286.kk

• Autor wątku Autor wątku PDPD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PDPD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, dziś dostałem wezwanie do sądu art. 286p.1 kodeksu karnego, otóż, w zeszłym roku chciałem sobie troszkę zarobić, w szybkim czasie, natrafiła się okazja zarobienia większych pieniędzy w szybkim czasie, ale oczywiście nie legalnie, młodą osobą, więc zdecydowałem się, myślałem że nic nie będzie. Chodzi o projekty internetowe, wziąłem kasę za jeden projekt powyżej 250 i go nie zrealizowałem. W grudniu dostałem wezwanie na komendę, sprawa się wyjaśniła, kasę zwróciłem, ten co go oszukałem dzwonił do mnie, chciał zrezygnować z postępowania, bo chodziło mu tylko o kasę ale sprawa była już za daleko. Chcę się dowiedzieć co mi grozi, mam ukończone 17 lat. Pozdrawiam

Takie postępowanie toczy się z urzędu a więc wola pokrzywdzonego nie ma wpływu na to czy sprawa się toczy czy nie. A grozi Ci to co w art. 286 k.k. ustawodawca przewidział.

"podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8." - to mi grozi ? a nie ma jeszcze w tej sprawie czegoś takiego jak Kurator, Zawieszenie, Poprawczak ? od razu więzienie ?

O zawieszeniu doczytaj w art. 69 i 70 k.k. Zwróć też uwagę np. na art. 286 § 3 k.k. (poprzednio celowo odsyłałem Cię do całego artykułu a nie do konkretnego paragrafu).

Powrót