6 miesięczny okres wypowiedzenia

• Autor wątku Autor wątku smerfetka202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smerfetka202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam. Mój Mąż pracuje w Niemczech. Jego umowa o pracę to praktyka zawarta na czas nieokreślony z 6 miesięcznym okresem wypowiedzenia od początku nowego kwartału. Przepracował 5 lat na takiej umowie. Czy istnieje możliwość skrócenia czasu wypowiedzenia?? Wydaję mi się, że tylko dobra wola pracodawcy może doprowadzić do krótszego okresu, ale chciałam zapytać, bo może jest jakiś paragraf o którym nie słyszałam, a może pozwolić Mężowi szybciej rozstać się z firmą. Pozdrawiam.

Dlugi okres wypowiedzenia jest w zasadzie na korzysc pracownika, bo masz w razie czego 6 miesiecy na szukanie nowej pracy.

Jest mozliwosci rozwiazania umowy pracy za porozumieniem strony w dowolnym terminie, ale na to musza sie zgodzic dobrowolnie obie strony.

Dziękuję za szybką odpowiedz. Jest tak jak myślałam. Wypowiedzenie daje czas na szukanie pracy, tyle, że Mąż chce wrócić jak najszybciej do Polski a Szef na pewno będzie chciał go jak najdłużej przytrzymać.

oprocz "porozumienia stron" (Auflösungsvertrag im gegenseitigen Einvernehnem") nie ma zadnego innego "paragrafu", ktory by na to pozwalal.

Powrót