo nie mam zamiaru sie chować

Bedziesz musiał odsiedziec całe 25 dni. Przedterminowe zwolnienie jest po odbyciu conajmniej pół roku kary.

Odnoście wokandy to można się starać po odsiedzeniu połowy kary i odsiadka musiała by trwać min 6 miesięcy. W twoim przypadku to nie obowiązuje.
Nie przejmowałbym się specjalnie współlokatorami. Jak jesteś normalny to nikt krzywdy ci nie zrobi. Weź jakąś gotówkę ze sobą, która na bramie ci zabiorą a za która będziesz mógł sobie na miejscu kupić najpotrzebniejsze rzeczy typu cukier, kawa itp. 25 dni minie szybko, a przynajmniej zobaczysz jak tam jest i , że to takiego syfu raczej nie warto wracać.

Godzina spaceru dziennie raz w tygodniu prysznic a tak zimna woda w celi prycz plus drelich więzienny

Już dość dawno nie ma wymogu odbycia co najmniej 6 miesięcy pozbawienia wolności by ubiegać się o WPZ.

W Twoim przypadku @max272007 nie masz nawet co myśleć by się ubiegać i powody są dwa ale przy takiej odsiadce to szkoda nawet pisać jakie.

Pomysł kupna papierosów by "udobruchać" towarzystwo w celi jest tak dziwaczny, że z litości przemilczę.

Prysznic masz dwa razy w tygodniu. Co do zimnej wody w celi to różnie to wygląda, tak samo jak różnie wyglądają cele.

ok rozumiem, dzięki za informacje. Jeszcze mam pytanie jak długo siedzi się w celi przejściowej i ilu osobowe są cele ogólne?

W celu przejściowej 1-2 tygodnie. W zależności od zakładu karnego cele są od 4 osób w górę. Czym więcej osób tym więcej okazji to problemów.

Za te 25 dni poznasz od podstaw zycie za kratami lepiej było to odpracowac a tak zafundowałes sobie darmowe "wakacje" ale kara jest karą

Przeczytaj art. Art. 48a. § 1 Kodeksu Karnego Wykonawczego i napisz wniosek o wstrzymanie wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności do Sądu, który wydał wyrok. Spróbować nie zaszkodzi.

Powrót