4 klasa technikum informatyk i obowiązkowe zajęcia dodatkowe w sobote

• Autor wątku Autor wątku bernbern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bernbern

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Piszę w sprawie dodatkowych zajęć. Jestem w klasie 4 technikum informatycznego - klasa maturalna. Dzisiaj koleżanka oznajmiła mi że jutro mam pójść do wychowawczyni podpisać jakiś formularz dot. zajęć dodatkowych które mają odbywać się w sobotę. Dodatkowo na te zajęcia mają chodzić wybrane przez dyrektor osoby - nie mam żadnych problemów z nauką, nie wiem w jaki sposób było to wybierane. To nie będą zajęcia z ramowego planu typu matematyka czy zawodowe przedmioty tylko zupełnie inne na temat informatyki. Trwać będą kilka godzin. W tygodniu mam 36 godzin lekcyjnych (tych dodatkowych nie wliczając). Jestem osobą pełnoletnią. Chodzę do szkoły publicznej. Od 4 lat organizacja tygodniu i pracy w szkole to 5 dni (wcześniej też tak było). Obecność na tych zajęciach ma być sprawdzana.

Z tego co wyczytałem mogę się powołać na fragment:
Zgodnie § 4 pkt 3 z Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach stosuje się zasadę niełączenia w kilkugodzinne bloki zajęć z tego samego przedmiotu.

oraz na:
Zgodnie z § 4 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego w zależności od warunków pracy szkoły, zajęcia dydaktyczno-wychowawcze mogą być realizowane przez pięć lub sześć dni w tygodniu. Jednak ust. 3 nakłada na dyrektora szkoły obowiązek poinformowania przed rozpoczęciem wakacji organ prowadzący, uczniów oraz rodziców o organizacji tygodnia pracy.

Czy spokojnie w moim przypadku mogę się na to powołać, oraz czy ma ktoś jeszcze jakieś argumenty aby podważyć decyzje dyrektor? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Ja kończyłem technikum drogowe ze specjalizację budowa dróg i mostów takie coś to było.
Zapewne to jakiś projekt unijny. Osoby na niego zapisane musza chodzić i nie ważne, że to w sobotę a uczelnie dostaje w zamian książki specjalistyczne, narzędzia etc

Ja też tak miałem i powiem szczerze, że do dziś jestem za to wdzięczny... Lekki przymus, zaowocował dyplomem technika na 98% a zdawalność była na prawdę mała.

4 klasa tech to taki średni wiek... niby dorosły niby nie.

Moja rada. Przestań narzekać i podziękuj, że poszerzysz swoją wiedzę i to za darmo....

Mimo iż teraz nie wyciągniesz zapewne takich wniosków... za parę lat spojrzysz na to tak jak ja... kiedy pomoże ci sie to dostać na dobrą uczelnię itp.

Weź pod uwagę, że wytypowaie na takie zajęcia mogło być spowodowane Twoimi zdolnościami a nie brakami. Myślę, że zamiast powoływać się na paragrafy I zawracać głowę dyrekcji, lepiej zapytać wychowawcy o co chodzi.

Powrót