35 godzin odpoczynku tyg

• Autor wątku Autor wątku kamil19882
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil19882

Użytkownik
Odpowiedzi
148
Witam kilka razy zdarza mi sie tak , iz ide w sobotę do pracy na 2 zmianę a w poniedziałek na 1 co daje tylko 32 h przerwy nieprzerwalnego odp jak zapytałem czy tak może być powiedziano tak bo i tu daje odp , zenp mam w srode dzień wolny wiec dlatego mogę pokaże to na przykładzie

1 tydzien pracuje od pon+ wto + sro , czwartek wolny piątek sobota pracuje wszystko 2 zmiany a potem idę w poniedziałek na 1 zmianę 6 rano zgodne?

2 tydzien pracuje np poniedziałek 1 zmiana , potem wtorek wolne , następnie środa czwartek piątek i sobota 2 zmiana , i znowu nowy tydzień ide na 6 rano dodam ze pracuje na grupie i moge tylko 40 g tygodniowo pracować i bez nocnych

Na jakie godziny przypadają poszególne zmiany? Najlepiej jakbyś pokazał przykładowy grafik.

Samo 35h odpoczynku nie musi przypadać na czas weekendu, może wynikać z dnia wolnego w trakcie tygodnia.

pracodawca wykorzystuje przepis
Przepis prawny:
Art. 133. § 1. Pracownikowi przysługuje w każdym tygodniu prawo do co najmniej 35 godzin nieprzerwanego odpoczynku, obejmującego co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku dobowego.

§ 2. W przypadkach określonych w art. 132 § 2 oraz w przypadku zmiany pory wykonywania pracy przez pracownika w związku z jego przejściem na inną zmianę, zgodnie z ustalonym rozkładem czasu pracy, tygodniowy nieprzerwany odpoczynek może obejmować mniejszą liczbę godzin, nie może być jednak krótszy niż 24 godziny.

§ 3. Odpoczynek, o którym mowa w § 1 i 2, powinien przypadać w niedzielę. Niedziela obejmuje 24 kolejne godziny, poczynając od godziny 600 w tym dniu, chyba że u danego pracodawcy została ustalona inna godzina.

§ 4. W przypadkach dozwolonej pracy w niedzielę odpoczynek, o którym mowa w § 1 i 2, może przypadać w innym dniu niż niedziela.

Jeżeli masz przynajmniej stopień umiarkowany to czas pracy = 5x7 = 35 h w tygodniu , no chyba ze wystąpiłeś do lmp o zgodę na prace powyżej 7 h dziennie
Swoją zgodę możesz cofnąć w każdej chwili, co ważne to pracodawca nie może ci obniżyć wynagrodzenia za prace po 7 h dziennie :)

kama.1988
Ja myślę ze 6-14 pierwsza zmiana i 14 - 22

tak pracuje po 8 h albo 6-14 albo 14-22 40 h tyg nie może przekroczyć , , pytanie dotyczy ze te 35 h godzin nieprzerwalnego odpoczynku , musi być na każdy przypadający tydzień pracy ,? czy jak np jakiś miesiąc zaczyna się od wtorku to już nie

Odpoczynek musi być w każdym tygodniu pracy
Tydzień pracy nie jest tożsamy z tygodniem kalendarzowym
Tydzień pracy rozpoczyna się 1 dnia okresu rozliczeniowego i jeżeli okres rozliczeniowy (np.miesirczny)rozpoczyna się od wtorku to
tydzień pracy też liczymy od wtorku do wtorku Odpoczynek tygodniowy nie musi być zapewniony na koniec tygodnia, może wpaść w środku tygodnia,tak będzie przy pracy pon-pt

Powrót