Abonament RTV.

• Autor wątku Autor wątku kyo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Na wstępie pragnę przeprosić, jeśli ten temat nie kwalifikuje się do tego działu (nie do końca wiem gdzie go wrzucić) Jeśli dział jest nieodpowiedni to proszę administratora/moderatora o przeniesienie tematu do stosownego działu.

Mam następujący problem.
Moja mama płaciła abonament radiowo-telewizyjny przez ok 15lat (albo dużej, nie ważne). W kwietniu ubiegłego roku przeszła na emeryturę. Z dniem 1 stycznia 2008r przestała opłacać abonament RTV (jak zresztą wielu ludzi w tym okresie) w zwiazku z ustawą o zwolnieniu z opłaty abonamentu RTV emerytów i rencistów.
Pytanie 1: czy ta ustawa już obowiązuje czy jeszcze nie?
Pytanie 2: kilka dni temu mama dostała list z informacją że został jej nadany numer identyfikacyjny i jest proszona o dokonanie opłat albo o wyrejestrowanie odbiornika. W załączniku zostały przesłane gotowe druczki przelewu. Jeżeli ustawa o której wspomniałem wcześniej jeszcze nie obowiązuje to mama nie bardzo ma podstawę do wyrejestrowania odbiornika. Co grozi mamie, jeśli nadal nie będzie opłacała abonamentu a list po prostu zignoruje. Czy może zostać wpisana do Krajowego Rejestru Dłużników? Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?
Czy macie jakieś sugestie co powinna zrobić moja mama (oczywiście odpowiedź "opłacać abonament" nie do końca mnie satysfakcjonuje :P )

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Podstawę do zwolnienia daje ustawa o opłatach abonamentowych art. 4. i ja przynajmniej nie znalazłem tam zwolnienia dla emorytów. Zwolnione są natomiast osoby po 75. roku zycia. A i to nie zawsze, bo zwolnienie nie obowiązuje jezeli razem z taka osobą we wspólnym gospodarstwie przebywają min. dwie osoby starsze niż 26 lat, które nie korzystają ze zwolnienia z innych powodów.
Natomiast zwolnienie dla emerytów przewiduje dodany do tego art. 4 ust. 1 pkt 6 ustawą z dnia 13 czerwca 2008 r. o zmianie ustawy o opłatach abonamentowych (druk sejmowy 387) Ustawa ta zaszczyci nas swoim obowiązywaniem dopiero 30 dni od daty ogłoszenia czyli... jeszcze nie wiadomo kiedy.
proszę śledzić uważnie Dzienniki Ustaw. ;)

Jesli się mylę poprawcie mnie
8)

Podstawę do zwolnienia daje ustawa o opłatach abonamentowych art. 4. i ja przynajmniej nie znalazłem tam zwolnienia dla emorytów. Zwolnione są natomiast osoby po 75. roku zycia. A i to nie zawsze, bo zwolnienie nie obowiązuje jezeli razem z taka osobą we wspólnym gospodarstwie przebywają min. dwie osoby starsze niż 26 lat, które nie korzystają ze zwolnienia z innych powodów.
Natomiast zwolnienie dla emerytów przewiduje dodany do tego art. 4 ust. 1 pkt 6 ustawą z dnia 13 czerwca 2008 r. o zmianie ustawy o opłatach abonamentowych (druk sejmowy 387) Ustawa ta zaszczyci nas swoim obowiązywaniem dopiero 30 dni od daty ogłoszenia czyli... jeszcze nie wiadomo kiedy.
proszę śledzić uważnie Dzienniki Ustaw. ;)

Jesli się mylę poprawcie mnie
8)

Dziękuję za tą odpowiedź.

Pozwólcie że jeszcze trochę pomęczę: Co z moim drugim pytaniem?? Co grozi za niepłacenie w przypadku mojej mamy zgodnie z prawem a co w praktyce, bo jak wszyscy wiemy dość często to się nie pogrywa ze sobą :)

Powrót