3 właścicieli

• Autor wątku Autor wątku maslemka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maslemka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Po 5 latach od smierci matki trzej synowie postanowili założyć sprawe w sadzie o nabycie spadku. Ponieważ nie było testamentu ustawowo mieszkanie podzielono na 3 częsci dla każdego z synów.
Teraz moje pytanie.
Wszyscy trzej bracia zgodnie chcą by mieszkanie przepisane było na syna jednego z braci ( który nie jest spadkobiercą). Proszę o rade czy mozna to załatwic poprzez umowny dział spadku u notariusza? Jesli nie prosze o rade w jaki inny sposób mozna to załatwić.

Oczywiście - mogą. Jest to szybciej - wystarczy się umówić do notariusza, sprawa załatwiona od ręki.

Sprawę można załatwić również w sądzie. Osoby zgłaszają zgodny wniosek o dział spadku, wskazując iż sami ze sobą (między sobą) chcą zawrzeć ugodę. Na rozprawie formułuje się treść ugody, którą wszyscy podpisują, Sąd umarza postępowania, sprawa zakończona po 7 dniach od posiedzenia z ugodą.

Chodzi mi o to czy trzej bracia mogą zawrzec ugodę, że swoje udziały oddają nieodpłatnie synowi jednego z tych trzech braci (wnukowi spadkodawcy)??? Przepraszam że pisze jeszcze raz ale boje się iż ktos mógł źle zrozumiec mój tok myślenia.

Ugoda sądowa dotyczy uczestników postępowania - a zatem braci.

Mogą np. przekazać swoje udziały jednemu, który z kolei potem oddaje całość synowi - tyle że już w drodze darowizny.

Czy taką sprawe lepiej załatwić u notariusza czy w sądzie?

Bo jak rozumiem u notariusza zapewne szybciej, ale drożej... czy róznica w kosztach pomiedzy sądem a notariuszem jest wysoka?

Najlepiej podejdź i zapytaj u notariusza. Albo poczytaj ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej.

Wielkie dzięki za odpowiedz, bardzo mi pomogły:) Pozdrawiam

Powrót