346 dni pracy, rejestracja w UP a zasiłek.

• Autor wątku Autor wątku Viking954
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Viking954

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Moja narzeczona pracowała w banku przez 2,5 roku, z czego pierwsze około 1,5 roku było na pół etatu.

2 tygodnie temu udała się do UP aby się zarejestrować i starać o kuroniówkę lecz pan w okienku powiedział jej że zasiłek jej nie przysługuje gdyż 1/2 etetu się nie liczy i z wyliczeń ma 346 dni pracy więc brakuje około 19 dni aby otrzymać zasiłek. Następnie dał jej papiery do podpisania i zarejestrował ją jaką bezrobotną. Narzeczona trochę się podłamała i powiedziała trudno.

Lecz gdy zacząłem czytać ustawy przeczytałem że okres 365 dni pracy musi być ukończony w przeciągu 18 miesięcy przed zarejestrowaniem.

I tu jest moje pytanie, czy rejestracja w UP mojej narzeczonej zamkneła jej drogę aby dopracować brakujące dni ?
Bardzo miły pan w UP nic jej nie wspomniał że ma pani jeszcze pół roku aby dopracować brakujące dni, a ona była przekonana że musi to być ciągłość i nieda się już nic z tym zrobić :confused:

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Viking954 napisał:
Witam,

I tu jest moje pytanie, czy rejestracja w UP mojej narzeczonej zamkneła jej drogę aby dopracować brakujące dni ?

Bardzo miły pan w UP nic jej nie wspomniał że ma pani jeszcze pół roku aby dopracować brakujące dni, a ona była przekonana że musi to być ciągłość i nieda się już nic z tym zrobić :confused:

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Nie zamknęła. Jak sam znalazłeś 365 w ciągu 12 miesięcy aby nabyć prawo do zasiłku. Należy mieć na uwadze, że jeżeli byłaby to umowa o pracę rozwiązana za wypowiedzeniem pracownika to zasiłek przysługuje po 90 dniach.

Pan w UP nie ma obowiązku sam z siebie informować o takich możliwościach, jeżeli osoba rejestrująca się zadałby takie pytanie napewno uzyskałaby odpowiedź.

Dzięki za odpowiedź ;)

Więc jeżeli dobrze rozumiem, mimo tego że moja neżeczona już się zarejestrowała w UP, może teraz znaleźć sobie pracę powiedzmy na miesiąc aby dobić do ponad 365 dni po czym udać się ponownie do UP aby się ponownie zarejestrować , i wtedy już mogła by się starać o zasiłek ?

Musi być to praca na pełny etat, od której pracodawca opłaca składkę FP i FGŚP.

Nie musi być pełny etat, wystarczy, że będzie pobierać wynagrodzenie w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia

Powrót