????4Lata w zawieszeniu ??????

• Autor wątku Autor wątku smOkers3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smOkers3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
Za niszczenie mienia w postaci (pomalowanie spreyem tramwajów),nie będąc nigdy wczesniej karany dostałem 1500 grzywny,nadzór kuratora,6miesiecy w zawieszeiu na 4 lata.
Straty zostały wyliczone na 3400zł,a każdy z nas(4 osoby) ma do zapłacenia 1500zł.Uważam że to dość sporo jak na taką rzecz ... ;/
Np:Istniała by mozliwość w jakiś sposób zmniejszenia kary jeżeli nie została ona jeszcze ustanowiona przez sąd ??.
Te informacje powiedziano mi na Komendzie jak byłem wezwany,i niewiem czy to już jest ostateczny wyrok, czy może on jeszcze ulec zmianie ??:-(:?:

Pozdrawiam.

To co podałeś to prawdopodobnie propozycja kary uzgodniona z nadzorującym postępowanie prokuratorem w ramach art. 335 kpk. Nie jest to wyrok, gdyż takie wydaje jedynie Sąd. Możesz się z tą propozycją nie zgodzić, możesz również na nią przystać. Istnieje również szansa, że np. Sąd w momencie zapoznania się z aktami postępowania uzna, że kara jest niewspółmierna do zarzucanego czynu i zostanie przeprowadzona zwykła rozprawa sądowa. Rezygnację z proponowanego wyroku możesz wnieść do czasu rozpoczęcia przewodu sądowego. Wówczas też jest przeprowadzany przewód sądowy, a wyrok może być zarówno taki sam jak proponowany przez prokuratora, niższy lub wyższy od proponowanego.
Co do samej propozycji kary, to nie jest ona zbyt wygórowana, chociaż mi i tak brakuje w niej zapisu o obowiązku naprawienia szkody. Grzywna to jedno, a naprawienie szkody w podanej przez pokrzywdzonego wysokości to druga sprawa.

Kethry napisał:
Rezygnację z proponowanego wyroku możesz wnieść do czasu rozpoczęcia przewodu sądowego.

Precyzyjnie rzecz biorąc o zmianie stanowiska należy zawiadomić Sąd przed wydaniem wyroku. Na posiedzeniu Sądu w trybie art. 335 k.p.k. nie otwiera się przewodu sądowego.

Wiec,istnieje szansa na to że może się uda zmniejszyć tą kare??
tylko trzeba osobiście jechać do prokuratora i porozmawiać z nim, oczywiste w czterech pojedziemy i porozmawiamy a może to w jakiś sposób pomorze .

Skoro prokurator zaproponował karę A to bez pojawienia się jakichś nowych, istotnych okoliczności, szanse, że teraz zaproponuje karę B nie są wielkie. Ale próbować oczywiście warto.

kadi napisał:
Skoro prokurator zaproponował karę A to bez pojawienia się jakichś nowych, istotnych okoliczności, szanse, że teraz zaproponuje karę B nie są wielkie. Ale próbować oczywiście warto.

Jakich istotnych Okoliczności ???

Nie wiem jakich - nie jestem wróżką. Takich które są istotne np. przy wymiarze kary (zobacz np. art. 53 kodeksu karnego czy art. 115 par. 2 tego kodeksu).

Powrót