60% zajęte z zarobków...

• Autor wątku Autor wątku gosiula4451@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiula4451@wp.pl

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam mam pytanie. Czy komornik może zająć aż 60% zarobków (zarobki=najniższa krajowa) gdy mężczyzna musi utrzymać siebie, żonę, dziecko i kolejne które się urodzi?

Jeżeli to alimenty to oczywiście że może.

Art. 1083 kpc reguluje kwestię zajęcia wynagrodzenia za pracę w przypadku egzekucji alimentów. Zajęciu podlega 3/5 uposażenia. Proszę pamiętać, że mężczyzna musi również utrzymać wszystkie swoje dzieci...

czy można tą sprawę jakoś załatwić z komornikiem? bo jak my utrzymamy nasze dzieci...

Z komornikiem niestety nie bo on dziala zgodnie z tytulem wykonawczym.Mozecie złozyc w sądzie pozew o zmniejszenie alimentów.

bo jest taka sytuacja że musi płacić na byłą żonę która może podjąć pracę jej syna z poprzedniego związku i oczywiście na biologiczną córkę ale jej się należą... zarabia 1500 tak ma na umowie, ja pilnuję 6 miesięcznego dziecka i już ledwo nam starcza bo mały często choruje....

Sprobujcie wniesc do Sadu pozew o zniesienie alimentów na była żone

Ostatnia edycja:
Ocena od czy alimenty się należą, czy się nie należą należy do sądu. A widać się należą skoro tak zasądzono. Proszę mi wybaczyć, ale moim zdaniem Pani argumenty są niezasadne, a wręcz bezczelne. Nie zamierzam brać udziału w dalszej dyskusji.

może gdybyś był w naszej sytuacji byś tak samo próbowal prosic o porade innych

Jedynym sposobem wyjścia z Państwa sytuacji jest podjęcie próby dogadania się z wierzycielem. Niech Pani mąż poprosi swoją byłą małżonkę, żeby ta złożyła do komornika wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i zacznie płacić bieżące alimenty na bieżąco. Komornik nie może umorzyć zajęcia, działa na wniosek wierzyciela i zgodnie z tytułem wykonawczym. Będzie potrącał Pani mężowi 60% wynagrodzenia do momentu do kiedy nie zostaną spłacone zaległe i bieżące alimenty. Przepraszam niewłaściwie postąpiłem krytykując Pani postawę, ale nie potrafię zrozumieć wartościowania na "lepsze" i "gorsze" dzieci.
Ponadto jako argumentu do dyskusji z żoną można posłużyć się uprawniem jakie posiada wierzyciel w alimentach, aby ten złożył tytuł egzekucyjny bezpośrednio do rąk pracodawcy. W takim przypadku pracodawcy potrąca alimenty bezpośrednio do rąk wierzyciela. Uniknięcie Państwo 8 % opłaty od każdego potrącenia.

nie wartościowałam tylko powiedziałam że jedno nie jest jego biologicznym dzieckiem

Jackyll napisał:
działa na wniosek wierzyciela
W alimentach to nawet z urzędu ;)
Przepis prawny:
art. 1081 § 1. Jeżeli egzekucja dotyczy alimentów lub renty mającej charakter alimentów, wierzyciel, kierując wniosek o wszczęcie egzekucji, nie ma obowiązku wskazywać sposobu egzekucji, ani majątku dłużnika, z którego ma być prowadzona. W takim wypadku uważa się, że wniosek dotyczy wszystkich dopuszczalnych sposobów egzekucji, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Wniosek o wszczęcie egzekucji można zgłosić również do komornika sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania wierzyciela.

Nawet jezeli nie jest biologicznym dzieckiem,a ojciec go przysposobil,zrobil to z pelna odpowiedzialnoscia.Rowniez Pani opieka nad dzieckiem nie jest tlumaczeniem.

Powrót