Abonament + telefon | Plus | Kto jest sprzedawcą?

• Autor wątku Autor wątku Mr-Aveed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mr-Aveed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałbym serdecznie powitać wszystkich forumowiczów - jest to bowiem mój pierwszy post tutaj.

Założyłem konto, ponieważ znalazłem się w takiej dość dziwnej i dla mnie - laika - niejednoznacznej sytuacji. Pomyślałem więc, że zapytam o zdanie osoby mądrzejsze i bardziej obeznane ode mnie. ;)
___

Jak wygląda sprawa?

1. Umowa na abonament w Plusie + nowy telefon, zawarta w salonie franczyzowym (działał pod szyldem Plus, ale był oddzielnym przedsiębiorstwem). Zawarta na osobę fizyczną, nie na firmę.

2. Umowa trójstronna, stronami są: Plus, Salon, Abonent. Plusa oraz Salon reprezentowała ta sama osoba - konsultant w salonie.

3. Jeden z punktów umowy brzmi:

"Abonent kupuje od >>NAZWA SALONU<< po promocyjnej cenie i potwierdza odbiór 1 sztuk aparatów telefonicznych, których typ i cena jednostkowa określone są w tabeli poniżej"

Niżej tabela z informacjami o producencie, modelu, IMEI i cenie.

Moje pytanie: Czy na podstawie tej umowy sprzedawcą jest Salon, czy może też sprzedawcą jest Plus z uwagi, że Salon reprezentował Plusa, a umowa była trójstronna?

Kto odpowiada z tytułu prawa konsumenckiego wobec konsumenta?
___

Kwestia dotyczy reklamacji tego telefonu (niedziałający ekran) i nie wiem, czy powinienem zgłaszać to do tego konkretnego salonu, czy jednak mogę do Plusa.

Mam jeszcze jedno dość intrygujące mnie pytanie odnośnie tej reklamacji - ale chyba założę oddzielny temat, żeby nie mieszać i żeby innym w przyszłości łatwiej się szukało.

Sytuacja przy dwustronnej umowie byłaby raczej klarowna, ale jednak ta umowa trójstronna i powiązanie zakupu telefonu z warunkami usługi trochę mnie zbiło z tropu. Niestety szukając w internecie nie za bardzo mogłem znaleźć nic na taką sytuację. :(

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. ;)

Powrót