3 wykroczenia w okresie próby prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku Xanax666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xanax666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam dziś otrzymałem pismo z Urzędu starosta w moim mieście sprawa wygląda następująco
Jestem świeżym kierowcą w okresie2 letniej próby, popełnilem 3 wykroczenia t. J. Przekroczenie prędkości

Zawiadomienie wygląda następująco
Zawiadomienie o wszczęciu postępowania
Zgodnie z art.... W cofnięciu uprawnień (moje daje) potwierdzajacych prawem jazdy kat am b1 b... Za trzy wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji w okresie 2 lat od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy. W okresie 2 lat od wydania po raz 1 prawa jazdy kierujący pojazdem silnikowym popełnił 3 wykroczenia
Na podstawie art 140 ust pkt 3 a lit b ustawy prawo o ruchu drogowym - prawo o ruchu drogowym obowiązek cofnięcia uprawnień do kierowania pojazdami spoczywa na właściwym staroście. Na podstawie art 10 s1 kodeksu postępowania administracyjnego stronie przysługuje prawo czynnego udziału w każdym zgłoszonych żądań. W związku z powyższych informujemy że w ciągu 7 dni od chwili odbioru niniejszego pisma istnieje możliwość z zapoznaniem się akt sprawy.

Moje pytanie brzmi czy jest szansa na odwołanie się od tej decyzji a jeśli tak jak to zrobić?

To raczej wygląda jak zawiadomienie Cię o tym, że na razie wszczęto postępowanie w sprawie cofnięcia Ci uprawnień. Wygląda na to, że decyzji jeszcze nie ma. JAk zapadnie to ją otrzymasz.
Ale najlepiej pytaj o szczegóły w starostwie.

A więc tak prowadziłem samochód, w weekend majowy miałem kontrolę rutynową policja zatrzymała elektronicznie prawo jazdy,mimo że decyzji nie dostałem nadal od starosty. Moje kolejne pytanie skoro nie mialem decyzji i nadal jej nie mam to w momencie tej kontroli byłem traktowany jako osoba posiadająca pj? Tak też powiedział Pan policjant.

Powrót