abonament rtv - komornik - z czego może ściągnąć

• Autor wątku Autor wątku santory
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

santory

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Dostałem pismo od komornika - jeszcze nie odebrałem - ale na 90% będzie to abonament rtv. Z czego komornik może mi ściągnąć tą kwote ? Mam konto w banku, ale z tego co wyczytałem istnieje kwota wolna od zajęcia (coś koło 10 000zł), a na koncie przeważnie mam do 1000zł na jakieś drobne operacje. Ze skarbowego też mi nie ściągnie, jako dochód mam pieniądze do ręki.
Czy w przypadku abonamentu RTV komornik może odwiedzić mnie w domu i zająć jakąś rzecz (telewizor, mikser...), nieruchomość (no nieruchomości to chyba nie może za te max 1600zł) itp. ?

Ostatnia edycja:
Może zająć wszystko co wskaże mu wierzyciel, nieruchomość również, jeśli nic innego nie będzie do zajęcia. A z tym bankiem to masz rację, że jest kwota wolna w wysokości trzech średnich krajowych, ale ta kwota maleje wraz z każdym przelewem z konta.

Czyli co nie ucieknę przed tym abonamentem :-) ? W internecie wyczytałem, że ściągają z pensji, emerytur czy tam konta blokują (U mnie to tylko pojazdy i nieruchomości).

Ostatnia edycja:
Bo koszty tych egzekucji dla obu stron są najmniejsze i sama egzekucja najmniej uciążliwa. Ale jak się uprą to nie ma żadnego problemu by zająć i sprzedać samochód czy nieruchomość. Ja bym nie ryzykował, a Ty zrobisz co uważasz.

Nie wiem o czym wy piszecie, haracz dla mafii - darmozjadów - czyli abonament rtv jest niekonstytucyjny i sprzeczny z prawem UE, UE może nawet nakazać zwrot ''skradzionych'' obywatelowi pieniędzy. Do tego: można mieć telewizor i nie oglądać tvp, można nie wpuszczać kontrolera, można mieć kablówkę bo taki ma się kaprys, a do tego przepisy z 2007 roku mówią, że poczta musi nadać numer identyfikacyjny, a z lenistwa tego nie robili, więc obywatel bez numeru nie musi płacić.

Powrót