6 klasa podatkowa a meldunek

• Autor wątku Autor wątku Losiu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Losiu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Zacząłem pracę w Niemczech w lutym, Pierwsza wypłata była w pierwszej podatkowej, potem przez błąd księgowego zostałem przydzielony na szósta klasę. Usłyszałem dwie wersje, że zwrot z tej klasy, różnice, dostanę zaraz po zameldowaniu, w ciągu miesiąca. Druga wersja brzmi tak że ta różnice między pierwsza a szósta dostanę dopiero na koniec roku. Tutaj rodzą się moje pytania, czy naprawdę dostanę ta różnice z 6klasy, i kiedy to będzie? I czy faktycznie potrzebuje tego do szybkiego zwrotu? Pytam dlatego bo zastanawiam się nad opuszczeniem Niemiec, i nie chciałbym dodatkowo przyjeżdżać specjalnie po to aby się wymeldowac.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Zgłoś w firmie w której pracujesz, ze nastąpiła pomyłka i domagasz się natychmiastowego zwrotu. Ja tak kiedyś zrobiłam i przy kolejnej wypłacie zostało mi wyrównane, to co mi za dużo potrącili. Niektórzy jednak twierdzą, że dopiero przy rocznym rozliczeniu otrzymali te pieniądze. Skąd taka różnica w poglądach. Nie wiem, ale wydaje mi sie, że w związku z barierą językową lub też firmie nie chce się głowy sobie zaprzątać, zeby błąd naprawic.
Jeśli zamierzasz wyjechać, to musisz się natychmiast wymeldować zarówno w urzędzie meldunkowym jak tez w ubezpieczalni, bo w przeciwnym wypadku narobisz sobie tylko problemów finansowych.

Powrót