Abonament RTV; należy się zwolnienie z płacenia jednak komornik zajął wypłatę

• Autor wątku Autor wątku bendek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bendek2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry, 4 dni temu do pracy mojego ojca wpłynęło pismo nakazujące pracodawcy zajęcie 1600zł z wypłaty z powodu nie płacenia abonamentu radiowo-telewizyjnego od 2008 roku.

W naszym mieszkaniu zameldowane są 4 osoby w tym mój 94-letni dziadek.
Wyczytałam, iż zgodnie z rozporządzeniem KRRiT osoby powyżej 75 roku życia znajdują się w grupie osób uprawnionych do zwolnienia z obowiązku płacenia abonamentu.

Dowiedziałam się także iż należało wypełnić w urzędzie pocztowym właściwym dla miejsca zamieszkania stosowne oświadczenia i przedstawić dokumenty uprawniające do zwolnienia z płacenia abonamentu.

I w tym miejscu pojawia się problem, dziadek jest u nas od 15 lat. Jest sparaliżowany od szyji w dół ponieważ 15 lat temu został dotkliwie pobity. Nie jest w stanie mówić, nie porusza się i co z tego wynika nie był w stanie ani udać się do urzędu ani nawet podpisać dokumentów upoważniających mnie czy rodziców do wykonywania w jego imieniu czynności prawnych.

Czy możemy zrobić coś aby odzyskać zajęte pieniądze? Ponieważ jeżli dobrze rozumiem przepisy zwolnienie z płacenia abonamentu nam przysługuje.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

W naszym mieszkaniu zameldowane są 4 osoby w tym mój 94-letni dziadek.
Zwolnienie nie przysługuje osobom, które mieszkają we wspólnym gospodarstwie domowym co najmniej z dwiema osobami, które ukończyły 26. rok życia i które nie spełniają warunków do uzyskania tych zwolnień.
należy się zwolnienie z płacenia jednak komornik zajął wypłatę
Moze i się należy. Chyba jest różnica pomiędzy "być zwolninym " a "nalezy się".

Powrót