Abonament RTV -wizyta komornika mimo uznanej reklamacji!

• Autor wątku Autor wątku serbinek26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

serbinek26

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Witam -mam taką sytuację- dostałem we wrześniu pismo z Poczty z prośbą o uregulowanie rachunku na kwotę 1500 zł- niby za niepłacony abonament RTV przez 5 lat! Ja nauczony doświadczeniem sprzed 8-9 lat płaciłem i płacę abonament regularnie -problem w tym że nie płaciłem go na poczcie tylko ze swojego internetowego konta bankowego -telewizor jest zarejestrowany na mamę a konto na mnie -niemniej adres identyczny więc lotna księgowa powinna to chyba ogarnąć-zresztą podobnie przelewam pieniądze Orange za telefon,NC+,itd ! Odpisałem że uiszczam opłątę z innego konta i proszę ewentualnie o przepisanie numeru identyfikacyjnego na mnie- wydrukowałem jeszcze dla pewności kilkanaście potwierdzeń przelewów z tych minionych 5 lat i załączyłem do pisma ! Minęły ponad 4 miesiące i otrzymałem odpowiedż że wszystko ok tylko mam im wysłąć jeszcze oświadczenie o tym przekazaniu numeru identyfikacyjnego z podpisem mamy i moim! I teraz w tym samym dniu gdy wysyłałem to oświadczenie przyjechał komornik -rodzice pokazali pismo z poczty, ja akurat byłem wysłąć to oświadczenie ,kopie miałem w laptopie więc zrobił zdjęcie pisma i skasował 17 zł opłaty manipulacyjnej ! I teraz pytania- czy poczta może rozpatrywać reklamację tak długo nie przysyłąjąc żadnego pisma o przedłużeniu rozpatrzenia reklamacji ? I najważniejsze- czy w trakcie rozpatrywania reklamacji Poczta mogła przekazać sprawę do windykacji? Komornik z US stwierdził że otrzymał pismo z Poczty i wykonuje tylko ich polecenia !Dodam że nie otrzymaliśmy żadnego pisma o przedłużeniu rozpatrzenia reklamacji ani żadnego wezwania do zapłaty! Czy mogę ich za to pozwać? Bo nie dość że nie odpowiadają na pisma w ustawowym terminie to jeszcze nasyłąją komornika mimo tego że nie mają racji a w załącznikach dostali wyrywkowe dowody przelewu i sprawę można było załatwić w jeden dzień !

Powrót