3 mandaty w ciagu roku

• Autor wątku Autor wątku domanski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domanski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam dostalam wezwanie do zaplaty za 3 mandaty w 2008 roku za przejazd bez biletu jak to sie ma w odniesieniu do art.121 kw ? wiem ze roszczenie do zaplaty juz sie przedawnilo ale czy wykroczenie również ? na wezwanie odpisalam ze odmawiam zaplaty ze wzgledu na przedawnienie czy firma windykacyjna moze zlozyc zawiadomienie na policji ?

Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
Przedawniło się.

czy firma windykacyjna moze zlozyc zawiadomienie na policji ?
Może, ale Policja umorzy z powodu przedawnienia.

otrzymalam odpowiedz z firmy windykacyjnej ze jesli nie zaplace to podadza mnie do BIKu czy maja takie prawo ?

Tak.Mają takie prawo...mimo,że Twoje mandaty już się przedawniły(zgodnie z prawem przewozowym okres przedawnienia w tym wypadku wynosi 1 rok).Nigdy tego nie próbowałem ale jestem ciekaw jak zareagowałaby firma windykacyjna na propozycję ugody tzn.W propozycji ugody stwierdziłbyś ze kary są przedawnione ale byłbyś zainteresowany spłatą części ich wartości ze względu na wpis w bik...ciekawe

Powrót